2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – KADÉT-EB, SZABADKA

Grúz fölény a nyitónapon

Az Európa-bajnokság megnyitóünnepsége (fotó: Dejan Vuković)

Az Európa-bajnokság megnyitóünnepsége (fotó: Dejan Vuković)

Szabadkán a szabadfogással megkezdődött a kadét-Európa-bajnokság birkózásban. A délelőtti selejtezők után világossá vált, hogy szerbiai és magyar versenyző még éremközelbe sem kerülhet, így az esti döntőkben a fogásnemhez megszokott társaságnak, grúzoknak, azerieknek, oroszoknak és törököknek szurkolhattunk. A nap győztes nemzete a grúz lett végül, hiszen öt súlycsoportban három arany- és egy bronzérmet nyert, veszteseknek pedig a törököket nevezhetjük, mert három döntőt veszítettek el.

A tegnapi versenynap kezdetéről sincsenek jó hírek, már ami a mi versenyzőinket illeti: a szerbek kivétel nélkül technikai tussal veszítettek, s a magyarok között sem olyan, akit reálisan az esti finálékba várhattunk volna.

A nyitónapon találkoztunk a felsőhegyi Kolompár Szebasztiánnal, akit a honi szövetség vezetői a legesélyesebbnek tartanak az éremszerzésre, s lapunk ezt le is közölte. Megkérdeztük Szebasztiánt, ő olvasta-e az elvárásokat:

Igen, olvastam a Magyar Szót, és egy kicsit meg is vagyok ijedve attól, hogy mindenki tőlem vár érmet. A verseny kezdetéig még két kilót kell leadnom, de be kell vallani, hogy egyelőre még küszködök az erőnléttel. Ez az alacsonyabb súlycsoport kegyetlen, 55 kilóban könnyebb versenyezni…

Európa-bajnokok, 42 kg: Tornike Katamadze (grúz). 50 kg: Iszlam Bazarganov (azeri). 58 kg: Aleko Lomidze (grúz). 69 kg: Iveriko Dzsulikadze (grúz). 85 kg: Hoh Hugajev (orosz).