2024. július 16., kedd
BIRKÓZÁS

Mégis folytatódik

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen február elejétől ismét edzenek a birkózók

Újév előtt jelentette be Sebők István, a kishegyesi és bácsfeketehegyi birkózók edzője, hogy újév után már nem fog edzéseket tartani. Félő volt, hogy ezzel véget ér egy sikertörténet, hiszen a két falu kis birkózói a különféle versenyeken hét év alatt több száz érmet és kupát nyertek. Február elején azonban ismét elkezdődtek az edzések, Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is húsz-húsz gyerek jár rendszeresen az edzésekre.

– Sebők edző kapott egy külföldi ajánlatot, és ezért ment el. Elmenetele után megcsappant a gyerekek száma, különösen Kishegyesen. Szerencsére időközben jött a téli szünet, és ez idő alatt sikerült cselekednünk. Milan Martinović bácsfeketehegyi tornatanárt kértük fel az edzések vezetésére. A gyerekek is szívesen vannak vele, s ő is szívesen vállalta. Komoly edzésprogramot készített, és február eleje óta e szerint is folyik a munka. Ezek még mindig inkább erőnléti edzések, de mind több bennük a birkózási elem, elégedett vagyok a munkával. A hét végén, március 9-én tartják Szabadkán a fiatalabb pionírok szerbiai kupáját, ezen már indul néhány versenyzőnk, a májusban várható országos bajnokságon pedig reményeink szerint legalább 3-4 versenyzőnk lesz – mondta a pillanatnyi állapotokról Hallgató Sándor, a birkózósport fejlesztésére alapított Spartak Alap elnöke.

Az eddigi nézeteltérések többek között abból is származtak, hogy egyesek önálló birkózóklubot akartak, a község birkózói viszont jelenleg is a szabadkai Spartacus színeiben versenyeznek, és e klub Kishegyes községi szakosztályaként működik.

Korábbi beszélgetésünk alkalmával Dragan Ilić, a polgármester sportügyi tanácsosa elmondta, hogy a községi költségvetésből az idén egymillió dinárral többet fordítanak a fiatalok sporttevékenységének támogatására.

– A birkózók valóban irigylésre méltó eredményeket értek el, és nem kérdéses, hogy folytatni kell a munkát, erre négyszázezer dinárt irányoztunk elő. Az új törvény és előírások értelmében szeretnénk létrehozni a községi sportszövetséget, amelynek tagja lenne minden klub. Felmértük a helyzetet, és ennek eredményeként kidolgozzuk majd a községi stratégiát is – mondta Ilić.

– Igaz, hogy a Spartacus színeiben lépünk fel, de mindig hangsúlyozzuk, hogy a kishegyesi szakosztályról van szó. Egy esetleges más szervezési formát mindenképpen körültekintően kell felmérni. Pontosan vázolni kell, mik a törvényes kötelezettségek egy klub működtetéséhez, milyen infrastruktúra kell hozzá, milyen káderfelépítés szükséges, és végső soron az anyagiak is fontosak. Ezekbe a kérdésekbe, azt hiszem, nem mélyedtünk bele, például abba sem, hogy hány súlycsoportra lenne szükség, mivel nálunk főként csak pionírok vannak, az idősebb korosztályok hiányoznak. Voltak letisztázatlan fogalmak, amelyeket rendezni kellett, az például, hogy jogilag a Spartacus szakosztálya vagyunk, de csak saját gyermekeink költségeit fedezzük. Végül megegyeztünk, hogy egyelőre maradjon ez a szervezési forma – mondta az elnök.