2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Baku kipipálva, irány Las Vegas!

Birkózásban hátravan még az idei év legnagyobb eseménye, a Las Vegas-i világbajnokság, amelyen a súlycsoportok első hat helyezettje olimpiai kvótát is szerez egyben. Ettől függetlenül nyugodtan állíthatjuk, hogy 2015-ben Nemes Viktor volt az év legjobb versenyzője, hiszen márciusban megnyerte a világ egyik legerősebb tornájának számító Magyar Nagydíjat, azután bajnoki címet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon, bő egy héttel ezelőtt pedig második lett az I. Európai Játékokon Bakuban, amely a birkózásban felnőtt-Európa-bajnokságnak számít. Néhány napot Zentán tartózkodott, de már utazott is a válogatottal Bračra „nyaralni”, ahol „csak” napi egy edzésük lesz, így nekik ez már pihenésnek számít. Azután meg ismét nagyipar, egészen Las Vegasig.

A legtöbb ember a játékok kezdetéig nem is tudta pontosan, milyen verseny is ez. A sportolók körében milyen respektje volt?

– Birkózásban nagy, hiszen nyugodtan állíthatjuk, hogy a legtöbb országból az első számú versenyző jött el a súlycsoportokban. Így volt ez az én kategóriámban is.

Egyedül az örmények meg talán a magyarok nem jöttek el az első csapattal, de ez érthető is, hiszen az azeriek és az örmények között a két ország közötti területi vita miatt nagy a harag, ami meg is látszott a sportcsarnokban, mert kemény füttyszó kísért minden örmény versenyzőt. Mindenki félt, hogy 66 kg-ban örmény győztes lesz, mert a himnusz alatt botrány lett volna, de szerencsére nem jött el a legjobbjuk. Mindent összevetve, birkózásban az Európai Játékok Európa-bajnokságnak számított, annál is inkább, mert a világszövetség nem is tartott az idén Eb-t.

Neked mennyire volt közel az U23-as Eb és ez a verseny?

– Nem volt közel, volt időm pihenni. Az U23-as után volt még elég edzéstábor, tehát ki is pihentem magam, meg fel is készülhettem erre a versenyre. Most két és fél hónap van a Las Vegas-i világbajnokságig. Egy kis pihenő után újrakezdjük az alapozást, s meg sem állunk a vb-ig.

Milyen volt a státuszod, a hírneved Bakuban? Hiszen U23-as Európa-bajnokként érkeztél oda.

– Inkább azt mondanám, hogy ez után a verseny után jegyeztek meg. Az U23-as Eb mégiscsak amolyan ifjúsági verseny volt. Ezért tartom azt, hogy az idei Magyar Nagydíjon szerzett aranyam és a mostani ezüstöm a legértékesebb idei érmem, hiszen azok felnőttmezőnyben születtek.

Baku kapcsán csak ámultunk-bámultunk, hiszen valóban dinamikusan fejlődő város, tele új létesítményekkel.

– A sportolók szerint is szuper módon szerveztek meg mindent, az olimpiai falu is tökéletesen működött. A szobák kényelmesek voltak, a közlekedés tökéletesen meg volt oldva, hiszen minden sportolói autóbuszt rendőrautó követett, s az a sáv az úton le volt zárva. Nekünk, birkózóknak mindenünk megvolt az olimpiai faluban, volt például mérlegünk is, és minden pillanatban ellenőrizhettük a testsúlyunkat. Jó volt a kaja is, bármelyik pillanatban ehettünk, a teremben pedig hat szőnyeg volt a felkészülésünkre biztosítva. Nem először voltunk Bakuban, de mi is mindig meglepődünk, mert évről évre újabb és újabb épületek nőnek az égbe, folyamatosan változik az a város. Maga a verseny is szép volt. Mindig telt ház előtt birkóztunk, mindenkinek volt saját öltözője, egyedül az első nap még elég furcsa volt a bíráskodás, de másnapra az is megjavult.

A döntőben úgy tűnt, valóban erősebb volt az azeri. Te hogy látod?

– Nem volt erősebb, hanem én hibáztam. Jó volt ő is, hiszen kiemelt, én meg nem jó védtem. Ő volt az összeszedettebb, de a következő alkalommal már nem lephet meg így. Addig is, sokat kell a védekezést gyakorolnom. Úgy érzem, ha a parterre-t ki tudom védekezni, akkor mindenkit meg tudok verni. Földről stabil és aktív vagyok, van még a tarsolyomban egy olyan válldobás is, amit kevésszer használok.

Az egyik újságnak azt nyilatkoztad, hogy súlycsoportodban az első tízben vagy a világon. Nem túl szerény ez, ha már Európában a második vagy?

– Las Vegasban, ugye, az első hat jut ki egyenes ágon a brazíliai olimpiára. Én nem mondom, hogy nem lehetek abban a hatban, de az sok dologtól függ: a fogyasztástól, a sorsolástól, az adott versenynaptól. Össze kell, hogy álljanak ezek a dolgok. Most, Bakuban összeállt, hiszen a sorsolásom sem volt rossz, mert az ukránt már akkor kaptam, amikor neki előtte meg kellett küzdenie a kétszeres világbajnoki érmes dánnal és a horvát Žugaljjal. Odáig már elfáradt, és elég könnyen megvertem. Tehát, nem akarom elkiabálni, de Las Vegasban egyértelműen az olimpiai kvótát tartom az elfogadhatónak.

A magyarokról viszont semmit sem tudunk, hiszen ők nem az első csapattal mentek el Bakuba.

– Nekik ez ne fért bele. Ők nagy fogyasztók, így ők most kezdtek el alapozni Las Vegasra. Lőrincz Tamás és Bácsi Péter is vagy 8 kilót fogyaszt.

Las Vegas nem az utolsó állomás, ahol olimpiai vízumot lehet szerezni. Ha az amerikai városban nem sikerül, hogyan alakul a további felkészülésed?

– Mivel a következő selejtezők márciusban kezdődnek, a következő felkészülési ciklus december 1-jén indul.

Máté testvérednek ez volt az első komolyabb felnőttversenye.

– Az utolsó nap szóltak neki, hogy csapattag lesz, s ezért lóhalálában le kellett utazni a nagykövetségre, meg kellett csinálni az orvosi vizsgát. Máténak több mint 1000 kilométert le kellett tehát hajtania az indulás előtt, így elég fáradtan érkezett Bakuba. Neki tulajdonképpen magas ez a súlycsoport, hiszen szinte fogyasztás nélkül belefér.

És akkor megint az a famózus szakáll! Ez most már védjegy, kabala?

– Nem, de be kell vallani, hogy jót tesz. Védi az arcomat, nem bírnak megkarmolni, nem dörgölik le a bőrt az arcomról!