2024. július 28., vasárnap
ASZTALITENISZ

Határon túliak a megaedzőtáborban

Huszonnyolc asztal, ötvenhat játékos, taraflex borítás, tizenkét vajdasági versenyző és három edző – röviden így foglalható össze pár szóban a múlt héten, hétfőtől péntekig a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tornacsarnokában a Magyar Asztalitenisz-szövetség által megrendezett nemzetközi edzőtábor, amelyet Karsai Ferenc, a világszerte elismert edző vezetett, aki a videoelemzéses megoldással már a gyakorlat közben audiovizuális visszacsatolást tud adni, ami meggyorsítja a mozdulatok javítását.

Az edzőtáborban a magyarországi válogatottakon kívül Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek versenyzők: előbbiből tizenkét lány – Pelle Orsolya, Fejős Anna, Bezzeg Réka, Gyurcsik Barbara, Halász Ella, Orosz Nikolett, Bakos Lilla, Vegyelek Dóra, Kovács Katona Lilla, Hegedűs Hédi, Veréb Xénia, Szórád Henrietta – edzett öt napon keresztül Szombathelyen, s három edző – Czini Gábor, Orosz András, Polyák Sándor – is segítette a munkát. A magyar szövetség és a vajdaságiak közötti koordinációt Mellik Zoltán, a Zenta edzője vállalta, akit Lajtai Kristóf, a Magyar Asztalitenisz-szövetség sportági referense, egyben a MOB utánpótlás-koordinátora kért fel a feladatra.

Lajtai Kristóf azzal keresett meg, hogy a magyar állam támogatásával az újoncoknak, a serdülőknek és az ifiknek szerveznének egy nemzetközi edzőtábort, amelyre határon túli, magyar ajkú gyerekeket is várnak. Orosszal, Czinivel és Polyákkal összeállítottunk egy 18-as listát, s végül tizenketten utaztak el Szombathelyre, mert nem mindenki tudta vállalni az iskolától való távolmaradást, s volt, aki sérülés miatt mondta le a részvételt. Pozitív dologként éltük meg, hogy a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség elnöke, Vladimir Šiška a támogatásáról biztosított bennünket, és a szövetség anyagilag is besegített az utazási költségek fedezésébe, mintegy 80 százalékát kifizette – mondta Mellik.

A helyszíni tapasztalatokról Polyák Sándor számolt be:

Öt napon keresztül napi három foglalkozáson vettek részt a fiatalok. Két asztalitenisz-edzés mellett volt, hogy erőnléti tréning szerepelt a programban, vagy pedig a sportpszichológia jelentőségéről, a helyes étkezésről tartottak előadást a meghívott vendégek, és olyan nap is volt, amikor mérkőzéseket elemeztek – nyilatkozta Polyák.

Bátorfi Zoltán, a magyar ifjúsági fiúválogatott szövetség kapitánya a MOATSZ honlapjának elmondta, minden olajozottan működött, s őt személy szerint az is motiválta, hogy ennyi utánpótláskorú gyerekkel dolgozhatott, hiszen nagyon jó hangulata volt annak, hogy ilyen sok versenyző tartózkodott egyszerre a teremben.

Muskó Péter, az ifjúsági leányok szövetségi kapitánya szerint „a határon túlról érkező fiatal játékosok és edzők nagyon kooperatívak voltak: az edzőtábor, valamint mi, edzők és edzőpartnerek is kölcsönösen megfeleltünk a szakmai elvárásaiknak.”