2024. szeptember 28., szombat

Döntetlennel kezdett a Roma

Az Európa-liga csütörtök esti találkozói közül nagy érdeklődés előzte meg a Roma–Athletic Bilbao találkozót. A vendégek kissé tartalékosan léptek pályára, s ennek megfelelően a házigazdák ragadták magukhoz a kezdeményezést. Artem Dovbiknak köszönhetően a vezetést is megszerezték, ugyanakkor a találkozót nem tudták lezárni. Ennek egyik oka az volt, hogy a sérüléssel bajlódó Paulo Dybalának nem ment a játék. A második félidőben a cserékkel felfrissített vendégek már egyenrangú partnerek tudtak lenni, sőt Aitor Paredes fejesével pontot mentettek.

Győzelemmel kezdett José Mourinho csapata, a Fenerbahçe, amely a belga Royale Uniont fogadta. A törökök már az első félidőben előnybe kerültek, majd a találkozó hajrájához érkezve Kevin Mac Allister butasága miatt a belgák emberhátrányba is kerültek. Nem sokkal később Christian Burgess kissé szerencsés találatával megduplázta csapata előnyét, s ezzel úgy tűnt, el is dőlt a találkozó. Ám kiderült, a törökök is képesek a felelőtlenségre, Bright Osayi-Samuel rövid időn belül két sárga lapot gyűjtött be, így a létszámbeli viszonyok kiegyenlítődtek. Hibája azonban nem bizonyult végezetesnek, a vendégek Ross Sykesnek köszönhetően a későbbiekben szépítettek ugyan, de ennél többre nem futotta erejükből. A Tottenham–Qarabağ mérkőzés csak bő félórás késéssel kezdődhetett el, mivel a közlekedési problémák miatt az azeriek nem érkeztek meg időben a stadionba. Maga a játék nem indult jól a londoniaknak, mert Radu Drăgușin kiállítása miatt korán emberhátrányba kerültek. Ennek ellenére a Tottenham Brennan Johnson, Pape Matar Sarr és Dominic Solanke találataival legyőzte vendégét. Megjegyzendő azonban, hogy az eredmény némileg túlzó, mert a mérkőzés során a vendégek alakítottak ki több helyzetet, azok végrehajtásába azonban rendre hiba csúszott.

A spanyol bajnokság csütörtök esti meccsén a Celta Vigo több ígéretes alkalmat is elszalasztott arra, hogy bevegye az Atlético Madrid kapuját. Főleg Iago Aspas és Javi Rodríguez jeleskedett a helyzetek kidolgozásában és azok kihagyásában. Ahogy lenni szokott, mindez a végén megbosszulta magát, mert az utolsó percekben Julian Álvarez a vigói védők figyelmetlenségét kihasználva megnyerte a Matracosoknak a mérkőzést.

Európa-liga, 1. forduló: Fenerbahçe–Royale Union 2:1, Malmö–Glasgow Rangers 0:2, Ajax–Beşiktaş 4:0, Roma–Athletic Bilbao 1:1, Braga–Makabi (T.-A.) 2:1, FCSB–RFS 4:1, Frankfurt–Plzeň 3:3, Lyon–Olimpiakosz 2:0, Tottenham–Qarabağ 3:0.
Spanyol bajnokság, 7. forduló: Espanyol–Villareal 1:2, Las Palmas–Betis 1:1, Celta Vigo–Atlético Madrid 0:1. A sorrend: Barcelona 21, Real Madrid 17, Atlético Madrid 15, Villarreal 14, Athletic Bilbao 13 pont stb.
Olasz kupa: Monza–Brescia 3:1, Napoli–Palermo 5:0.

 

Nyitókép: Mile Svilar római kapus jól védett, de ő sem mindenható (Fotó: Beta/AP)