2024. július 29., hétfő
KÉZILABDA

Dujsebajev: Ha japánok lennénk, harakirit követnék el

A női után a magyar férfiválogatott sem lesz ott az olimpián
A kép magáért beszél: Nagy László és Schuch Timuzsin a svédek elleni mérkőzésen (fotó: MTI)

A kép magáért beszél: Nagy László és Schuch Timuzsin a svédek elleni mérkőzésen (fotó: MTI)

Elfáradt és sokat hibázott a magyar válogatott a II. középdöntős csoport utolsó mérkőzésén, aminek a Svédország elleni 22:14-es veresége lett a vége. A magyar együttes pont nélkül zárta a csoportját, s így biztosan nem lesz ott az olimpiai kvalifikációs tornán.

Mivel Magyarország női együttese már korábban elszalasztotta a lehetőséget az olimpiai vízum megszerzésére, így a riói ötkarikás játékokon Magyarországnak a kézilabdában sem a férfi-, sem a női mezőnyben nem lesz képviselője. Talant Dujsebajev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi ötkarikás selejtező tornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. A magyar válogatott végül a 12. helyen zárta a kontinensviadalt.

Mikler és Andersson védéseivel indult a mérkőzés, majd Iváncsik rontott büntetője után Schuch dobta be a kipattanót. A magyarok támadójátéka gyenge volt, ám a rivális sem remekelt, sok volt a hiba. A 14. percben, 5:2-es svéd előnynél Dujsebajev időt kért, ám ettől sem lett jobb a játék. Felváltva estek a találatok a lassú iramú, alacsony színvonalú összecsapáson, de a svédek arra azért figyeltek, hogy a magyarok ne zárkózzanak fel. A második félidő nem indult jól magyar szempontból, a gyorsabb svédek egy 4:1-es rohammal elhúztak, s a 36. percben már 14:8-ra vezettek. A szövetségi kapitány próbálta rendezni a sorokat, több poszton cserélt, de ez sem segített. A játékosok hitehagyottan futkostak a pályán, és fokozatosan nőtt a két csapat közötti különbség. A rivális már 17:8-ra is vezetett, és végül csak arra maradt esélyük a magyaroknak, hogy ne szenvedjenek két számjegyű vereséget. A mérkőzés legjobbja az öt gólig jutó Lukas Nilsson lett, de a magyar játékosok Mattias Andersson statisztikáját is feljavították, hiszen a 38 éves kapus 31 lövésből 17-et hárított (55 százalék). A magyar együttesből Bodó Richárd volt a legeredményesebb, aki tíz próbálkozásból ötször volt eredményes, Bartucz László öt, Mikler Roland pedig hat lövést hárított. Nagy Lászlónak és Iman Dzsamalinak nagyon nem ment a mérkőzésen: az előbbi nyolc lövésből két gólt szerzett, utóbbi pedig négyszer próbálkozott, de egy gól sem került a neve mellé.

A magyar válogatott az Eb-n hat találkozót játszott, a nyitófordulóban legyőzte a montenegróiakat, ám utána kikapott az oroszoktól, a dánoktól, a németektől, a spanyoloktól és végül a svédektől.

El sem tudom képzelni, hogyan tudok élni ilyen szégyen után. Egy fiatalokból álló svéd csapattól szégyen ilyen módon kikapni. Ha most olyan emberek lennénk, mint a régi japánok, akkor azonnal harakirit követnék el” – nyilatkozta Dujsebajev az M4 riporterének…

A mérkőzés jegyzőkönyve: Svédország–Magyarország 22:14 (10:7)

Wrocław, 1500 néző, vezették: Stark, Stefan (románok).

Svédország: Andersson (tizenhét védés), L. Nilsson 5, Zachrisson, Nielsen, Cederholm, Karlsson, Östlund 5, Jakobsson 3, Källman 2, Konradsson 2, Petersen 2/2, Ekberg 1, A. Nilsson 1, Stenmalm 1.

Magyarország: Bodó 5, Hornyák 3/2, Nagy L. 2, Nagy K., Ancsin 1, Borsos, Gazdag 1, Bánhidi, Zubai, Iváncsik 1, Schuch 1, Dzsamali, Mikler (hat védés), Faluvégi, Pásztor, Bartucz (öt védés).