2024. október 15., kedd

Tengerparti pofon

Nem úgy indult a regionális ABA-liga a Crvena zvezdának, mint azt szerette volna. A bajnoki cím védője a nyitókörben a vadonatúj alapítású Dubai otthonában szoros vereséggel (86:84) rajtolt, majd otthon hozta a kötelezőt (91:72) a bari Mornarral szemben. Vasárnap este azonban ismét borsot törtek a belgrádiak orra alá, Splitben ugyanis a harcias házigazda erőn felül teljesítve, nagy küzdelemben és a sorsdöntő meccsbefejezés jó dobóformájával borította a papírformát (85:78). A győztes legjobbja David Skara (16) volt, de további négyen jutottak legalább 12-ig, ebben is rejlett a hazai siker kulcsa. A Zvezdától Nemanja Nedović (16) volt a legeredményesebb.

Közben a Partizan a čačaki Borac és a szabadkai Spartacus után a Cibonát is legyőzte, ráadásul kiütéssel (113:78), így a tabella élén kezdte a szezont az ugyancsak 3/0-val álló Budućnost és Mega mellett.

ELŐSZÖR JÁTSZOTT APA ÉS FIA EGYÜTT
Lebron James és fia, Bronny történelmet írtak vasárnap az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA). Korábban még sosem fordult elő, hogy apa és fia egy csapatban, egyszerre játszott volna az NBA-ben, a Los Angeles Lakers második előszezonmeccsén viszont ez megtörtént, amikor a 20 éves Bronnyt a második negyedben pályára küldte JJ Reddick vezetőedző. A mérkőzésen – amelyet a Lakers 118:114-re elveszített a Phoenix Sunsszal szemben – a 39 éves, 22. szezonja előtt álló LeBron 19 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, míg Bronny nem szerzett pontot.

A tengerentúli profi bajnokságok közül a baseball- (MLB) és a jégkorongligában (NHL) volt már hasonlóra példa. Az MLB-ben idősebb és ifjabb Ken Griffey szerepelt együtt a Seattle Marinersben, míg az NHL-ben Gordie Howe játszott fiaival, Martyval és Markkal a Hartford Whalersben.

NBA, előszezon: Charlotte–New York 109:111, Toronto–Washington 125:98, Detroit–Milwaukee 120:87, LA Lakers–Phoenix 114:118. ABA-liga, 3. forduló: Split–Crvena zvezda 85:78, Partizan–Cibona 113:78. Az élcsoport: Partizan, Budućnost és Mega 6, FMP, Dubai és Igokea 5 pont stb.

 

Nyitókép: A Split 2012 szeptembere óta először győzte le a Crvena zvezdát (Fotó: Beta)