2024. július 16., kedd
A XVIII. ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG ELÉ

Tíz nap éjjeli csoda

Különös módon egészen a 18. kiírásig kellett várni, hogy először a sportág legsikeresebb országába látogasson az atlétika-világbajnokság, pénteken viszont az Egyesült Államok nyugati partján található Oregon államban, azon belül is Eugene-ben kezdődik meg az esemény a százéves múlttal rendelkező, de nemrég teljes rekonstrukción átesett Hayward Fielden.

Még a járvány utóhatása, hogy 2021 helyett idén tartják a versenyt, három évvel a legutóbbi, dohai után, viszont csak egy évvel a budapesti előtt. A tornára a kelleténél többet váró mezőnyben kevés az igazán nagy hiányzó, a tokiói olimpia 43 egyéni győztese közül 42 ott lesz, és a kalapácsvető Anita Włodarczyk is csak azért kivétel, mert a múlt hónapban megsérült, miközben egy, az autójába betörő tolvajjal bánt el saját kezűleg.

Bár a világbajnokság az oroszok és a fehéroroszok teljes kizárása mellett is rekordrészvétellel zajlik, hiszen 1972 sportoló nevezett, régiónkból viszont a megszokottnál kevesebben vágnak neki a nagy utazásnak. Szerbiát három sportoló fogja képviselni: Boško Kijanović első alkalommal kvalifikálta magát a 400 méteres síkfutás mezőnyébe, női oldalról pedig két távolugró, Ivana Vuleta Španović és Milica Gardašević alkotja a csapatot. Utóbbiak részéről az érem sem elképzelhetetlen, noha Španović, akinek még 2013-ból és 2015-ből van bronza, a márciusi fedett pályás vb óta rossz formában van, és szabadtéren még nem ugrott nagyobbat 6,66 méternél, a 23 éves Gardašević viszont felívelő pályát mutat, és múlt hónapban jegyezte 6,81-es egyéni csúcsát. A szerbiai lányok dolgát kicsit segíti, hogy a hármasugró-legenda Yulimar Rojas nevezési eredményét nem fogadták el, miután a venezuelai versenyző a fő számában használt cipőjében érte el azt, annak talpa pedig öt milliméterrel vastagabb, mint amit a távolugrók számára engedélyeznek… Szerbiából Armin Sinančević, Asmir Kolašinac és Angelina Topić szintén kvalifikálta magát a vb-re, ám a vakcinaszabályok miatt nem léphetnek be az USA-ba.

A magyar csapat létszáma a dohai 16-ról csupán 2 főre apadt, és bár itt is ennél többen teljesítették a normát, a szövetség hivatalos indoklása szerint az augusztus 11-én Münchenben startoló Európa-bajnokságra, valamint a jövő évi hazai vb-re való hangolódás az oka a távolmaradásoknak. Dobogóra így is van esély, hiszen Halász Bence három éve már bronzérmes lett kalapácsvetésben, hétpróbában pedig Krizsán Xénia készül erős szereplésre két korábbi vb-n elért 9. helyezése után.

A távoli helyszín okán kilencórás időeltolódással kell számolnunk, így a vb reggeli programja nálunk 18 órakor, délutáni programja pedig éjjel 2 órakor fog kezdődni. Éremosztók mindkét napszakban lesznek, Halász döntőjét például most szombaton 21 órától követhetjük figyelemmel, a női távolugrás fináléja viszont a vb egyik legutolsó éremosztójaként, 25-én éjjel 2.50-kor startol. A királyszámok döntőihez pedig már inkább korán kell kelni, mint későn feküdni, hiszen a férfi 100 méter fináléját most vasárnap, az ezúttal talán még izgalmasabbnak ígérkező nőiét pedig hétfőn kell keresni egyaránt hajnali 4.50-kor.

Hiányzók

A tokiói olimpia női maratonfutó-bajnoka, a kenyai Peres Jepchirchir, illetve a női kalapácsvetés címvédője, az amerikai DeAnna Price sem indul a világbajnokságon. Jepchirchir a 42,195 kilométeres klasszikus táv első számú esélyesének számított, ám ügynöke hétfőn jelezte, hogy csípősérülés miatt nem lesz ott a mezőnyben. Az amerikaiak kalapácsvetője a napokban koronavírusos személlyel került kapcsolatba, és óvatosságból jobbnak látta, ha nem vesz részt a viadalon. Price a 2019-es dohai vb-n meglepetésre nyert aranyat, a tavalyi tokiói játékokon a nyolcadik helyen végzett, és idén sem remekelt eddig. Júniusban a válogatónak számító amerikai bajnokságon a negyedik helyen végzett, amivel normál esetben lemaradt volna a világbajnokságról, ám címvédőként szabadkártyája volt a versenyre, amivel most nem tud élni. A burundi Francine Niyonsaba hétfő este a közösségi oldalán bejelentette, hogy ő sem indul a vb-n, mert bár az egy hónapja bekövetkezett fáradásos lábtöréséből már majdnem teljesen felépült, de sok edzést ki kellett hagynia. Niyonsaba korábban olimpiai és világbajnoki ezüstérmes volt 800 méteren, de később eltiltották. A 400 méteren olimpiai bajnok Steven Gardiner sem áll rajthoz. Gardiner tavaly 43,85 másodperccel nyert Tokióban, ez volt a legjobb idő 2021-ben 400 méteren. Idén is jó formában volt, erről árulkodik, hogy januárban 300 méteren 31,56 másodperccel minden idők legjobb eredményét érte el teremben.

Ide tartozó hír még, hogy fennakadt egy doppingellenőrzésen, így nem indulhat Nijel Amos, a férfi 800 méter londoni olimpiai ezüstérmese sem. A 28 éves botswanai középtávfutó június 4-én versenyen kívül levett mintájának elemzése során a tiltott és emberi egészségre veszélyes GW1516 nevű metabolit nyomaira bukkantak. Amos mindössze 18 évesen nyert ezüstérmet a 2012-es londoni játékokon 1:41,73 perccel, amivel azóta is – Sebastian Coe-val, a nemzetközi szövetség jelenlegi elnökével holtversenyben – minden idők harmadik legjobb futójának számít 800 méteren. Akkori sikerét azóta nem tudta megismételni, de a kétkörös távon az elmúlt tíz évben a világ élmezőnyébe tartozott, a tavalyi, tokiói játékokon döntőt futott, és nyolcadik lett, míg a 2017-es szabadtéri vb fináléjában az ötödik helyen ért célba.