2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

A legenda ellen nem ment

A Las Vegasban zajló felnőtt-világbajnokság negyedik versenynapján legjobban a volt világbajnok Sastin Mariannának szurkolhattunk 58 kg-ban. Jól is kezdődött a számára a verseny, hiszen a rajton a dél-koreai Umot győzte le 10:0-ra, a nyolcaddöntőben pedig a norvég Bullent 5:4-re, de akkor következett a női birkózás élő legendája, a japán Icso, s a papírforma sajnos Marianna 1:0-s vereségét hozta. Mivel a távol-keleti versenyzőnő később a 10. (!!!) világbajnoki titulusát is begyűjtötte, a magyar lány a vigaszágra került, de ott is kikapott a török Yesilirmaktól (5:2), így nem szerzett riói kvótát.

63 kg-ban Sleisz Gabriella mindjárt a rajton a világbajnok mongol Szoronzsonboldra futott rá, s nem egész két perc alatt betusolta ellenfele, a vigaszágon pedig a török Tusontól kapott ki. 75 kg-ban Németh Zsanettnek a rajton az olimpiai ezüst- és bronzérmes kazah Manjurova jutott, aki 6:0-nál betusolta.

A férfi szabadfogás is megkezdődött csütörtökön. A 65 kg-os súlycsoportban Lukács Norbert indult, de a selejtezőben 11:0-ra kikapott az amerikai Metcalftól, és kiesett. E súlycsoportban nem kis meglepetésre olasz győzelem született a kubai származású Frank Chamizo révén, s ez Olaszország első szabadfogású aranyérme a világbajnokságok történetében. Figyelem: az új bajnok mindössze 23 éves!

Világbajnokok, nők, 55 kg: Helen Louise Maroulis (amerikai). 58 kg: Kaori Icso (japán). 63 kg: Batceceg Szoronzsonbold (mongol). 75 kg: Adelina Gray (amerikai).

Férfiak, 65 kg: Frank Chamizo (olasz).