2024. szeptember 8., vasárnap
III. EURÓPAI JÁTÉKOK

Kialudt a láng Krakkóban

Két és fél órás, látványos műsorral, a Wisła Kraków labdarúgócsapatának stadionjában vasárnap este hivatalosan is véget ért a III. Európai Játékok, a program végén a láng kialudt, Krakkó pedig tűzijátékkal búcsúzott az eseménytől, amelyen csaknem húsz helyszínen zajlottak a versenyek. Az utolsó versenynap sem múlt el magyar és a szerb sikerek nélkül. A férfi teqballpárosok döntőjét épp e két nemzet csapata vívta Krakkó főterén, a finálé óriási csatát hozott, amelyből végül a Bányik Csaba, Katz Balázs duó került ki győztesen – három szettben verték meg a Nikola Mitro, Bogdan Marojević kettőst. Magyarország így a női és a vegyes párosok után a férfi kettősök mezőnyében is megnyerte a tornát.

Vasárnap a kick-boxosok közül hárman döntőztek a Krakkótól alig egyórányi autóútra lévő Myślenicében. Ligh-contactban a 79 kilós Fésű Lajosnak a német Al Amin Rmadan volt az ellenfele, s végül ezüstérmes lett. A pointfighting kategóriában Bálint Martin (74 kg) az ír Nathan Taittel való összecsapás után győztesként jött le a tatamiról, Busa Andrea (60 kg) az olasz Francesca Cecivel küzdött meg, végül ezüstérmes lett. A játékokon Magyarország tíz arany-, tíz ezüst- és tizennyolc bronzéremmel zárt, ami eddigi legjobb szereplése a viadal tekintetében – az első, 2015-ös bakui Európai Játékokon hét arany-, négy ezüst- és nyolc bronzérmet nyertek, a 2019-es minszki multisporteseményen pedig négy első, hat második és kilenc harmadik helyezést gyűjtöttek.

Kemény harc folyt a férfi teqballpárosok döntőjében (Fotó: MTI)

Kemény harc folyt a férfi teqballpárosok döntőjében (Fotó: MTI)

Szerbia küldöttsége a már említett teqballezüst mellett még két dobogós helyet szerzett a zárónapon. A kick-boxosoknál Aleksandra Krstić full contact kategóriában a német Aline Sophia Sodjinout megverve diadalmaskodott a 70 kilogrammosok mezőnyében, míg az ökölvívók 71 kilós súlycsoportjában Vakid Abasov a dán Nikolai Terteryannal szemben maradt alul a döntőben, és másodikként végzett. Szerbia az éremtáblázat 22. helyén zárta a viadalt, hazánk sportolói összesen tizenhat érmet szereztek, ebből három arany, hat ezüst és hét bronz. A szerbiai sportolók eddig az első, bakui játékokon szerepeltek a legjobban, akkor az éremtáblázat 11. helyén zártak nyolc arany- és négy-négy ezüst-, illetve bronzéremmel.

A III. Európai Játékok éremtáblázatának élcsoportja:

1. Olaszország

35

26

39

2. Spanyolország

21

17

19

3. Ukrajna

21

12

8

4. Németország

20

16

27

5. Franciaország

17

19

26

6. Lengyelország

13

19

18

7. Nagy-Britannia

12

10

27

8. Magyarország

10

10

18

9. Törökország

9

9

20

10. Hollandia

8

6

5

 

 

 

22. Szerbia

3

6

7

Nyitókép: Kemény harc folyt a férfi teqballpárosok döntőjében (Fotó: MTI)