2024. szeptember 26., csütörtök
VÍZILABDA – II. LIGA

A Spartacus Prozivka a bajnok!

Játékvezetők a terítéken, a belgrádiak át sem akarták venni az ezüstérmet

A hétvégén Szabadkán tartották meg a II. liga idei kiírásának négyes döntőjét, amelybe az északi és a déli csoport első két helyezettje jutott be, jelesül a Spartacus Prozivka és a Zenta, valamint a belgrádi Košutnjak és a Vrnjačka Banja-i Banjčani. A szombati elődöntők már előre lefutottak voltak, hiszen a két csoportgyőztes messze kiemelkedett a mezőnyből, így a Spartacus–Banjčani mérkőzés 22:12-vel, a Košutnjak–Zenta pedig 31:13-mal fejeződött be, a vasárnapi program azonban tartogatott izgalmakat, hiszen az előzetes prognózisok alapján a bronzmérkőzésen és a döntőben is két nagyjából hasonló képességű együttes találkozott. A zentaiak azonban alaposan meglepődhettek, hiszen az egykor Goč név alatt futott Vrnjačka Banja-i csapat a bronzmérkőzésre három belgrádi erősítést hozott, s ez teljesen felborította a papírformát, mert a Tisza-partiak a félmagas és kapufás elvétett lövések után sorra kapták a kontrákat, s végül nagyarányú vereséget szenvedtek. Hozzá kell fűzni, hogy a játékvezetők sem álltak a helyzet magaslatán, hiszen már az első félidőben furcsa döntésekkel borzolták a kedélyeket, de be kell vallani, a végén nem ez döntött...

A döntőben aztán már szinte tökéletesen fújtak a Szuperligából érkezett sípmesterek, ehhez persze nincsenek hozzászokva a mindig „hátszelet” kapó fővárosiak, így a Košutnjak játékosai és edzője egyfolytában a bírói ítéletekkel voltak elfoglalva, aminek eredményeként káromkodásért néhány játékosnak el is kellett hagynia a medencét, közben pedig a szabadkaiak folyamatosan növelték az előnyüket, így az utolsó negyed elején már 18:9-re vezettek. A pazar teljesítmény kapcsán a Partizant is megjárt, a Prozivkán már a kicsiket edző Danilo Čubrilo nevét kell megemlíteni, aki centerből egyszerűen megsemmisítette a fővárosiakat, mert vagy pazar gólt lőtt, vagy gyönyörű passzokkal hozta helyzetbe társait. A Spartacus győzelme tehát teljesen megérdemelt volt, a fölényeskedő, sokáig lezserül játszó és nevetséges hibákat vétő belgrádiak pedig végül még az ezüstérmet sem voltak hajlandóak átvenni, mert mégiscsak milyen dolog az, hogy valamilyen kiírásban nem egy fővárosi csapatnak húztak, és nem ők nyertek!

A két szabadkai Spartacus a következő idényben fuzionál, s immár az I. B ligában folytathatja a versengést.   

Bronzmérkőzés

Szabadka: Banjčani–Zenta 18:8 (5:3, 3:1, 6:1, 4:3)

Kiserdei medence, 100 néző, vezette: Đorđević (Belgrád) és Pavlović (Jagodina).
Banjčani: Lazić, Živković, Peić, Ćirić 4, Nikolić 4, Vujanac 2, Ljubenović 5, Kaluđerović, Miodragović, Ćupović, Čeferković 2, Milošević 1, Šekularac, Tošić, Muškatirović.
Zenta: Molnár, Tóth 1, Boros 1, Andrin 1, Stojičić, Kablar, Szabó, Baricsek 2, Popović M., Popović N., Báló, Józsa 2, Ecsegi, Zabos 1.

Döntő

Spartacus Prozivka–Košutnjak 19:14 (6:3, 4:4, 6:2, 3:5)

Kiserdei medence, 300 néző, vezette: Petrović (Nagybecskerek) és Piljić (Belgrád)
Spartacus P.: Milošević, Čabrilo 6, Bogdanović 5, Ivković 1, Lugonja, Manać, Ugarković, Janić 1, Konadar 3, Krkelić, Stojanović 3, Nikolovski, Todić, Rabumilo.
Košutnjak: Popović, Vekić, Rončević, Nešić, Furunović, Ilić, Radulović 1, Zec 3, Andrijašević 2, Radojević 4, Barać 3, Velkić 1, Krstić, Vučenović.