2024. július 16., kedd
NŐI EB-SELEJTEZŐ

Magyarország kijutott a tornára!

Románia ellen zárta Miskolcon a júniusi női Európa-bajnokság selejtezős sorozatát Magyarország, amelynek a kijutáshoz le kellett győznie a keleti szomszédot. A feladat teljesítése nem is került komoly veszélybe, Székely Norbert tanítványai – akik novemberben Temesváron 99:40-re gázolták le a riválist – ezúttal sem hagytak reális esélyt a meglepetésre, a románok utoljára a harmadik negyed elején jártak tapintható közelségben (39:37) a magyarokhoz. A második félidőre soraikat rendező lányok ebben a húsz percben mindössze 24 pontot engedélyeztek a vendégeknek, ami megalapozta a 16 pontos, Eb-szereplést érő diadalt (74:58).

Kiss Virágék a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: MTI)

Kiss Virágék a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: MTI)

Szerbia az utolsó, már tét nélküli csoportmeccsén száz pont fölé jutott a bulgáriai Szamokovban, Marina Maljković címvédő lányai így hibátlanul zárták a selejtezőt. A csoportkör sorsolását március 8-án rendezik.

Eredmények, 6. forduló, C csoport: Izland–Spanyolország 34:88, Magyarország–Románia 74:58. A csoport végeredménye: Spanyolország 12, Magyarország 10, Izland és Románia 7 pont. E csoport: Bulgária–Szerbia 76:102. A csoport végeredménye: Szerbia 8, Horvátország 6, Bulgária 4 pont. Az Eb mezőnye, rendezők: Szlovénia, Izrael. Csoportgyőztesek: Belgium, Franciaország, Spanyolország, Törökország, Szerbia, Montenegró, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország. A négy legjobb csoportmásodik: Magyarország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Németország.

NBA

Az utolsó triplák döntöttek

Főcsoportok közti derbit játszottak a bostoni TD Gardenben, ahol a keleti és ligaelső vendége a nyugati második Memphis volt. A rapszodikus találkozón előbb a Grizzlies, majd a Celtics vezetett komoly előnnyel, de a felek fej fej melletti eredménnyel (82:81) vágtak neki a zárónegyednek. Ebben a házigazda hét hárompontost vágott be, ami kulcsfontosságú különbségnek bizonyult. A meccs legjobbja a vesztes csapatból lett Ja Morant (25), a győztes bostoniak közül Derrick White (23) volt a legeredményesebb.

NBA, alapszakasz: Boston–Memphis 119:109, Toronto–Detroit 119:118. ABA-liga, 19. forduló: Zadar–Crvena zvezda 76:95, Partizan–Borac 114:84. Az élcsoport: Partizan 36, Crvena zvezda (–1) 35, Budućnost 32 pont stb.

Nyitókép: Kiss Virágék a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: MTI)