2024. július 27., szombat
EUROLIGA, FINAL FOUR

A görögök meglepték Európát

Borult a papírforma az Euroliga berlini négyes döntőjében. A menetrend szerint előbb a két elődöntő vesztese, az Olimpiakosz és a Fenerbahçe csapott össze vasárnap este a bronzéremért, amit végül a stabilabb meccsbefejezést felmutató görög csapat szerzett meg. Nem csak ennek örülhettek aznap a hellének, hiszen másik gigászuk, a Panathinaikosz a fináléban sokakat meglepett saját rajongóin kívül.

Az alapszakaszt toronymagasan megnyerő, egyébként is esélyesebbnek tartott Real Madrid ugyanis villámrajtot vett, egy játékrész után 36:25-re vezetett, majd a második negyed elején 41:27-re is, innen azonban megváltozott a mérkőzés forgatókönyve. A Panathinaikosz ráncba szedett játékával fokozatosan közelebb zárkózott (a nagyszünetben 54:49), a fordulópontot pedig a harmadik negyed hozta el, amelyet védekezési mestermunkával 15:7-re hozott le az esélytelenebbnek tartott fél, így már 64:61-es előnnyel fordult a negyedik periódusra. Ebben aztán még tovább növelte a különbséget, és egyre magabiztosabb lehetett az ünneplésben, amit végül 15 pontos diadal után tehetett meg. A mérkőzés legjobbja a 24 pontos Kosztasz Szlukasz lett, akit egyben a final four MVP-jének is megválasztottak.

Euroliga, final four, bronzmérkőzés: Olimpiakosz–Fenerbahçe 87:84. Döntő: Panathinaikosz–Real Madrid 95:80.

NBA

A MAVERICKS IS A DÖNTŐ KÜSZÖBÉN
Az Indiana ellen 3:0-s előnyt kiépítő Bostonhoz hasonlóan a Dallas is megfordíthatatlannak tűnő vezetést szerzett a Minnesota ellen a tengerentúli elitliga nyugati főcsoportdöntőjében. A Mavericks két szoros vendéggyőzelem után várta hazai parketten a Timberwolvest, amely a sikerkényszer ellenére nem tudott visszavágni. A találkozón az első perctől a házigazda járt élen, akit Luka Dončić és Kyrie Irving párosa (33-33 pont) vitt a vállán. A végjátékhoz közeledve Anthony Edwards (26-9-9) és társai szorossá tették a küzdelmet, de az utolsó percekben remekbe szabott 14:1-es szériát futott a Dallas (102:104-ről 116:105), amivel eldöntötte a találkozót és jó eséllyel a párharcot is, hiszen az NBA történetében eddig egyetlen gárda sem fordított meg playoffösszecsapást 0:3-ról.
NBA, playoff, főcsoportdöntő, nyugat: Dallas–Minnesota 116:107 (a sorozatban 3:0).

 

Nyitókép: A Panathinaikosz együttese ünnepli hetedik Euroliga-trófeáját (Fotó: Beta/AP)