2024. május 17., péntek
ÖKÖLVÍVÓ-EB, BELGRÁD

Négy szerbiai arany

Belgrádban befejeződött az ökölvívó-Európa-bajnokság, amelyen Szerbia végül négy aranyérmet szerzett. A döntőkben a lányok jobban teljesítettek, hiszen a négy meccsből hármat megnyertek, a fiúknál egy aranyérem és két ezüst sikeredett, a további 12 bronz mellett. A női mezőnyben Sara Ćirković (54 kg) és a két honosított, Natalija Sadrina (60 kg) és Krisztina Kulukova (63 kg) nyert, és főleg Ćirković teljesítményét magasztalják, hiszen a 19 éves nagylány két éve még az ifimezőnyben diadalmaskodott, tavaly a fiatalabb felnőttek mezőnyében nem talált legyőzőre, most pedig a a román színekben indult Perizsok legyőzése révén a felnőttmezőnyben is a csúcsra ért. Nem kis teljesítmény ez tőle, hiszen az említett romániai már 2019-ben kontinensbajnok volt, 2022-ben pedig világbajnoki ezüstérmes, de azt is el kell mondani, hogy Sarának az olimpián is lehet majd szurkolni, jó kérdés, hogy ott mire elég a mostani tudása. A lányok közül sajnos pont a szabadkai Nagy Varga Krisztinának (48 kg) nem sikerült a dobogó legtetejére állnia, miután 5:0 arányban veszített az orosz Csumgalakova ellen, akinek 2019 után ez a második Eb-aranyérme.

A fiúknál egy újvidékinek, a 22 éves Jovan Nikolićnak sikerült a csúcsra verekednie magát, miután a 71 kg-osok döntőjében 4:1-re legyőzte a grúz Madijevet. Rastko Simićet (80 kg) a horvát Beočić múlta felül, Dušan Veletićet (+92 kg) pedig a spanyol El-Alsaui ütötte ki.

A magyaroknak két döntősük volt, de Bernáth Attila (51 kg) és Lakos Regina (70 kg) is kikapott az utolsó meccsen, így a magyar küldöttség két ezüsttel és négy bronzéremmel zárt.

Belgrád tehát sikeres Eb-t rendezett, a mezőny erősségét nem feszegetve a szerbiai versenyzők valóban kitettek magukért, de kár, hogy az ennyi döntő sem keltette fel jobban a fővárosiak érdeklődését e sportág iránt, mert még a hétvégén is gyér volt a zárónapok látogatottsága…