2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Folytatódik a Veszprém–Szeged párharc

A 2014/2015-ös idényben 39 délszláv kézilabdázott a magyar NB I.-ben

Ugyan mind a Veszprém, mind a Szeged férfikézilabda-csapata két-két légióssal erősíti meg keretét az új évadra, a papírforma azt ígéri, hogy a Bajnokok Ligája-győzelemre készülő címvédőt nehéz lesz megszorítani.

Szinte tökéletes szezont zárt a Veszprém férfikézilabda-csapata, a legjobb magyar klub a tavalyi hazai tarolás és a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás után magasabbra emeltette a lécet, és majdnem azt is átvitte. Carlos Ortega együttese a szokásoknak megfelelően a bajnoki aranyat és a magyarkupa-győzelmet is begyűjtötte, első nekifutásra nagyon könnyedén megnyerte a SEHA-ligát, és bár bejutott a BL döntőjébe, ott kikapott a Barcelonától.

A csapat két poszton biztosan erősödik, érkezik a horvát válogatott balátlövő, a 23 éves Ivan Slišković, illetve a Kiel 24 éves izlandi irányító-átlövője, Aron Palmarsson. A spanyol irányító, Carlos Ruesga szerződése lejárt, vele nem hosszabbít a klub, míg az iráni születésű, de már magyar állampolgársággal is rendelkező Iman Jamali kölcsönben a svéd bajnok IFK Kristianstadban folytatja. Ugyan a Barcelona hónapokon át csábította Momir Ilićet, a népszerű Momo továbbra is a magyar klubot erősíti.

A szurkolóknál ugyan kisebb riadalmat keltett, hogy az egyik névadó szponzor, az MKB Bank bejelentette, hogy a jövőben kizárólag a klub utánpótlását támogatja, Fonyó Károly klubelnök szerint tervezett lépésről van szó. Pánikra nincsen ok, mert a másik főtámogató, az MVM növeli a támogatásának összegét. A csapat felkészülése július 25-én kezdődik, a roglai edzőtábor után augusztus elején egy németországi torna következik, a Sparkassen-kupán a román bajnok Nagybánya és a Füchse Berlin után nagy valószínűség szerint a Kiellel kell majd csatázni a döntőben.

A lehetetlen nyomában a Szeged

A Szeged évről évre úgy vég neki az idénynek, hogy majd most megszorítja a Veszprémet, de a 2007-es bajnoki cím és a 2008-as magyarkupa-győzelem óta erre igazán esélye sem volt. Még az idei kupafináléban sem, amelyet 26:22-re veszített el, és amely után Juan Carlos Pastor, a szegediek spanyol világbajnok edzője azt mondta: „Magyarországon lehetetlen bármilyen címet nyernünk.”

A Tisza-partiak szintén két új játékost igazoltak eddig, Marko Ćuruvija személyében egy szerb balszélső érkezett a visszavonult Vadkerti Attila pótlására. Az előző fél évet a Balmazújváros színeiben töltő, 33 éves, 198 centis kézis 1+1 éves szerződést írt alá.

A másik játékos a brazil Thiagus Petrus Goncalves, a 26 éves balátlövő az előző szezont a spanyol La Riojában töltötte. „Komoly lövőerővel rendelkezik, emellett védekezésben is hasznos lehet” – jellemezte Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatósági elnöke.

A csapat július 19-én, vasárnap a Pick-nik a javából elnevezésű nyílt nappal kezdi a szezont, majd edzőmeccseket vív a Temesvárral és az Orosházával. Augusztus 14–16-án címvédőként lép pályára Magyarkanizsán, az V. Kanizsa-kupán a macedón Vardar, a horvát RK Nexe, a szlovén RK Gorenje Velenje, a belgrádi Partizan és Szaúd-Arábia válogatottja lesz az ellenfél.

Ausztriából erősít a Tatabánya, átalakul a Csurgó

A bajnoki bronzérmes Tatabányánál a legnagyobb erősítés, hogy Harsányi Gergely, Pásztor Ákos és Gábor Marcell hosszabbított. Érkezik három játékos Csurgóról – Lele Ákos, Szöllősi Szabolcs és a montenegrói válogatott kapus, Rade Mijatović –, míg a szerb irányító, Marko Krsmančić Ausztriából érkezik, ahol az előző négy szezonban az Alpla HC Hard csapatában szerepelt.

A negyedik helyezett Csurgó is alaposan átalakul, a klub kilenc játékosától is megválik a nyáron. Így távozik Szöllősi Szabolcs, Borsos Tamás, Oláh Gábor, Pallag Péter, Nagy Dániel és Lele Ákos mellett a montenegrói Mijatović, a szlovén Anže Ratajec és az ukrán Vladislav Ostrusko.

Érkezik Székely Márton, Faluvégi Rudolf és Bartucz László mellett a szlovák Jakub Mikita (PLER), a horvát Josip Pazin (Aranda), illetve a korábbi bosnyák utánpótlás-válogatott beállós, Gafar Hadžiomerović (Komló).

Változik a létszám a férfiaknál

A férfi NB I.-ben a létszámot 12-ről 14-re emelték, ugyanis a legutóbbi idény valamennyi résztvevője az élvonalban folytathatja szereplését, valamint indulási jogot szerzett az NB I/B keleti és nyugati csoportjának bajnoka is.

A SEHA-ligában is induló Veszprém az alapszakaszban nem szerepel, így a 13 csapat mindegyike 24 mérkőzést játszik az alapszakaszban, melynek végén az öt legjobb a Veszprémmel kiegészülve tízfordulós rájátszásban dönti el a bajnoki helyezéseket. Az alapszakasz 6–13. helyezettjei pedig a bajnokság 7–14. helyéért körmérkőzéses rendszerben küzdenek meg bónuszpontokkal indulva.

Elsöprő délszláv fölény

Amíg a nőknél az összes légiós felét sem érte el a délszláv játékosok száma (az egykori Jugoszlávia országaiból 18-an érkeztek), addig a férfi NB I. 2014/2015-ös idényében a külföldiek túlnyomó részét ezen országok kézilabdázói tették ki. A legtöbben Szerbiából érkeztek, tizenöten, de akadt a bajnokságban kilenc horvát, hét bosnyák és négy-négy szlovén és montenegrói is.

Az előző idény délszláv légiósai, Szerbia:

Momir Ilić (Veszprém)

Rajko Prodanović (Szeged)

Novak Bošković (Tatabánya)

Marko Knežević (Orosháza)

Milan Mažić (Orosháza)

Igor Milović (Orosháza)

Darko Trivković (Mezőkövesd)

Marko Vasić (Mezőkövesd)

Stefan Ilić (Mezőkövesd)

Milos Mojsilov (Cegléd)

Bojan Rađenović (Komló)

Igor Čagalj (Balmazújváros)

Marko Ćuruvija (Balmazújváros)

Miloje Dolić (Balmazújváros)

Nikola Knežević (Balmazújváros)

Horvátország:

Renato Sulić (Veszprém)

Mirko Alilović (Veszprém)

Alen Blažević (Szeged)

Matija Pavlović (Mezőkövesd)

Tomislav Radnić (Mezőkövesd)

Rudolf Ćužić (Mezőkövesd)

Nikola Džono (Mezőkövesd, Balmazújváros)

Mate Volarević (Mezőkövesd)

Ante Granić (Komló)

Bosznia-Hercegovina:

Vladan Lončar (Szeged)

Vladimir Vranješ (Szeged)

Josip Perić (Tatabánya)

Gafar Hadžiomerović (Komló)

Emir Rahimić (Komló)

Tarik Vranac (Balmazújváros)

Mirsad Terzić (Veszprém)

Szlovénia:

Dean Bombač (Szeged)

Anže Ratajec (Csurgó)

Matevž Čemas (Orosháza)

Gašper Marguč (Veszprém)

Montenegró:

Stefan Čavor (Csurgó)

Rade Mijatović (Csurgó)

Nemanja Grbović (Cegléd)

Ivan Perišić (Cegléd)