2024. október 3., csütörtök

Indul(t) a szezon

Véget ért a kosárlabda világának nyári passzív időszaka, amely a párizsi olimpia miatt rendesen eltolódott, hiszen csak augusztus közepén vette kezdetét, az ötkarikás torna résztvevőinek pedig egyébként is lényegesen rövidebb pihenőjük volt a szokásosnál. Az edzések, majd néhány hét óta már a felkészülési mérkőzések javában zajlottak Európában, illetve az óceán túloldalán is nekifogtak a tréningezésnek, így például a Nikola Jokić fémjelezte Denver is megtartotta első médiabejelentkezését az edzőtáborából.

A Nuggetstől nyáron távozott a 2023-as NBA-bajnoki címben elévülhetetlen érdemeket szerző Kentavious Caldwell-Pope, illetve Reggie Jackson, érkezett viszont az utóbbi években egyre szimpatikusabb veteránná transzformálódó Russell Westbrook és a horvát Dario Šarić, aki erőcsatárként remekül kiegészítheti a Jokert a magas posztok szláv tandemjében, valamint az is segítheti a csapategységet, hogy a kanadai irányító, Jamal Murray néhány hete négyéves, 209 milliós szerződést írt alá.

A coloradói gárda célja idén sem lehet más, mint a bajnoki gyűrű megszerzése, ezt le is szögezték a sajtótájékoztatón, amely hagyományosan jó hangulatban telt. A Denver egyébként holnap 18 órakor Abu-Dzabiban játszik gálamérkőzést a friss bajnok Bostonnal, amely találkozóval a gárdák egyszersmind az idei előszezont, vagyis a felkészülési mérkőzések sorát is megnyitják. A liga európai idő szerint október 22-éről 23-ára virradó éjszaka élesedik, az alapszakaszt a Boston és a New York nyitja meg.

Az öreg kontinensen ma izzanak be rendesen az események, hiszen 18.45-kor a berlini Alba és a Panathinaikosz mérkőzésével megkezdődik az Euroliga új idénye. A kiírásban ezúttal is ott lesz a két belgrádi örök rivális, a Partizan és a Crvena zvezda. Más ABA-ligás csapat nem képviselteti magát az európai elitversengésben, a második vonalnak számító, múlt héten elrajtolt Eurokupában viszont a regionális bajnokságból idén is ott lesz a podgoricai Budućnost és a ljubljanai Cedevita Olimpija. Az ABA-ligában egyébként szintén megkezdődött már a küzdelem, amit idén 16 csapatosra bővítettek, köztük ott van a 2. ABA-liga bajnokaként a szabadkai Spartacus, valamint a vadonatúj, ez évi alapítású, egyesült arab emirátusokbeli bejegyzésű, de több szerb játékost is a soraiban tudó Dubai Kosárlabdaklub.