2024. július 30., kedd
KÉZILABDA

Már nem Ortega a Veszprém edzője

Sterbik és Bombač a forduló válogatottjában

Egy nappal azután, hogy a Veszprém 27:27-es döntetlennel kezdett a férfi-BL idei kiírásának első csoportkörében, a magyar bajnokcsapat szerződést bontott a vezetőedzővel, Carlos Ortegával. Magyar lapértesülések szerint a spanyol szakember hosszúnak találta a veszprémi időszakot, fáradtnak érezte magát, s a következő hónapokban otthon szeretne pihenni. A klub részleteket nem árult el a távozásról, de a VS.hu úgy tudja, az eset hátterében alapvetően az edző és egy játékos megromlott viszonya állhat. A klub állítólag a játékos mellett foglalt állást, Ortegának pedig mennie kellett. A magyar lapok információi szerint ez a kézilabdázó a horvát beálló, Renato Sulić lehetett, akivel a spanyol edzőnek a kezdetektől fogva nem volt felhőtlen a kapcsolata. Az edzői feladatokat egyelőre a jelenlegi másodedző, Javier Sabaté végzi. A dpa német hírügynökség szerint két korábbi horvát szövetségi kapitány, Lino Červar és Slavko Goluža – aki játékosként már szerepelt Veszprémben – esélyes a vezetőedzői posztra.

Ortega 2012-ben érkezett Veszprémbe, és ez idő alatt a klub történetének egyik legsikeresebb edzője volt. Irányításával a Veszprém megnyerte az összes magyarországi trófeát, míg a Bajnokok Ligájában előbb 2014-ben a negyedik, majd idén a második helyen végzett. A 2014/2015-ös szezonban első alkalommal vett részt a SEHA-ligában, amelyben rögtön aranyérmes lett. Az új szezont a szuperkupa megnyerésével, valamint a klub-vb második helyével kezdte a Veszprém.

Veszprémben tehát csak találgatni lehet, hogy Ortega a hétvégi, Płockban mutatott játék miatt távozott, ugyanakkor a címvédő Barcelona sem teheti ki a kirakatba a rajton produkált eredményét, hiszen a katalánok kikaptak Mannheimben, ráadásul úgy, hogy tőlük szokatlan 21 találatot tudtak csak felmutatni. Hasonló blamázsba futott bele a Kiel is, amely Zágrábban szenvedett súlyos vereséget, s hasonlóan járt az idén a világ legjobbjával, Nikola Karabatićtyal felálló PSG is, amely sorában hiába dobott Hansen 9, az említett Karabatić pedig 7 gólt, a Flensburg soraiban a 23 éves dán Eggert 13 találatig jutott, a veterán német Glandorf pedig 9-et varrt be nekik.

Ezzel nagyjából teljes lett a sztárcsapatok kudarca az idei kiírás rajtján, egyedül a Vardar hozta a kötelezőt Montpellier-ben, mert egy rossz félidő után (9:12) a folytatásban 21-szer voltak eredményesek, s ez elegendő volt a komótos győzelemre. A macedón csapat soraiban az orosz Dibirov és a spanyol Maqueda 6-6 gólt lőtt, a tapasztalt szerb beállós, Toskić pedig 5-öt, de a siker mégsem csak rajtuk múlt, ugyanis Sterbik Árpád teljesítménye is kellett a kapuban, amiért az 1. forduló álomcsapatába választották, csakúgy mint a szlovén Dean Bombačot, aki meg a Szeged sikerében vállalt oroszlánrészt. Az történt ugyanis, hogy a Mol-Pick Szeged a tavalyi bronzérmes lengyel Kielcét verte meg egy góllal (31:30), aminek az az egyik pikantériája, hogy a lengyel csapatot a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev vezeti. Az említett Bombač 11 gólt lőtt, Carlos Pastor spanyol vezetőedző pedig így nyilatkozott: „Hibáztunk néhányszor, de nem érdemeltünk volna vereséget. Eddig nem voltam elégedett csapatommal, de ezúttal úgy játszott, ahogyan a jövőben is várom.”

A másodmezőnynek számító C + D csoportban rajtolt a Vojvodina, de nyilvánvaló, hogy az újvidékiek még nem nőttek fel ehhez a mezőnyhöz: az orosz veterán Rasztvorcev vezette székvárosiak 34:22-es vereséget szenvedtek a fehérorosz Bresztben…

A héten a magyar csapatokra újabb nagy megmérettetés vár. A Veszprém szombaton 17.30-tól a Flensburgot fogadja, a Mol-Pick Szeged pedig Szkopjében mondja fel a leckét a Vardarnak. Ezt a mérkőzést vasárnap 17.30-tól játsszák. A Vojvodina szombaton 18 órától a SPENS-ben az orosz Csehovszki Medvegyit látja vendégül.

SEHA-LIGA

Hatgólos szabadkai vereség

Szabadka: Spartacus Vojput–Nexe (Našice) 26:32 (12:12)

Sétaerdei sportcsarnok, 800 néző, vezette: Mitrevski, Todorovski (macedónok).

Spartacus Vojput: Vukoslavović, Kosović, Đekić 4, Perović 2, Knežević, Ljubojević 7, Lojaničić 3, Žegarac, Radulović (1 védés), Distol, Županjac 3, Jelić, Basarić 4, Rakocija, Čupić 3, Stojanović (10 védés).

Nexe: Lelić (11 védés), Gadža 1, Eter 4, Mrđenović 2, Barišić 5, Zrnić 7, Juzbašić (2 védés), Sršen 3, Jurjević 1, Sokolić, Pavletić 3, Halilković 2, Dundović 1, Vegar 3, Nenadić, Herceg.

A 11. percig a hazaiaknál volt az előny, a vendégek először a 13. percben vették át a vezetést Eter góljával. A horvát előny a félidő hajrájára kétgólosra nőtt, Đekić két és Ljubojević egy góljával a hazaiak fordítottak, majd Pavletić góljával a vendégeknek sikerült egyenlíteniük. A második félidő elején Eter és Zrnić góljaira még Čupić és Lojaničić válaszolt, ezt követően a vendégek fokozatosan elhúztak a szabadkai csapattól. A hazaiak védelme már nem működött úgy, mint korábban, a vendégek szinte minden helyzetből lőttek, és általában be is találtak a hazai kapuba, amihez a gyenge hazai kapusteljesítmény is hozzájárult. A hazaiak több, ezen a szinten már büntetendő technikai hibát vétettek, amit a horvátok rendre ki is használtak. Így a našicei előny percről percre nőtt, a hajrában már hét gólt tett ki (23:30).