2024. július 16., kedd
VIZES VILÁGBAJNOKSÁG – BUDAPEST

Eddig a hiányzókról szól

A hétvégén startol a 19. vizes világbajnokság a beugró házigazda szerepében levő Budapesten, a start pedig már csak azért sem jöhet elég korán, mert ahogy telik az idő, csak egyre gyarapszik azoknak az úszósztároknak a listája, akik ilyen-olyan okokból távol maradnak az eseménytől. Már az oroszok és a fehéroroszok eltiltása is komoly érvágás egyes számok mezőnyének minőségében, de emellett hiányozni fog a britek két húzóneve, a mellúszó Adam Peaty (sérülés) és a gyorsúszó Duncan Scott (Covid-szövődmények) is. Az amerikaiak tavaly berobbant mellúszóreménysége, Lydia Jacoby lemaradt a nemzeti válogatón, a Tunéziának olimpiai aranyat szállító Ahmed Hafnaoui idén még nem hallatott magáról, míg a dél-afrikaiak és az ausztrálok legjobbjai, mint Tatjana Schoenmaker, Emma McKeon és Ariarne Titmus, inkább a Nemzetközösségi Játékokat választják, ami az egykori Brit Birodalomhoz kötődő országok sportolói számára szinte az olimpiával ér fel. A világbajnokság súlyát, presztízsét emellett csökkenti, hogy a FINA kissé túlbuzgóan úgy szervezte össze a menetrendjét, hogy mostantól 2025-ig, azaz négy éven keresztül minden szezonban rendeznek egy világbajnokságot. Ennek okai egyrészt a járvány miatti halogatások, másrészt pedig, hogy Budapest nem valamelyik rendező helyére érkezett, hanem soron kívül kapott egy vb-t öt évvel az általa rendezett legutóbbi után, mivel Fukuokát 2023-ra, Dohát 2024-re tolták, Kazany pedig a 2025-ös időpontja megtartásában bízik.

Ahol nem lesz hiányzó a nevezési listán, az Magyarország, hiszen házigazdaként több kvótával élhetnek, így a medencében 30, nyílt vízen pedig további 7 versenyzőjük ugrik vízbe – köztük a gyors- és a pillangóúszásban éremesélyes zentai Szabó Szebasztiánnal. Szerbia ezzel szemben csak három úszóval szerepel a rajtlistán, köztük van viszont az óbecsei Farkas Tamás, aki már negyedik világbajnokságára készül.

A vizes vb 16 napon át tart majd, ahol az első héten a medencés úszásé és a szinkronúszásé lesz a főszerep, a második héten a nyílt vízi úszás és a műugrás eseményei kerülnek terítékre, mindez alatt pedig négy város, köztük Szeged medencéiben zajlik majd a magyar és a szerb válogatottat is felvonultató vízilabdatorna.