2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VB, LAS VEGAS

Csalódás a magyar szereplés

A Las Vegasban befejeződött felnőtt-világbajnokság utolsó két versenynapján a magyarok sem érmet, sem pedig olimpiai kvótát nem szereztek, így a népes magyar küldöttség szereplését szinte teljes csődnek lehet mondani, hiszen Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg) az egyetlen, akinek sikerült bebiztosítania a riói szereplést. Ehhez képest a héttagú szerbiai csapat jobban szerepelt, mert Davor Štefanek (kötöttfogás, 66 kg) nemcsak kvótát, hanem érmet is szerzett.

Világbajnokok, nők, 60 kg: Okszana Herhel (ukrán).

Szabadfogás, 57 kg: Vlagyimer Hincsegasvili (grúz). 61 kg: Hadzsi Alijev (azeri). 70 kg: Magomedaszul Gadzsimagomedov (orosz). 74 kg: Jordan Burroughs (amerikai). 86 kg: Abdulrasid Szadulajev (orosz). 97 kg: Kyle Frederick Snyder (amerikai). 125 kg: Taha Akgül (török).

MAGYARKANIZSA

Első a Sesvetski Kraljevec

A magyarkanizsai Potisje Birkózóklub a fürdő sportcsarnokában rendezte meg a nemzetközi Balassa Rudolf-birkózóemléktornát csapatversenyben. A tornán öt ország hét klubja vett részt: Hodonín (Csehország), Arad-Temesvár (Románia), Sesvetski Kraljevec (Horvátország), Orosháza és Bócsa (Magyarország), a Novi Sad és a házigazda magyarkanizsai Potisje. A szlovákiai Bős csapata nem érkezett meg az emléktornára. Először a csoportmérkőzéseket játszották le, majd következtek a helyosztó mérkőzések.

Eredmények, A csoport: Potisje–Hodonín 7:1, Bócsa–Arad-Temesvár 4:4, Potisje–Bócsa 6:2, Hodonín–Arad-Temesvár 3:5, Arad-Temesvár–Potisje 1:7, Hodonín–Bócsa 2:6. A sorrend: 1. Potisje, 2. Bócsa, 3. Arad-Temesvár, 4. Hodonín.

B csoport: Sesvetski Kraljevec–Orosháza 8:0, Novi Sad–Sesvetski Kraljevec 2:6, Orosháza–Novi Sad 2:6. A sorrend: 1. Sesvetski Kraljevec, 2. Novi Sad, 3. Orosháza.

A 7. helyen a Hodonín csapata végzett. Az 5. helyért: Arad-Temesvár–Orosháza 2:6. A 3. helyért: Bócsa–Novi Sad 4:4 – több tusgyőzelmével a Bócsa csapata nyert. Döntő: Potisje–Sesvetski Kraljevec 3:5. Részeredmények, 59 kg: Nagy–Tony 1:0 (pontozással 4:0). 66 kg: Vágó–Gruber 1:0 (t. t. az 5. percben). 71 kg: Zöldi–Šokman 0:1 (tus az 1. percben). 75 kg: Lőrinc R.–Kamenjašević 0:1 (pontozással 2:6). 80 kg: Slejher–Šašić 0:1 (pontozással 6:7). 85 kg: Macura–Ratković 0:1 (t. t. az 5. percben). 98 kg: Horváth–Kopljar 0:1 (pontozással 7:11). 130 kg: Sulyok–Hundrić 1:0 (tus a 4. percben).

A legeredményesebb hazai birkózó Sulyok Csaba (Potisje), a legeredményesebb külföldi birkózó Antonio Kamenjašević (Sesvetski Kraljevec).

– Klubunk az idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját, és ebből az alkalomból külön-külön rendezzük meg a már hagyományos Balassa Rudolf- és Csaba Ferenc-emléktornát. Ezt az emléktornát az eddigiektől eltérően nemzetközi csapatversenyként rendeztük meg. A csapatok névsorát tekintve elmondható, hogy sikerült a szélesebb régió erős csapatait elhozni Magyarkanizsára, így színvonalas tornát láthatott a közönség. Külön köszönettel tartozunk az emléktorna fő támogatójának, a tartományi sporttitkárságnak. Az idei, jubiláris évben megszervezzük a birkózóakadémiát, azzal a fő céllal, hogy népszerűsítsük a birkózósportot, ezen részt vesznek a hazai és a szélesebb régió aktív és veterán birkózói is. Ezenkívül készülőben van a magyarkanizsai birkózás történetét feldolgozó monográfia, amit az év folyamán fogunk megjelentetni – mondta Dukai Károly, a Potisje elnöke.