2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

Megtört a jég

A magyarok szempontjából megtört a jég a Las Vegasban zajló felnőttbirkózó-világbajnokságon. A 85 kg-os Lőrincz Viktor ugyan elbukott a bronzmeccsen, de legalább eljutott odáig, s ezzel olimpiai kvótát szerzett, az egyetlent a kötöttfogásúak között. Viktor egy szamoai és egy grúz versenyző után régi ismerősünkre futott rá, a még a nagybecskereki ifjúsági Eb-ről ismert színes bőrű ukránra, Zsan Belenjukra, akinek kivételes adottságai már most, igen fiatalon világbajnoki aranyat hoztak neki e súlycsoportban. A magyar a vigaszágon folytatta, egy németet, majd egy lengyelt vert meg (ez utóbbi az értékes skalp, mert Janikowski bronzérmes volt a londoni olimpián), de a rendkívül kiegyensúlyozott bronzmeccsen már nem tudott mit kezdeni az azeri Tahmasebivel (pedig ellenfele passzivitásáért ő volt 1:0-s előnyben…), így ötödik lett. E súlycsoportban lépett fel a szabadkai Dejan Franjković is, de a rajton mindjárt kikapott a bolgár Marinovtól (0:2), és kiesett.

Az 53 és a 69 kg-os súlycsoportokkal megkezdődött a nők versenye is. Mindkét kategóriában volt magyar résztvevő, de sem Dénes Mercédesz, sem pedig az amerikai származású Vanessa Wilson nem alkotott maradandót: Mercédeszt még a selejtező körben betusolta a német junior Európa-bajnok Hemmer, Vanessa pedig technikai tust szenvedett a háromszoros vb-bronzérmes mongol Ocsirbat ellenében.

Világbajnokok, férfiak, kötöttfogás, 85 kg: Zsan Belenjuk (ukrán). Nők, 53 kg: Szaori Josida (japán). 69 kg: Natalija Vorobeva (orosz).