2024. július 16., kedd
KÉZILABDA

Rekordszámú játékos és csapat a XII. Mikulás-kupán

Adán hat korosztály közel hatszáz kézilabdázója vett részt a nemzetközi férfi-utánpótlástornán

A Potisje-Pletex Férfi-kézilabdaklub rendezésében december 11. és 13. között tartották meg Adán és Moholon a 12. Mikulás-kupát. A háromnapos tornán 22 magyar- és horvátországi, szerbiai, valamint vajdasági egyesület közel 600 utánpótláskorú férfi kézilabdázója lépett pályára 44 csapatban három helyszínen. Az adai és a moholi sportcsarnokban játszottak az 1999-es, a 2001-es, a 2002-es és a 2003-as korosztályhoz tartozó fiúk, a minikézilabdát az adai általános iskola tornatermében rendezték meg, ahol két korosztályban a 2004–2005-ös generáció, valamint a 2006-os korosztály és a fiatalabb játékosok léptek pályára.

A nemzetközi torna ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották az adai sportcsarnokban, ahol mazsorettek és dobosok kíséretében vonultak fel a részt vevő egyesületek csapatai: a Pick Szeged, a balatonboglári Magyar Nemzeti Kézilabda-akadémia, Alsóörs, az orosházi OFKSE, a varasdi Trnovec, a kátyi Jugović, a leskovaci Meteor, a niši Mladost, a Crvenka, a temerini Mladost TSK, a szabadkai Vojput, a Vrbas, a Kanizsa, a Zenta, a zombori Somborelektro, a moholi Galaksi, az újvidéki Rastimo, az újvidéki Vojvodina, a Kikinda, a Novi Sad, a homokrévi (Mokrin) Crvena zvezda és a házigazda, az adai Potisje-Pletex. A kupát Tóbiás József, a házigazda klub elnöke nyitotta meg. Ezt követően a Mikulás édességet osztogatott a játékosoknak.

Tóbiás lapunknak elmondta, hogy a Mikulás-kupa az ország egyik legnagyobb férfi-utánpótlástornája, amelyen a tavalyi csúcsot túlszárnyalva az idén ismét rekordszámút játékos és csapat lépett pályára. Továbbá növelték a korosztályok számát is, tavalyi öt korosztály versenyzett, az idén már hat. Tóbiás József szerint a nagy érdeklődés a hazai és külföldi csapatok részéről a kiváló színvonalnak és a házigazdák vendégszeretetének köszönhető. A klubelnök elmondta, hogy a torna megszervezését a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, Ada község önkormányzata, a községi sportközpont, egyéb támogatók és a helyi kézilabdázó gyerekek szülei támogatták.

A nemzetközi tornán péntek déltől vasárnap estig zajlottak a félórás mérkőzések a szervezők által megszabott játékrend alapján. Eszerint az 1999-es és a 2001-es korosztályban a csapatok csoportrendszer szerint játszottak, a 2002-es és 2003-as generációnál pedig a körmérkőzéseken elért eredmények alapján határozták meg a végeredményt. A minikézilabdában az idősebbek csoportmeccseket is játszottak, a fiatalabbak pedig körmérkőzéseket. A mérkőzések 16 és 15 percesek voltak.

A Mikulás-kupa ünnepélyes eredményhirdetését vasárnap este tartották meg, amelyen Marko Krivokapić, a Pick Szeged segédedzője, többszörös szerb válogatott és Marko Adamović, az adai községi tanács tagja, valamint Ahác Diana, a Halász József Kézilabdaklub egykori játékosa adta át a serlegeket és az érmeket a dobogós csapatoknak, illetve korosztályonként a torna legkiválóbb játékosainak, góllövőinek és kapusainak.

A kupa végeredménye, 1999-es korosztály: 1. NEKA (Balatonboglár), 2. Vojput, 3. Jugović; 2001-es korosztály: 1. Vojvodina, 2. Crvenka, 3. Vörösmarty Pick Szeged; 2002-es korosztály: 1. Pick-Szeged, 2. Rastimo, 3. Meteor; 2003-as korosztály: 1. Potisje-Pletex, 2. Crvenka, 3. Somborelektro. Minikézilabda: 2004–2005-ös korosztály: 1. Potisje-Pletex, 2. Novi Sad, 3. Crvenka; 2006-os korosztály és fiatalabbak: 1. Orosháza, 2. Crvenka, 3. Kanizsa I.

A legjobb kapusok: Jónás Bálint (NEKA), Jovan Mičić (Vojvodina), Luka Krivokapić (Pick Szeged), Fehér Olivér. A legjobb játékosok: Bátki Patrik (NEKA), Bajusz Gergő (Vörösmarty Pick Szeged), Dejan Jakšić (Rastimo), Pergel Andrej (Potisje-Pletex), Aleksa Brdar (Novi Sad). A legeredményesebb góllövők: Željko Pejić Tukuljac (Vojput), Davor Čaušević (Vojvodina), Kiss Levente (Pick Szeged), Damjan Jajić (Somborelektro), Pintér Viktor (Potisje-Pletex).