2024. július 6., szombat
ASZTALITENISZ-VB – DÜSSELDORF

A Póta/Ekholm páros az első kiemelt

Mától vasárnapig Düsseldorfban rendezik meg az asztaliteniszezők egyéni világbajnokságát, amelyen Szerbiát Andrea Todorović, Izabela Lupulescu, Dragana Vignjević, Aleksandar Karakašević és Bojan Crepulja képviselik majd.

A nők közül Todorovićot a 78. helyre rangsorolták, így neki nem kell selejtezni, ugyanis a főtáblán kapott helyet. A férfiaknál Aleksandar Karakašević férfi és vegyes párosban is kiemelt: az előbbiben a lengyel Wang Zengyivel alkotott duóját a szervezők a 31. helyen emelték ki, s a válogatottól való visszavonulás gondolatával már jó ideje foglalkozó belgrádi játékos vegyes párosban a litván Rūta Paškauskienė oldalán a 29. kiemeltje a tornának. A világranglista 100. helyén álló Karakaševićnek egyéniben sem kell selejtezőt játszania, mivel a vb rangsorában a 72. helyet foglalja el.

A magyarországi versenyzőknek elsősorban női párosban van esélyük a jó szereplésre, ugyanis a Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm duóját az első, az Eb-bronzérmes Pergel Szandra, Madarász Dóra kettőst pedig a 12. helyen emelték ki a szervezők.

„Póta és Ekholm a World Tour-versenyeken mutatott jó teljesítményének köszönheti az előkelő kiemelési helyet, az ázsiaiak ezeken a viadalokon nem nagyon indultak” – mondta az MTI-nek Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány, aki úgy fogalmazott: sok függ a sorsolástól, de szeretné, ha a Póta, Ekholm páros bejutna a negyeddöntőbe, titkon pedig reménykednek az éremszerzésben, ami fantasztikus siker lenne. Legutóbb erre 1995-ben volt példa, akkor a kapitány nővére, Bátorfi Csilla, valamint Tóth Krisztina alkotta páros szerzett bronzot Tiencsinben.

Egyesben Pótát a 20. helyre rangsorolták, míg Madarász az 53., Pergel pedig az 56. a 64 kiemelt között. Rajtuk kívül még Ambrus Krisztina tagja a női csapatnak.

A férfiak szövetségi kapitánya, Aranyosi Péter többnyire fiatal játékosokból álló csapatot indít a vb-n, és azt várja Szudi Ádámtól, Ecseki Nándortól, Lakatos Tamástól és Nagy Krisztiántól, hogy jussanak fel a főtáblára, s ott legalább egyikük menjen egy kört.

Férfi és női egyéniben is pokolian erős mezőny áll rajthoz a vb-n: az erősebbik nem esetében a világranglista első 15 játékosa közül 13-an neveztek (az első négy kiemelt között csak kínai játékos szerepel), a nőknél pedig a ranglistán a legjobb 15-ben szereplő versenyzők közül 12-en állnak asztalhoz Düsseldorfban.

Az idei világbajnokságon férfi és női egyesben, illetve párosban, továbbá vegyes párosban rendeznek versenyeket. A küzdelmek hétfőn a selejtezőkkel rajtolnak, a döntőket június 3-án, 4-én és 5-én bonyolítják le.

A világbajnokság hivatalos honlapja: http://www.wttc2017.com/en.html.

Erdélyi hatodszor portugál bajnok

Erdélyi Annamária a CTM Mirandela színeiben hatodik portugál csapatbajnoki címét ünnepelhette a hétvégén, miután a címvédő a döntő második mérkőzésén is 3:0-ra nyert a GDCS Juncal ellen, így 2:0-ra megnyerte a párharcot. A TCM Mirandela az elődöntőben a São Joãót győzte le 3:1-re és 3:0-ra.