2024. július 29., hétfő
ASZTALITENISZ

Elszalasztott lehetőség

Andrea Todorović remek játékkal nyert Elizabeta Samara ellen

Andrea Todorović remek játékkal nyert Elizabeta Samara ellen

Kiváló alkalmat szalasztott el a szerbiai férfiválogatott a Jekatyerinburgban pénteken kezdődött Európa-bajnokságon, hogy karnyújtásnyira kerüljön a negyeddöntőhöz: az Ilie Lupulescu által irányított együttes 1:0-ra és 2:1-re is vezetett a franciák elleni nyitómérkőzésen, az ötödik találkozón pedig Pető Zsolt (118. a világranglistán) megnyerte az első két játszmát Stephane Ouachie (113.) ellen, utána pedig az ötödikben 11:10-nél meccslabdája volt, végül mégis a franciák örülhettek. Petőt a vereség szemmel láthatóan megviselte, ugyanis a második, Magyarország elleni találkozón még játszmát sem sikerült nyernie Lakatos Tamás ellen. Ennek ellenére Szerbia megnyerte a mérkőzést, Aleksandar Karakašević remek teljesítményének köszönhetően, aki Kosiba Dánielt és Szudi Ádámot is legyőzte, s 2:2-nél Marko Jevtović a Kosiba elleni sikerrel szerezte meg Szerbia első győzelmét. Szerbia szombaton 10 órától az első kiemelt Portugáliával, Magyarország pedig Franciaországgal találkozik.

Még el sem kezdődött az Európa-bajnokság, máris rossz hírek érkeztek a szerbiai női válogatott berkeiből: Erdélyi Annamáriának egyik napról a másikra olyan csuklófájdalmai lettek, hogy edzeni se bírt, és természetesen a Románia elleni nyitómérkőzést is kihagyta.

Nem bírok se védeni, se pörgetni, csakis dropolni bírok, mivel amikor behajlítom, nagyon fáj. A fizioterapeuta megvizsgálta, nem talált semmit se. Remélem, gyorsan elmúlik, és már a következő mérkőzéseken asztalhoz állhatok” – mondta Erdélyi. A női válogatott a papírformának megfelelően vereséget szenvedett Romániától, a mérkőzésnek – szerbiai szemszögből – üde színfoltja volt azonban Andrea Todorović remek játéka, aki 3:1-re nyert Elizabeta Samara ellen, akit Fehér Gabriella is megszorított, s csak öt játszmában veszített. Szerbia szombaton közép-európai idő szerint 7 órakor Franciaországgal mérkőzik, 16 órától pedig a második helyen kiemelt Ausztria lesz az ellenfele.

A magyar női válogatott a Luxemburg elleni 3:2-es győzelemmel kezdett: a korábbi egyéni Európa-bajnok Ni Xia Lian Pergel Szandrát és Póta Georginát is legyőzte, de a többi luxemburgi nem okozott gondot a magyar versenyzőknek. A Téglás Péter által irányított női együttes szombaton 7 órától Lengyelországgal méri össze erejét, 16 órától pedig Oroszországgal találkozik.

Európa-bajnokság (Jekatyerinburg), csapat, férfiak, A csoport, 1. forduló: Szerbia–Franciaország 2:3 (Karakašević–Hachard 3:0, Pető–Gauzy 0:3, Jevtović–Lebesson 3:2, Karakašević–Gauzy 2:3, Pető–Ouaiche 2:3), Magyarország–Portugália 0:3 (Pattantyús–Apolonia 1:3, Kosiba–Freitas 2:3, Lakatos–Monteiro 2:3). 2. forduló: Magyarország–Szerbia 2:3 (Pattantyús–Jevtović 3:2, Kosiba–Karakašević 0:3, Lakatos–Pető 3:0, Szudi–Karakašević 0:3, Kosiba–Jevtović 0:3).

B csoport: Lengyelország–Németország 1:3, Ukrajna–Spanyolország 2:3. C csoport: Ausztria–Svédország 2:3, Románia–Oroszország 1:3. D csoport: Horvátország–Görögország 2:3 (Gaćina–Kreanga 3:2, Željko–Gionisz 1:3, Kolarek–Papageorgiu 1:3, Gaćina–Gionisz 3:1, Pucar–Kreanga 2:3), Fehéroroszország–Csehország 3:2.

Nők, 1. forduló, B csoport: Szerbia–Románia 1:3 (Fehér–Szőcs 0:3, Todorović–Samara 3:1, Molnár–Dodean 1:3, Fehér–Samara 2:3), Ausztria–Franciaország 3:1. C csoport: Magyarország–Luxemburg 3:2 (Póta–De Nutte 3:0, Pergel–Ni Xia 0:3, Madarász–Tamasauskaite 3:1, Póta–Ni Xia 1:3, Pergel–De Nutte 3:0), Lengyelország–Oroszország 1:3.

A csoport: Németország–Csehország 3:0, Fehéroroszország–Szlovákia 3:1. D csoport: Svédország–Portugália 1:3, Ukrajna–Hollandia 3:2.