2024. augusztus 7., szerda
PÁRIZS 2024

Álom maradt az elődöntő

A magyar női válogatott 29:29-es rendes játékidőt követően hosszabbításban 36:32-re kikapott Svédországtól a negyeddöntőben, és búcsúzott Párizstól. Hullámzó teljesítménnyel kezdett Golovin Vlagyimir együttese, eleinte lépést tartott a skandinávokkal, ám a rivális a félidő közepén a magyar hibák tömkelegét kihasználva, tudatosan felépített és kivitelezett támadásainak köszönhetően négy góllal ellépett. A nagyszünetig elsősorban Böde-Bíró Blanka kiváló teljesítményére alapozva rendezte sorait a magyar válogatott, felzárkózott, sőt az utolsó percben már az egyenlítésért támadott. Az egalizálás nem jött össze, így 16:15-ös svéd vezetés mellett várták a felek a folytatást. A térfélcserét követően sokáig nem mozdult el a holtpontról egyik csapat sem, fej fej mellett haladtak. Vámosék nem szakadtak le, a 39. percben a vezetést is átvették, állandósítani azonban nem tudták. A svédek remekül használták a beállóikat, Klujberék inkább keresztmozgásokkal és átlövésekkel próbálkoztak sikeresen.

A svédek négy perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek, a magyarok azonban ekkor sem törtek meg, Golovin mester 59.20-nál, 28:28-nál kért időt, a vezetésért és a győzelemért támadhatott a gárda – Vámos megállíthatatlanul tört a kapura és lőtte be, ám a svédek az utolsó másodpercben hosszabbításra mentették a találkozót (29:29). A ráadásban Svédország esélyt sem adott a magyaroknak, négygólos győzelemmel jutott be az elődöntőbe.

RÖPLABDA

MEGMENEKÜLT A VILÁGBAJNOK ÉS A CÍMVÉDŐ
Azután, hogy Lengyelország a vártnál talán kicsit könnyebben nyert a negyeddöntő első meccsén, drámai csaták következtek az elődöntőért. Előbb a világbajnok Olaszország 0:2-ről fordítva és négy meccslabda hárításával nyert Japán ellen, majd a címvédő franciáknak volt szükségük hasonló bravúrra, hisz Németország 2:0-ra vezetett ellenük. Kevésbe volt drámai az amerikai kontinens rangadója az USA és Brazília között, de a színvonallal nem volt baj, s a felkészültebb USA jutott a négybe, ahol Lengyelország–USA és Franciaország–Olaszország a párosítás, vagyis éppen a címvédő és a világbajnok nagy rangadója következik.

A női negyeddöntő első meccsén Törökország ötjátszmás kiváló meccsen győzte le Kínát és az elődöntőben a késő este játszott Olaszország–Szerbia találkozó továbbjutóját várja.
Férfiak, negyeddöntő: Olaszország–Japán 3:2, Franciaország–Németország 3:2.

 

Nyitókép: A hosszabbítás már túl sok volt a magyaroknak... (Fotó: MTI)