2024. augusztus 29., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Két nap a szökevényeknek

Továbbra is a kirobbanó formában tekerő Wout van Aert az idei Vuelta egyik sztárja. A nagy belga a (hétfői pihenőnap utáni) keddi folytatáson nyakasan próbálkozott, majd bele is került a nap ötfős szökésébe a francia Quentin Pacher, a belga William Lecerf, a német Juri Hollmann és a katalán–spanyol Marc Soler mellett. Az etap négy kategorizált emelkedőt hozott, az első rögtön az elején, a többi pedig a táv utolsó harmadában helyezkedett el, természetesen itt is dőlt el a győztes kérdése, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a főmezőny nem éri utol a dezertőröket. Meglepetésre, a hegyes terep ellenére aztán épp a legnehezebb Van Aert támadta be a többieket, és csak Pacher tudott vele tartani. A pehelysúlyú francia azért becsületesen dolgozott a sztártársával, de a sík befutón esélye sem volt a korábban mezőnyhajrákat nyerő belga sprinterrel szemben, aki így már a harmadik szakaszgyőzelmét aratta Spanyolországban, és fölényesen vezeti a zöld ponttrikóért zajló különversenyt.
Tegnap is egyértelműen a szökevényeknek ígérkezett a nap, főleg, miután nem kisebb, mint 40 fős boly rázódott össze az élen, így a mezőnynek legfeljebb abba volt beleszólása, hogy mekkora előnnyel gazdálkodhatott ez a nagy csoport, mi pedig a magyar bajnok Valter Attilának szurkolhattunk élete első Grand Tour-szakaszgyőzelméért. A napi siker ezúttal is részben a (négyből) utolsó kategorizált hegy kaptatóján dőlt el, amit nagyjából tucatnyian „éltek túl”, a lejtmenetet pedig sík befutó követte. Ebben aztán az ír Eddie Dunbar volt a legokosabb, hiszen jó ütemben megugrott, meglepve mindenkit, pillanatok alatt kiépített előnyét pedig meg tudta őrizni az utolsó kilométeren. Valter a 11. helyen érkezett célba. Az összetett esélyesek csoportjában jó néhányan, így a legnagyobb esélyes Primož Roglič is időt adott a megzuhanó piros trikós Ben O’Connornak.
Vuelta a España, 10. szakasz (Ponteareas–Baiona, 160 km): Wout van Aert 3:50:47 óra, Quentin Pacher +3 mp, Marc Soler +2:01 perc, William Junior Lecerf, Juri Hollmann a. i. stb. 11. szakasz (Campus Tecnológico Cortizo. Padron–Campus Tecnológico Cortizo. Padron, 166,5 km): Eddie Dunbar 3:44:52 óra, Quinten Hermans +2 mp, Max Poole a. i., Jhonatan Narváez +4 mp, Urko Berrade a. i. stb. Az összetett állása: Ben O’Connor 43:54:54 óra, Primož Roglič +3:16, Enric Mas +3:58, Richard Carapaz +4:10, Mikel Landa +4:40 perc stb.

Nyitókép: Csak Pacher (hátul) tudott megmaradni Van Aerttal, de a sprintben neki sem volt esélye / forrás: WielerFlits/Cor Vos