2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

Štefanek ismét a dobogón

A szabadkai versenyzőnek nem sikerült megvédenie titulusát, de bronzérme egyben olimpiai kvótát ér

A világ legnagyobb kaszinóvárosában, Las Vegasban hétfőn megkezdődött a 2015-ös felnőttbirkózó-világbajnokság, a sportág idei legnagyobb rendezvénye, amely az első olyan torna, ahol olimpiai vízumot lehet kiharcolni. Ezzel a lehetőséggel Davor Štefanek (66 kg) élt, aki ugyan nem védte meg tavalyi, taskenti világbajnoki címét, a dobogóra mégis felállhatott, s bronzérme egyben riói fellépést is jelent. A szabadkai fiatalembernek jó sorsolása volt, hiszen a döntőig vezető úton legyőzhető ellenfelei voltak, ám az elődöntőben a német Staeblerre szaladt rá, aki nemcsak őt, hanem a döntőben a koreai Ryut is megverte, s 1994 után ismét világbajnoki címet hozott hazájának. Le a kalappal előtte, hiszen a 2013-as és a 2014-es aranyérmes ellen is nyert!

A nyitónap másik szerbiai fellépője a zentai Nemes Viktor (75 kg) volt, aki piszok nehéz sorsolást kapott. Bár előző nap testvére, Máté azt mondta, mindenkinek két keze és lába van, ezáltal legyőzhető, Viki számára a verseny a nyolcaddöntőben már véget ért, mert egy kiélezett csatában 3:2-re alulmaradt az olimpiai bajnok Kimmel szemben, s mivel a koreai a negyeddöntőben 4:2-re kikapott a kazah Kartikovtól, fiatal Európa-bajnokunk is kiesett. Ezzel tehát bejött a papírforma, Szerbia egy olimpiai kvótát szerzett.

Viktor ennél katasztrofálisabb sorsolást nem is kaphatott volna, Štefaneknek viszont nagyon jó ága volt, s rangjához méltóan hozta is a formáját. Neki már az elődöntő is olimpiai kvótát jelentett, de természetesen nem elégedett meg annyival, hanem ismét felállt a dobogóra, ami Las Vegasban nem kis dolog – nyilatkozta Zörgő László zentai edző.

A szerbiaiak tehát úgy-ahogy elégedettek lehetnek, nem úgy a magyarok! Nekik rémálomszerűen sikerült az első nap. Három dobogót és olimpiai vízumot reméltek, ehelyett kínos vereségek jöttek. A világbajnok Bácsi Péter (75 kg) és Kiss Balázs (98 kg), valamint az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (66 kg) köszönő viszonyban sem volt az érmes pódiummal, s ez hatalmas blamázs a piros-fehér-zöld csapatnak, ami valószínűleg Struhács György szövetségi kapitány állásába kerül majd, hiszen reálisan már csak Lőrincz Viktor (85 kg) lehet közel a jó eredményhez. Tamás a nyolcaddöntőben 4:1-re kapott ki az örmény Arutyunyantól, Péter a későbbi bajnok orosz Vlaszovtól (nem mellesleg olimpiai, világ- és Európa-bajnok…) veszített 5:0-ra, majd a vigaszágon az örmények olimpiai második, világ- és Európa-bajnok Dzsulfalakjantól 7:4-re (egy válldobással Peti vezetett 4:0-ra…), Balázst pedig a rajton az a török Cenk verte meg szorosan (4:4 – nagyobb értékű akció), akit a magyar előzőleg mindig legyőzött.

A magyarok mérkőzéseit még nem néztem meg, de mindenképpen kudarc, hogy három aduászuk elbukott a rajton. Esetükben azért nem dőlt még össze a világ, hiszen ki lehet jutni még Rióba, s véleményem szerint ki is jutnak majd a fiúk, csak türelmesnek kell lenniük – fűzte hozzá Zörgő.

Tegnap az 59, 71, 80 és 130 kg volt műsoron, ma a kötöttfogás a 85 kg-mal zárul, s kezdődik a nők megmérettetése.

Világbajnokok, 66 kg: Frank Staebler (német)… 3. Davor Štefanek (szerbiai). 75 kg: Roman Vlaszov (orosz). 98 kg: Artur Alekszanjan (örmény).

Elhunyt Kiss Ferenc mesteredző

Hetvenhárom éves korában elhunyt Kiss Ferenc olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok birkózó, mesteredző. A kiváló szakember halálhírét a Magyar Birkózószövetség Facebook-oldala tudatta kedden. Kiss Ferenc az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon a kötöttfogásúak 100 kilogrammos súlycsoportjában szerzett bronzérmet, emellett kétszeres világbajnoki második is. A BVSC korábbi vezetőedzője 1987-től volt birkózó-mesteredző, legutóbb munkássága elismeréséül augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetésben részesült.