2024. július 16., kedd
DAKAR-RALI

Peterhansel és Sainz esélye máris elszállt

Az új év első napján kezdődött meg Szaúd-Arábiában az idei Dakar-rali egy 19 kilométeres prológgal, amelynek tétje még csak az volt, hogy milyen sorrendben választhatnak maguknak indulási sorrendet a versenyzők a vasárnapi, első igazi szakaszra. Nem is csoda, hogy a szombati napon két nagy robbanás uralta a híreket. Egyrészt a teljes mezőnyre ráijesztett, amikor a gyülekezésnek helyet adó Dzsidda központjában egy, a versenyre kisegítőjárműként érkező kamion felrobbant, a benne tartózkodó hat személy közül súlyos lábsérüléseket okozva a sofőrnek, Philippe Boutronnak, aki egyébként a francia harmadosztálybeli US Orléans labdarúgóklub elnöke. Az eset arra késztette a szervezőket, hogy fokozzák a résztvevőket védő biztonsági intézkedéseket a teljes verseny időtartamára, miután a hatóságok még nem tudták kizárni a szándékosságot a robbanás lehetséges okaként. A másik tűzeset már a sivatagban történt, a Rebellion egyik autója gyulladt ki, és égett porrá sűrű fekete lángok kíséretében. Az autót a gyártó elnöke, Alexandre Pesci vezette, a másik autóban ülő kétszeres Le Mans-győztes Romain Dumas pedig felajánlotta főnökének a saját autóját a vasárnapi hivatalos rajtra, végül azonban ő maga sem maradt ülés nélkül, hiszen neki meg Nasszer al-Attijah adott oda egy Toyotát, amely a közelben állomásozott, miután a katari nemrég megnyert vele egy világkupafutamot.

Másnap aztán al-Attijah nagyvonalúsága mellett már sebességgel is a címlapokra került, hiszen az ő győzelmével ért véget a Halil körüli hurokból álló nyitószakasz, amelynek 333 kilométeres mért része zömmel homokos terepet tartogatott, néhány veszélyes dűnével és máris komoly navigációs kihívásokkal. Bár a korábbi háromszoros győztes előnye 12 perc fölé rúgott a célban, a szakasz java része során nem volt ilyen könnyű dolga, hiszen a három debütáló elektromos Audi rendesen bekezdett, szorongatva a Toyotát az első mérési pontokon. A nap mégis katasztrofálisan zárult a német gyártó számára, Stéphane Peterhansel autója ugyanis komoly sérülést szenvedett, eltört hátsó felfüggesztésével pedig több mint négy órát kellett várnia, mire megérkezett a segítség. Nem sokkal később idősebb Carlos Sainz is lemorzsolódott, ők több mint két órát veszítettek egy ellenőrző pont keresésével – a két nagyágyúról is kimondható, hogy a végső győzelem esélye már az első napon kicsúszott a kezükből. A végére pedig a harmadik autóval Mattias Ekström is másfél órát vesztett. Al-Attijah legközelebbi üldözője így a befutónál a Prodrive autóját vezető Sébastien Loeb lett, aki új navigátorával remekül kezdett, míg a harmadik a cseh Martin Prokop lett a Forddal.

A motorosoknál a KTM nyerte az első napot, de nem a gyári csapat, hanem a partnervállalat GasGas versenyzője, az ausztrál Daniel Sandels, aki a szakasz során egy pillanatra sem engedte ki a vezetést, s végül három perccel gyorsabbnak bizonyult a hondás Quintanillánál. A címvédő Kevin Benavides csak a 14. helyen végzett, míg Gyenes Emánuel a 83., a vele szorosan együttműködő Saghmeister Gábor pedig a 111. helyen zárta a nyitószakaszt.

Ma délkelet felé, Al-Artavijába veszi az irányt a mezőny egy hasonló hosszúságú és nehézségű homokos terepen.

Eredmények, 1. szakasz (Halil–Halil), motor: 1. Daniel Sanders (ausztrál, KTM) 4:38:40, 2. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) +3:07, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) +11:06, 4. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) +12:46, 5. Mason Klein (amerikai, KTM) +14:34, … 83. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) +2:35:35, … 111. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) +3:38:21.

Quad: 1. Laisvydas Kancius (litván) 6:15:37, 2. Giovanni Enrico +6:10 (chilei), 3. Pablo Copetti +9:36 (amerikai), 4. Francisco Moreno +23:42 (argentin), 5. Aleksandr Makszimov +24:09 (orosz, mindannyian Yamaha).

Autó: 1. Nasszer al-Attijah (katai, Toyota) 3:30:53, 2. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) +12:44, 3. Martin Prokop (cseh, Ford) +22:39, 4. Lucio Alvarez (argentín, Toyota) +27:42, 5. Vlagyimir Vasziljev (orosz, BMW) +28:58.

Kamion: 1. Dmitrij Szotnyikov (orosz, Kamaz) 4:06:22, 2. Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz) +0:31, 3. Ales Loprais (cseh, Tatra) +9:58, 4. Anton Sibalov (orosz, Kamaz) +18:56, 5. Andrej Karginov (orosz, Kamaz) +19:12.