2024. október 5., szombat

Fájdalmas vereség Vitóriában

Sokáig kézben lévő mérkőzésen kapott ki a Partizan a Baskonia vendégeként az Euroliga nyitófordulójában. A belgrádiak a küzdelmes mérkőzésen néhány perc után átvették a vezetést, és 38:32-vel jártak élen a nagyszünetben, majd a harmadik periódus elején 41:32-vel is. A baszk főváros csapata azonban nem adta könnyen a bőrét, és a játékrész hajrájában teljesen eltüntette a különbséget (54:54), bár a lendületük eddig tartott, a negyedik negyed közepén már újra a Partizan vezetett 71:67-re. Ezután azonban többperces rövidzárlat következett be Željko Obradović legénységének játékában, aminek a végére 80:74-re vezetett a házigazda, ez pedig a meccsbe került a szerb alakulatnak. A Baskonia a hátralévő időben végig megtartotta a néhány kosárnyi előnyt, és diadalmaskodott, legeredményesebbje Markus Howard (17) volt. A Partizantól Tyrique Jones 22, Brandon Davies 20 pontot jegyzett, de a többiek keveset tettek hozzá a csapatteljesítményhez.

Több meglepetés is született a nyitófordulóban, hiszen a final fourra egyértelműen esélyes Barcelona és a legutóbbi ezüstérmes Real Madrid is vereséggel rajtolt. A katalán gárda Kaunasban fázott rá harmatgyenge dobóformájára, a Žalgiris Sylvain Francisco (19) és Ignas Brazdeikis (17) vezérletével nagy skalpot gyűjtött be. Még váratlanabb volt, hogy a szerb Vladimir Lučićtyal (9) a kezdőben felálló Bayern megverte a királyiakat, akik a harmadik negyed derekén többször 10 ponttal is vezettek. A bajor csapatból Shabazz Napier (25) játszotta a főszerepet.

Euroliga, 1. forduló: Alba–Panathinaikosz 77:87, Monaco–Milano 93:80, Žalgiris–Barcelona 74:67, Baskonia–Partizan 88:82, Bayern–Real Madrid 97:89, Makkabi–Asvel 89:82.

 

Nyitókép: Shabazz Napier 25 pontot szórt be a Real Madrid gyűrűjébe (Fotó: Beta/AP)