2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – KADÉT-EB, SZABADKA

Kolompár derekasan helytállt

Szerbiai versenyző nem szerzett érmet ezen a megmérettetésen

Szerbiai érem nélkül zárult tegnap este Szabadkán az idei kadétbirkózó-Európa-bajnokság. Nem tragédia ez, hiszen köztudottan a serdülők között nem sok keresnivalójuk van az „igazi” európaiaknak, mert a kaukázusi nemzetek sarjai előbb érnek, serdülőkorukra már rég borotválkoznak, s az is igaz, hogy senki nem tudja megbízható módon ellenőrizni a születési időpontjukat.

A legnagyobb reményeket a felsőhegyi Kolompár Szebasztián szereplése kapcsán táplálták a szövetség vezetői, s Szebasztián a bizalmat meg is hálálta, hiszen az éremért küzdött. El kell mondani azt is, hogy Kolompár ága sokkal nehezebb volt, így a negyeddöntőig román és ukrán ellenfelet kellett legyőznie (ez 3:1-re és 7:1-re sikerült), a negyeddöntőben viszont a későbbi orosz világbajnok ellen kikapott. A vigaszágon aztán megint kivágta a rezet, mert azeri ellenfelet múlt felül (5:1), de a bronzmeccsen két pillanat figyelmetlenség elég volt ahhoz, hogy a kiváló olasz Freni (aki az elődöntőben 5:7-re szorongatta meg az orosz bajnok Szefersajevet) a hátára kerüljön, s a második ilyen helyzetben megpörgesse. Szebasztiánnak láthatóan elfogyott az ereje a végére, de az akarat biztos megvolt benne, hiszen a vesztes bronzmérkőzés után néhány könnycsepp lepörgött az arcán…

Vasárnap aztán földije, Katona Ádám is jól kezdett, hiszen 2:1-re legyőzte a bolgár Georgijevet, de a negyeddöntőben aztán 8:0-ra alulmaradt a későbbi döntős orosz Csigirevvel szemben, s a vigaszágon sem tudott javítani, ott szintén ilyen arányban kapott ki a török Uyartól.

Nagyjából ennyi, amit a kötöttfogású birkózóink fel tudtak mutatni. Kár, mert például Vrábel Ákostól és Polgár Ákostól is egy kicsit többet vártunk, a nagyon fiatal Surányi Martin pedig csak tapasztalatszerzés céljából lépett fel, csakúgy mint a teljes szabadfogású és lánycsapat, amelyek fényévekre vannak az élmezőnytől. Ez nem is csoda, hiszen senki sem foglalkozik velük, mint ahogy a különböző korosztályos kötöttfogású válogatottaknak sincs rendszeres együttes felkészülésük, hanem a nevelőegyesületeikre van bízva minden munka. Mindaddig, míg ez így van, egy-egy ilyen Eb-n vagy vb-n szerzett érem kisebb csodának bizonyul, s ezért érdemel dicséretet Kolompár, akit – ha a jövőben is szorgalmasan edz – biztos szép eredmények várnak még.

Európa-bajnokok, lányok, 40 kg: Teresa Lumia (olasz)… 3. Molnár Nikoletta (magyar). 46 kg: Lisa Ersel (német). 52 kg: Alina Kazimova (orosz). 60 kg: Angelina Liszak (ukrán). 70 kg: Denise Strom (svéd)… 3. Nagy Bernadett (magyar).

Fiúk, 42 kg: Vlagyimir Zsabejvorota (orosz). 46 kg: Kerem Kamal (török). 50 kg: Emin Szefersajev (orosz)… 5. Kolompár Szebasztián (szerbiai). 54 kg: Leri Abuladze (grúz). 58 kg: Mijahdi Ihijaev (orosz). 63 kg: Aivengo Rikadze (grúz). 69 kg: Alekszandr Komarov (orosz). 76 kg: Iszlam Opiev (orosz). 85 kg: Gerard Kurniczak (lengyel). 100 kg: Jamal Fejzijev (azeri)… 3. Érsek Róbert (magyar) és Bérei István (romániai).