2024. július 29., hétfő
KÉZILABDA

Lehet ez még jobb is

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Felkészülési mérkőzéshez mérten jó hangulat, szerb győzelem, botrányosra sikeredett beléptetés és ülőhelykeresés – így lehetne jellemezni legrövidebben a december elején átadott zentai városi sportcsarnokban szombat este megrendezett Szerbia–Magyarország férfikézilabda-mérkőzést, amelyet Szerbia 14:11-es félidő után 24:22-re nyert meg.

Már pár nappal a mérkőzés előtt biztosra lehetett venni, hogy telt ház, 1700 néző előtt lépnek majd pályára a csapatok, éppen ezért volt sokak számára érthetetlen, hogy a bejárat előtt egyetlenegy kordon sem állt, hanem érkezési sorrendben kezdődött a tolakodás, a tömegnyomor, s a szurkolóktól származó információk szerint 45 percet vett igénybe, mire sikerült bejutniuk a sportcsarnokba. Ehhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a rendőrök igyekeztek alapos munkát végezni a motozás során, a szurkolók egy része pedig nem vette figyelembe azokat az előírásokat, amelyek meghatározták – és amelyekről a jegyvásárláskor is tájékoztatták őket –, mit ne hozzanak magukkal a találkozóra.

A mérkőzés után két szurkoló jött oda hozzám, és azt mondta: „Óriási volt a fejetlenség, és amikor az emberek megunták a várakozást, elkezdték egymást tolni. Mivel a hét éven aluliaknak ingyenes volt a belépés, a tömegben kisgyerekek is voltak, akiket majdnem letapostak. Csak a szerencsének és az emberek birkatürelmének köszönhető, hogy nem történt semmilyen tragédia.” A nézők kálváriája a bejutás után tovább folytatódott, mivel az ülőhelykeresés sem volt egyszerű dolog, ugyanis a jegyen az sem szerepelt, melyik tribünre szól a belépő, és az ülőhelyek sincsenek megszámozva. A közösségi portálokon a zentaiak felháborodásuknak adtak hangot a történtekkel kapcsolatban: jó néhányan voltak, akiknek nem jutott ülőhely, s ezt csak azzal tudták magyarázni, hogy több jegyet adtak el, mint ahány ülőhely van a sportcsarnokban. Ha ez valóban így volt, akkor a haszonszerzés – sajnos ismét – csatát nyert a felelősséggel, a biztonsággal és az értékrenddel szemben.

A zentai sportcsarnokban ez volt az első igazán rangos és sok nézőt vonzó esemény, így a jövőben a szervezőknek alkalmuk lesz a most tapasztalt gyerekbetegségeket kiküszöbölni. A legfontosabb: nem lehet 1700 embert úgy beengedni, hogy a jegyen nem szerepel, melyik helyre szól a jegy, és az ülőhelyeket a sportcsarnokban mielőbb meg kell számozni, mert ha ez nem történik meg, a következő telt házas rendezvényen is hasonló problémákkal szembesülnek majd a nézők és a szervezők is. Ami az újságírók beléptetését és elhelyezését illeti, egy szavunk sem lehet: leszámítva a wifihálózat néhány rövid ideig tartó rakoncátlankodását, minden olajozottan működött.

A mérkőzés kezdődobását a zentai Marko Krivokapić, a Mol-Pick Szeged segédedzője végezte el. A találkozó elején a csapatok fej fej mellett haladtak: felváltva estek a gólok, s csak Darko Stanić dühöngése szakította meg a monotóniát. A szerb kapus ugyanis magából kikelve, hangos nemtetszéssel közölte, nagyon nem ért egyet azzal, hogy Ilija Abutović 6. percben történő kiállítása miatt neki már el kell hagynia a játékteret, hogy Dejan Perić kiválasztottjai kipróbálják, hogyan működik a támadójáték emberhátrányban, ha a kapus helyett mezőnyjátékos van a pályán. A találkozó kezdeti fázisában szerb részről Nemanja Zelenović, a magyar csapatból pedig Bodó Richárd találta fel legjobban magát. Nagy László a 16. percben lépett pályára, amit szerb időkérés követett, s ennek meg is lett az eredménye: 7:6-os magyar előny után zsinórban három szerb gól következett, ezt az előnyt Szerbia 13:9-re növelte, és a négy gólból hármat meg is őrzött a félidő végéig. Az öltözőbe vonuláskor Talant Dujsebajev a fejét csóválta a látottak miatt, de nem így tett a kézilabdázó Tápai Andrea, a Cornexi és a Kiskunhalas egykori játékosa, akinek a kezét a félidőben kérte meg szíve választottja.

A második játékrészben Székely Márton helyett Mikler Roland kezdett a kapuban, s pár bravúros védés után a 39. percben 17:16 volt az eredmény a vendégek javára, vagyis a magyar csapat ledolgozta a félidei háromgólos hátrányát, és előnyhöz is jutott. Szerbia három góllal válaszolt, de erre két magyar válasz következett (19:19). Ekkor már nemcsak a pályán, hanem a lelátón is érződött, mindkét csapatnak elkél a buzdítás, és felváltva jött a „Srbija, Srbija”, valamint a „Ria, ria, Hungária”. Az ötvenedik perctől mindig a szerb válogatottnál volt az egygólos előny, és három perccel a vége előtt sikerült két gólra ellépni a magyar válogatottól (23:21). A sorozatban négy gólt szerző Nagy Kornél szépített, amit mindkét oldalon egy-egy kapufa követett. Negyven másodperccel a vége előtt Magyarország az egyenlítésért támadott, a labda azonban igencsak dadogott a kezekben, s végül a legtapasztaltabb, Nagy László passzolt rosszul, amire Novak Bošković lecsapott, és a dudaszó pillanatában megszerezte első válogatottbeli gólját, beállítva így a 24:22-es végeredményt. A mérkőzés legjobbjának járó díjat Petar Nenadić kapta, aki nagy lelkesedéssel és nyolc góljával a mezőny fölé nőtt. A szerb csapatból még Zelenović remekelt, aki hétszer volt eredményes, míg a magyar válogatottból a szegedi Ancsin Gábor lőtte a legtöbb gólt, szám szerint ötöt.

A szerb és a magyar válogatott is szombaton játszotta első felkészülési mérkőzését a pénteken kezdődő, lengyelországi Európa-bajnokság előtt, és a zentai sportcsarnok is most mutatkozott meg először a nyilvánosság előtt egy, a televízió által is élőben közvetített, telt házas sportrendezvénnyel. A cím a két válogatottra és a szervezésre is vonatkozik: elsőre nem volt rossz, de a hibákból tanulni kell, és mindent megtenni, hogy a jövőben ne forduljanak elő.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Magyarország 24:22 (14:11)

Zenta, városi sportcsarnok, 1700 néző, vezették: Alimpić és Crnjanski (Szerbia).

Szerbia: Nikčević 1 (1), Stanić (9 védés), Đukanović, Pušica, Šešum 2, Marjanović 1, Đukić, Bošković 1, Rnić 2, Beljanski 1, Zelenović 7, Abutović, Marsenić 1, Orbović, Stanković, Nenadić 8 (2), Elezović, Marjanac.

Magyarország: Mikler (5 védés), Bartucz, Székely (4 védés), Pásztor 2 (1), Nagy Kornél 4, Gazdag, Hornyák, Nagy László, Jamali 1, Zubai 1, Schuch 1, Császár, Iváncsik 1, Ancsin 5, Bodó 4, Bánhidi 2, Faluvégi 1, Borsos.

Kiállítások: 10 perc, illetve 2 perc.

Hétméteresek: 3, illetve 1.

Az eredmény alakulása: 3:1 (5.), 4:5 (11.), 6:7 (16.), 9:7 (21.), 13:9 (27.), 15:14 (33.), 16:17 (40.) 19:17 (45.), 19:19 (49.), 22:21 (55.), 23:21 (57.), 23:22 (59.).

Nyilatkozatok

Dejan Perić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya: – Többször is volt alkalmam a világ egyik legjobbja, a mellettem helyet foglaló Dujsebajev ellen pályára lépni. Emlékezetes találkozók ezek, a mai napig élménynek számítanak, s kívánom neki, hogy a magyar válogatott élén is legyen olyan sikeres, mint játékosként. Különleges nap volt ez a zentaiak számára, hiszen a nemrég átadott sportcsarnokukban két nemzeti együttes csapott össze. Jó mérkőzésen vagyunk túl, vannak dolgok, amelyekkel elégedett vagyok, és természetesen olyanok is, amelyekkel nem. Nem kezdtük jól a találkozót, és az egy az egy elleni játék sem úgy ment, ahogy elképzeltük. Ez mind az önbizalom hiányával függ össze, szerencsére, ahogy múlt az idő, egyre jobb lett a játékunk. Habár volt pár gyors letámadásunk, a jövőben igyekeznünk kell még több ellentámadást vezetni. Az Eb-ig csak pár nap maradt, és én nem fogadom el azt a magyarázatot, hogy valaki nincs jó formában. Egy játékos védekezésben, támadásban, gól- és labdaszerzésben is hozzájárulhat a csapat eredményéhez, s hogy ezek közül egyikben se sikerüljön a várakozásoknak megfelelő szintet produkálni, az számomra elfogadhatatlan.

Talant Dujsebajev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Először is szeretnék gratulálni a győztes csapatnak, jól játszott. Mivel veszítettünk, nem lehetek boldog, de nagyon fontos, hogy meccsről meccsre, napról napra jobb lesz majd a csapat. Jó úton járunk, ez a találkozó kiváló alkalom volt arra, hogy mindenki megmutassa tudását, ezért is küldtem pályára valamennyi játékosomat. Nem sok idő maradt az Eb-ig, de ezt a pár napot ki kell használnunk arra, hogy a kontinensbajnokságon a lehető legjobb formánkat hozzuk.

Nagy László, a magyar válogatott átlövője: – Hosszú idő után az első mérkőzését játszotta a válogatott, támadásban és védekezésben is vannak apróságok, amiket javítani kell. A kézsérülésem nem zavart, a nyitott védekezés volt az, ami nem ízlett nekünk, nem tudtuk hatékonyan átjátszani. Ezt majd még gyakorolni kell, a hibákat ki fogjuk javítani, és jobbak leszünk. Montenegró is hasonló ellenfél lesz a csoportban, talán még nyitottabb védekezéssel, de ugyanilyen keménységgel játszva. Az Eb-n a célunk, hogy kiharcoljuk az olimpiai selejtezőt. Az, hogy Dujsebajev kapitány kimondta, hogy aranyérem a célja, részemről tehernek nem nevezhető. Bízik a csapatban, mi pedig igyekszünk az elvárásainak eleget tenni.

A nyolc gólt szerző Petar Nenadićot választották meg a találkozó legjobbjának. A Füchse Berlin játékosa elmondta, a győzelem főleg az önbizalom növelése miatt volt fontos: – Mindig jó dolog megnyerni egy találkozót, hiszen az növeli a csapat önbizalmát. Az Eb-re ezúttal kisebb ambíciókkal utazunk, ami nem jelenti azt, hogy nem akarunk minden mérkőzést megnyerni. Pokolian nehéz a sorsolásunk, hiszen a házigazda, vb-bronzérmes lengyelekkel kezdünk, utána pedig az Európa-, világ- és olimpiai bajnok franciák következnek. Mérkőzésről mérkőzésre kell haladnunk, nem félünk senkitől. Ami a zentai vendéglátást és a csarnokot illeti, csak pozitív tapasztalatom van – mondta Nenadić, aki mosolyogva hozzátette: „Remélem, hogy a fiatalok ide majd kézilabdázni járnak, és nem a kispályás foci miatt jönnek.”

Nagy Kornél, a magyar válogatott irányítója: – A játékunk még nem volt szép és látványos, de voltak pozitívumok. A 24 kapott gól nem volt rossz, sajnos sokat kaptunk lerohanásból, azaz a felállt fal elleni védekezésünk jó volt. A támadójátékon kell javítanunk. Hétfőtől már csak az Eb első mérkőzésére, a Montenegró ellenire készülünk, az lesz a legfontosabb.

Döntetlen másodikra

A szombati, zentai találkozót követően vasárnap Kecskeméten is megmérkőzött egymással Magyarország és Szerbia kézilabda-válogatottja. Bár ezúttal is barátságos találkozóról volt szó, a kedélyek már az első percekben felpaprikázódtak, sőt a kissé túlhevült Schuchot le is kellett cserélni. Hiába védett jól a magyar kapuban Bartucz, s hiába dobott egy szép távoli gólt Ancsin Gábor, az első félidőben a szerb válogatott kétgólos előnyre tett szert. A második félidőben a magyar csapat határozottabb védekezést mutatott be, s ennek köszönhetően ki is egyenlített. A szövetségi kapitányok többféle felállást is kipróbáltak a hátralevő időben, de egyik gárda sem tudott a másiktól ellépni. Egyenlő állásnál hat másodperccel a vége előtt a magyar válogatott hétmétereshez jutott, a büntetőt Pásztor Ákos nem tudta értékesíteni, így a csapatok második mérkőzése döntetlennel zárult.

Magyarország–Szerbia 25:25 (11:13)

Kecskemét, Vezette: Krstić, Ljubić (Szlovénia).

Magyarország: Székely, Mikler, Bartucz, Ancsin 3, Bánhidi 1, Bodó 4, Borsos, Császár, Faluvégi 3, Gazdag 2, Hornyák, Iváncsik 3, Jamali 3, Nagy K. 1, Nagy L. 1, Pásztor 1, Schuch 1, Zubai 2.

Szerbia: Đukanović, Marjanac, Abutović, Beljanski 1, Bošković 1, Đukić 4, Elezović 2, Marjanović, Marsenić 3, Nenadić 4, Nikčević 3, Orbović 1, Pušica, Rnić 2, Šešum 3, Stanković, Zelenović 1.