2024. július 30., kedd
KÉZILABDA-EB

Bošković: Miért kellene lemondanom?

A vb-ezüstérmes Szerbia három vereséggel búcsúzott

A világbajnoki ezüstérmes szerbiai nőikézilabda-válogatott három vereséggel fejezte be a horvát-magyar közös rendezésű Európa-bajnokságot, miután a franciáktól és a montenegróiaktól elszenvedett vereség után pénteken este Eszéken 23:21-re veszített a D csoport leggyengébbnek vélt válogatottja, Szlovákia ellen, amelynek így sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

Saša Bošković kiválasztottjai – akik az előző Európa-bajnokságon negyedikek voltak – pedig már szombaton Szerbiában lesznek, számukra ugyanis véget ért a kontinensbajnokság. A szlovákok elleni, továbbjutásról döntő mérkőzést jól kezdték a szerbek, hiszen félidőben még 11:6-ra vezettek, a második játékrészre azonban elfáradtak, s a kihagyott hétméteresek megbosszulták magukat. A szlovákoknak a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, mivel jobb a gólkülönbségük, de 21:21 után a biztosra mentek, s újabb két góllal eldöntötték a mérkőzés és a továbbjutás sorsát is. A szerb válogatottban a legeredményesebb Dragana Cvijić volt hat góllal, míg Andrea Lekić négyszer volt eredményes. Cvijić a mérkőzés után elmondta, hogy szégyelli magát, s a szlovákok elleni kiesést „a generáció nagy katasztrófájának” nevezte.

„Szégyellem magma. Senkit nem becsülök le, de sajnos jelenleg a szlovák válogatott job nálunk. Most el kell gondolkodnunk azon, miért is jöttünk mi az Eb-re, miért tékozoltuk el az időnket. Nem egyezek azzal, hogy csak a szövetségi kapitány a hibás, ez mindannyiunk kudarca, elsősorban a játékosokért, utána az edzőért. Még ha nem is edzettünk volna egy éven át, akkor sem engedhettük volna meg, hogy a hat-hét gólos előnyünket az ellenfél ledolgozza”.
A sérüléssel bajlódó Andrea Lekić is csalódott volt: „Bűnöst könnyű keresni. Rosszul lőttünk, a második félidőben pedig nem volt erőnk”.
A válogatott balszélsője, Sanja Damnjanović sérülés miatt az egész mérkőzésen a kispadon ült, s a kiesés után azt monda, nehéz most okosnak lenni.

„Az első félidőben láthattuk, hogyan kell harcolni. Már akkor is voltak hibák, de amikor a harci kedv eltűnt, akkor kellett volna használni a fejünket. Lehet jobb is, hogy kiestünk, mivel az egész tornán így játszottunk, most lesz alkalmunk megnézni, mi a gond. Alapos elemzést kell készíteni az Eb-ről, megtalálni a vereségek valódi okait, egymás szemébe kell néznünk, s nem szabad, hogy a játékosok és a szakmai stáb is alibiket keressen”.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Saša Bošković arra a kérdésre, hogy a három vereség és a kiesés után lemond-e, a következőket válaszolta:

„Miért nyújtanám be a lemondásomat? A mi célunk a riói olimpián való részvétel. Az első félidőben jól játszottunk, de sajnos erőnlétileg nem voltunk felkészülve a második játékrészre. Vállalom a felelősséget, nem a játékosok a hibásak” – mondta Bošković.

Eredmények, C csoport (Varasd):
Horvátország-Hollandia 31:27 (17:15)
Svédország-Németország 39:32 (23:17)
A csoport végeredménye: 1. Svédország 5 pont, 2. Hollandia 3, 3. Németország 2, 4. Horvátország 2. Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt.

 D csoport (Eszék):
Szlovákia-Szerbia 23:21 (6:11)
Franciaország-Montenegró 24:20 (12:12)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont, 2. Montenegró 4, 3. Szlovákia 2, 4. Szerbia 0.
A csoportokból az első három helyezett jutott a középdöntőbe.