2024. szeptember 28., szombat
VÍZILABDA

Vereséggel rajtolt a Honvéd

A hétvégén újabb nagyüzem zajlik a férfi pólósoknál, nyolc helyszínen rendezik meg az Eurokupa selejtezőit. Csütörtökön Šabacon, Budvában, Zágrábban és Aix-en-Provence-ban rajtoltak el a küzdelmek. A magyar csapatok közül a Honvéd a Bresciától elszenvedett vereséggel nyitott, a BVSC, az OSC és a Szolnok tegnap kezdte meg a kvalifikációt. A Šabac hazai pályán magabiztos győzelmet aratott a Potsdam felett.

Eredmények, 1. forduló, A csoport (Šabac): Starsbourg–Dinamo (B) 11:11 – ötméteresekkel: 15:13, Šabac–Potsdam 17:8. B csoport (Budva): Brescia–Honvéd 12:7, Budva–Banja Luka 35:9. D csoport (Zágráb): Enka–Sant Andreu 16:7, Mladost–Cattaro 18:4. F csoport (Aix-en-Provence): Ludwigsburg–Panathinaikosz 4:18, Pays D’Aix–Jug 11:17.

VÁLYIT MŰTENI KELL
Vályi Vanda olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó bejelentette, hogy szünetelteti a pályafutását. Az FTC honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a 25 éves sportoló a szezon első felét biztosan kihagyja, mert már régóta fájdalmakkal küzd, és műtétre van szüksége. Vályi elmondta, januárban szeretne visszatérni a zöld-fehérek csapatába, hogy segítsen megszerezni a szakág történetének első bajnoki címét. „Ez egy nehéz helyzet, de a döntésemben a klub az elejétől kezdve támogatott” – nyilatkozta a játékos, aki már tavaly ősszel közölte, hogy az olimpia után muszáj pihennie az egészsége miatt.

„Szeretnék a tanulmányaimra is összpontosítani, szeretnék mérnök lenni, és utána, amennyiben az egészségem engedi, és el tudom érni ezt a fizikális állapotot, akkor beszélhetünk a folytatásról. Ez most azzal jár, hogy kihagyom az első félszezont, és feltehetően csak januárban fogok tudni először edzésre menni” – magyarázta.

ZALÁNKI JÓL ÉRZI MAGÁT GÖRÖGORSZÁGBAN
Jó döntésnek tartja, hogy a görög Olimpiakoszhoz igazolt a nyáron Zalánki Gergő, a magyar férfiválogatott kiválósága. A világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes klasszis az M1 aktuális csatornának elsőként az új környezetről beszélt: „Egyből a Bajnokok Ligájában játsszuk majd az első meccsünket. Jó fej mindenki, az edző is pozitívan áll hozzám, és az első pár hétben azon dolgoztunk, hogy engem beépítsenek a csapatba, merthogy a keret 90 százaléka tavaly is itt volt. A két évet itt töltött Vámos Márton sokat mesélt a csapatról, ő is pozitív volt ez ügyben, egyébként az Olimpiakosz jelentkezett értem elsőként, amikor problémák akadtak a Pro Reccónál.”

Zalánki elmondta, most van az életkora alapján még négy–hat évig csúcsformában, ezért mindenképpen a BL-ben akart játszani, és BL-t nyerni. A másik esélyes a szerb Novi Beograd volt, de a görögökkel jobb előérzete volt. „Emellett télen is jó idő van, 50 méterre vagyunk a tengerparttól, és már megnéztük az Akropoliszt. Nagy a kontraszt az olasz kisváros után. A Reccónál nyáron hosszabbítottunk két évet, előtte életem legszebb három évét töltöttem ott, és sokként ért a bejelentés. Elkezdtünk pánikolni, nem volt kellemes pár hét az olimpia előtt, de amikor kiutaztam Párizsba, már 90 százalék volt, hogy az Olimpiakosz lesz a befutó” – jelentette ki a magyar klasszis, aki két évre írt alá, és a görög bajnokság és kupa mellett a BL-győzelem a célja. Hozzátette, a Ferencvárosba mehetett volna harmadik balkezesnek, de érthetően ott nem volt rá akkora szükség.