2024. július 16., kedd
ÚSZÁS

Változik a támogatási rendszer

A múlt heti magyar országos úszóbajnokságon két győzelmet szerző óbecsei mellúszó, Szilágyi Csaba a viadal zárónapján kijelentette, a szabályok módosítása miatt az idei volt az utolsó ob-je, 2017 óta versenyez a Hódmezővásárhely színeiben, de ez az együttműködés most megszakad. Mint kiderült, a Magyar Úszószövetség tavaly decemberben hozott új rendelkezése szerint a jövőben csak a magyar sportállampolgársággal rendelkező versenyzőket és klubjaikat támogatja a szervezet. Szilágyi ugyan kettős állampolgár, de minden úszó csak egy sportállampolgársággal rendelkezhet, amit a nemzetközi szövetség – ez esetben a FINA – rögzít. Szilágyi továbbra is szerb színekben szerepel a nemzetközi viadalokon, így a magyar országos bajnokságon nem szerezhet pontokat, és az azzal járó állami támogatásra sem tarthat igényt az egyesülete. A szabálymódosítás okát Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke fejtette ki: „A cél egyértelmű: magyar adóforintokból csak azokat a sportolókat támogassuk, akik a nemzetközi versenyeken Magyarországnak szereznek dicsőséget.”

Szilágyival kapcsolatban elmondta, többször is beszélt vele, hogy induljon magyar színekben, ám ő már rég egyértelműen jelezte, Szerbiát választja. A zentai Szabó Szebasztián esetében viszont elégedett a végkimenetellel, hiszen Szabó már azelőtt a MÚSZ támogatásával szerepelt a 2018-as világkupa-sorozatban, hogy sportállampolgárságot váltott volna. „Tettük ezt azért, mert láttuk benne az elszántságot, hittünk benne, és reméltük, hogy minket választ. Ha úgy tetszik, megelőlegezett bizalom volt. Örülünk is, hogy itt van köztünk. Ezt azonban óriási erőfeszítés árán és példátlan gyorsasággal értük el. Én kerestem meg Szebit a 2019. márciusi magyar bajnokság végén a debreceni uszodában, ő pedig akkor igent mondott, mert eldöntötte, hogy magyar színekben akar indulni a világversenyeken. Szebi mellett egy 18 éves tehetség, az óbecsei születésű Szőke Zita is magyar színekben lép rajtkőre a jövőben, és ezentúl is szívesen várjuk a határon túli magyarokat – úgy vélem, jönnének is, ám amikor a sportállampolgárság kerül szóba, csökken az érdeklődés…”  – mondta Wladár.

Szabályváltozások az ISL-ben

Néhány szabályváltozással igyekeznek kiegyenlítettebbé tenni az erőviszonyokat a Nemzetközi Úszóliga (ISL) idei szezonjában. Szekeres Dorina, Hosszú Katinka csapatának, a Team Ironnak a menedzsere azt mondta, hogy az amerikai sportágakban megszokott drafthoz hasonló választással próbálnak majd tenni azért, hogy a csapatok kiegyenlítettebbek legyenek, ezáltal még izgalmasabb versenyeket lássanak a nézők. Kiemelte: a tavalyi 10 csapat versenyez majd idén is, a legjobb úszók ezúttal is részt vesznek a viadalon, ők pedig az Ironnál elsősorban abban bíznak, hogy a világcsúcstartó Milák Kristófra az első idényhez hasonlóan ebben az évben is számíthatnak. A 200 méteres pillangóúszás rekordere tavaly koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt kihagyni az ISL-t.

A viadal szervezői a múlt héten jelentették be, hogy idén augusztustól folytatódik a versenysorozat. A rájátszás novemberben, a legjobb nyolc csapat részvételével zajlik majd, a négycsapatos nagydöntőt pedig decemberben rendezik meg.