2024. szeptember 28., szombat

Veszélyben Szerbia sportrendezvényei (?)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Szerbia és Malajzia idei sportdiplomáciai ballépéseivel példálózva adott ki figyelmeztetést a tagjainak írt levélben: ha egy ország politikai megfontolásból nem teszi lehetővé, hogy egy másik ország sportolói részt vegyenek a területén zajló sporteseményeken, az Olimpiai Charta megsértése miatt a továbbiakban elveszíthetik a jogot a nagy nemzetközi tornák megrendezésére.
Szerbia az október 25. és november 6. között Belgrádban zajló ökölvívó-világbajnoksággal húzta ki a gyufát a NOB-nál, amikor megakadályozta a kormány által független államként el nem ismert Koszovó sportolóinak részvételét. A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) főtitkára, Kovács István már akkor elítélte az ország ezen lépését, s elmondása szerint a kormány a korábbi ígéretével ellentétesen cselekedett. Malajzia pedig Izrael kirekesztésével vitt véghez hasonlót a fallabdacsapat-világbajnokság előtt. A többségében muszlim lakosú délkelet-ázsiai ország semmilyen diplomáciai kapcsolatot nem ápol Izraellel, így sportolóinak vízumkérelmét is elutasította. A történtek fényében a Nemzetközi Fallabdaszövetség november végén, egy héttel a kezdés előtt le is fújta az eseményt.
Levelében a NOB – amit a The Jerusalem Post idéz – azt írja, továbbra is együttműködik Szerbia és Malajzia kormányaival, hogy megoldást találjanak a felmerült problémákra. „Ennek sikertelensége esetén azonban ezek az országok sajnos megvonják maguktól a jogot arra, hogy nemzetközi sporteseményeket rendezzenek, mindaddig, amíg nem biztosítják az összes szükséges feltétel teljesülését, tiszteletben is tartva azokat” – áll a felhívásban.
A NOB vezetői továbbá felhívják a nemzetközi sportszervezetek figyelmét arra, hogy az ilyen politikai viszályok miatt is legyenek nagyon éberek, amikor arról döntenek, mely országoknak ítélik oda az eseményeik rendezési jogát. Egyúttal elmarasztalták az AIBA-t is, amiért nem mérték fel megfelelően a lehetséges veszélyeket, mielőtt Szerbiának adták az ökölvívó-vb-t.
A már korábban odaítélt rendezési jogok értelmében Szerbia 2022-ben a fedett pályás atlétika-világbajnokság (március 18–20.), az ATP 250-es tenisztorna (április 18–24.), a junior és U23-as kajak-kenu Eb (június 23–26.) és a birkózó-világbajnokság (szeptember 10–18.) megrendezésére készül.