2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

Sorian nem bírta cérnával

Sem magyar, sem szerbiai szempontból nem volt sikeres a Las Vegasban zajló felnőtt-világbajnokság birkózásban, ami a sportágban az első olimpiai selejtezős tornát jelenti. Mivel az olimpián már kevesebb súlycsoport lesz, tegnap csak két kategóriában osztottak riói vízumokat, de ezekben sem voltak sikereink. Az 59 kg-ban a tapasztalt zentai Frísz Krisztián a rajton a dán Skalst verte meg 4:0-ra, de a nyolcaddöntőben most már ki tudja hanyadszor futott rá régi mumusára, a bolgár Angelovra, aki ezúttal is könnyen elbírt vele, 6:0-ra győzött. Mivel a bolgárok Európa-bajnoka már a negyeddöntőben kikapott az üzbég Tasmuradtól (8:6), Krisztián kiesett. Magyar részről Krasznai Máté a negyeddöntőig jutott, miután kanadai és horvát ellenfelet győzött le, a legjobb nyolc között azonban már technikai tussal kapott ki a kirgiz Eralievtől, és kiesett. A súlycsoport legnagyobb meglepetését az okozta, hogy a negyeddöntőben fejelésért leléptették az irániak egyik legendáját, az olimpiai és világbajnok Hamid Soriant, aki a hetedik (!) világbajnoki titulusért érkezett. Hogy a perzsa cselekedete nem volt véletlen az azeriek világ- és Európa-bajnoka, Bajramov ellen, az mutatja, hogy Soriant a vigaszágon is megverték, méghozzá az észak-koreai Jun 6:5-re. Ez van, a régi hírnévből nem lehet megélni! A súlycsoportot egyébként nem kis meglepetésre a kubai Ismael Borrero Molina nyerte meg, méghozzá úgy, hogy a döntőben „szétszedte” (8:0) a már említett Bajramovot. E súlycsoportban 13 éve nem született kubai siker.

A 71 kg-ban sem a szerb Aleksandar Maksimović, sem a magyar Korpási Bálint nem jutott túl a selejtezős körön. Előbbit az iráni Biabangard győzte le 5:0-ra, utóbbit pedig az amerikai Lester technikai tussal, 8:0-ra.

80 kg-ban a másik zentai, Báló Petar minden erejét összeszedve 3:2-re legyőzte az üzbég Saldadzét, de a nyolcaddöntőben már 8:2-re kikapott a grúz Gobadze ellen, és kiesett. Szabó László jól kezdett, hiszen technikai fölénnyel múlta felül a jó nevű horvát Žugajt, majd egy akciódús meccsen 10:5-re nyert az ukrán Sisman ellen, s nem sokon múlott, hogy a negyeddöntőben a később a dobogó legtetejére állt török Cebit (2009 és 2010 74 kg-os világbajnoka) is megfogja, hiszen csak 3:2-re veszített. Ez azonban már minden erejét felőrölte, s a vigaszágon már nem tudott méltó ellenállást tanúsítani a kirgiz Sirdakov ellen, 6:1-re veszített.

A 130 kg-ban nem volt szerbiai fellépő, a magyarokat pedig az egykori ifjúsági világbajnok Lám Bálint képviselte. Vele kapcsolatban nem voltak érmes elvárásai a szövetségnek, hiszen még viszonylag fiatal a mezőnyhöz, Bálint ennek ellenére győzelemmel kezdett, méghozzá az iráni Alijarifejzabadit verte meg 5:0-ra. Sajnos, neki is ez volt a végső állomás, mert a legjobb tizenhat között már 3:1-re veszített az azeri Sariati ellen. A súlycsoport egyébként valóban a titánok harcát hozta, hiszen már a negyeddöntőben parázs meccseket láthatott az amerikai közönség. Végül a papírforma érvényesült, hiszen a kubaiak ötszörös világbajnoka, Mijain Lopez és a törökök óriása, Riza Kayaalp jutott a fináléba, s nem kis meglepetésre Kayaalp ismét megverte a szigetországi óriást! A meccset egy intés döntötte el, de, mint azt később a török elmesélte, úgy ment fel a szőnyegre, hogy a súlycsoporthoz szokatlan módon hat percig űzni-hajtani fogja ellenfelét, s a taktikája bejött. Kayaalp egyébként még 2011-ben nyerte meg az első világbajnoki titulusát, de akkor 120 kg volt a súlycsoport felső határa. „Nagy a különbség a 120 és a 130 kg között. A döntő különbség viszont szerintem nem ez: én fiatalabb vagyok, Lopez meg csak egyre öregszik” – nyilatkozta tele önbizalommal a 25 éves török, akivel kapcsolatban azt mesélték, az említett 2011-es világbajnoki címe úgy született, hogy a vb Isztambulban volt, és lefizették a kubait. Nos, Kayaalp ezzel végérvényesen bebizonyította, hogy jelenleg valóban ő a legerősebb birkózó a világon.

Ma a kötöttfogás a 85 kg-mal fejeződik be, s az 53, valamint 69 kg-os súlycsoporttal megkezdődik a nők versenye.

Világbajnokok, kötöttfogás, 59 kg: Ismael Borrero Molina (kubai). 71 kg: Raszul Csunajev (azeri). 80 kg: Selcuk Cebi (török). 130 kg: Riza Kayaalp (török). Olimpiai kvótát 59 és 130 kg-ban lehetett szerezni, 71 és 80 kg-os kategória nem lesz az ötkarikáson.

Egyből kettő

A magyarkanizsai Potisje már évek óta sikeresen szervezi meg a Csaba Ferenc-emléktornát, amelyen Balassa Rudolf, a sportág kanizsai meghonosítója neve is szerepelt. Nos, a klub fennállásának 50. évfordulója tiszteletére szétvették a két nevet, s immár külön-külön szerveznek emléktornát a sportág jeles képviselői tiszteletére. A Balassa Rudolf-emléktornára szombaton kerül sor a gyógyfürdő sportcsarnokában, ahol 6 ország (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Horvátország, Szerbia) 8 csapata méri össze erejét. A tornát a tartományi sporttitkárság támogatja, a korcsoportos csapatverseny kezdete pedig 11 óra.