2024. július 24., szerda

Nagy skalp a hangolódás végére

Japán után egy sokkal nevesebb riválist, Görögországot is könnyedén megverte a párizsi olimpiára készülő szerb férfiválogatott, amely így 4 győzelemmel (Hollandia, Franciaország, Japán, Görögország) és 2 vereséggel (Ausztrália, USA) hozta le a felkészülési mérkőzések időszakát. A belgrádi találkozón Svetislav Pešić csapata kiváló támadó formával kezdett, távolról és közelről is ültek a dobások, így egy negyed után 26:21, a nagyszünetben pedig 48:39 állt az eredményjelzőn. Nem sokban változott a játék képe a térfélcsere után, a szerb védelem végig képes volt megfékezni Giannis Antetokounmpóék támadását, akik egyszer sem kerültek 8 pontnál közelebb, de jellemzően 10-20 ponttal „égtek”, az utolsó dudaszóra pedig ez a különbség 20 pont fölé nőtt (94:72). A győztesnél ezúttal Bogdan Bogdanović volt a legeredményesebb, a vajkezű dobó makulátlan, 5/5-ös triplázással 19 pontot szórt, Nikola Jokić 16, Filip Petrušev 15 pontot szerzett. Görög részről egyedül Antetokounmpo (17) tudott valamelyest kibontakozni.

A nagyobbik hétfő esti derbin az USA a tavalyi vb-elődöntő visszavágóján késhegyre menő csatában győzte le Németországot LeBron James (20) vezérletével.

Eredmények, felkészülési mérkőzések, férfiak: Szerbia–Görögország 94:72, USA–Németország 92:88. Nők: Spanyolország–Ausztrália 66:75.

 

Nyitókép: Giannisék az első percektől hátrányban játszottak Belgrádban (Fotó: Beta/AP)