2024. július 19., péntek

Élesedik elöl, hátul!

Az elmúlt hétvégén bajnokot avattak a magyar pontvadászatban. Csoda nem történt, a Ferencváros remek őszi teljesítményének köszönhetően már három fordulóval az idény vége előtt megvédte címét, és összességében 34. alkalommal lett első. Kubatov Gábor klubelnök így foglalta össze gondolatait:

„Amikor péntek este ücsörögtem, és úgy lettünk bajnokok, hogy nem voltunk a pályán, azon gondolkoztam, hogy úgy örülök ennek a bajnoki címnek, mint az elsőnek. Nem lehet megszokni az érzést. Magyarország legjobb csapatának lenni nagyszerű. Sok szempontból nehéz év volt, mégis csak nemzetközi kupában is szerepeltünk, de azért a magyar bajnokságban is helyt kellett állni, és nagyon sokat tanultunk idén ezekből a meccsekből.”

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző gondolatai pedig már a közeljövőn járnak: „Adtam néhány nap szabadságot a srácoknak, hogy megünnepelhessék a bajnoki címet, valószínűleg együtt mennek valahova. Nem fognak sokat pihenni a bajnokság vége után. Mivel július 11-én kezdődik a Bajnokok Ligája-selejtező, május 29-től két hét szabadságot kapnak, majd június 14. lesz az első munkanap, amely orvosi vizsgálattal indul. Az első edzőtábor Budapesttől nem messze, a szlovák határ közelében lesz, aztán szokás szerint indulás Ausztriába. Egy kontrollmeccset biztosan játszunk a Salzburggal. Most a sportigazgatóval megbeszéljük az átigazolási terveinket, hogy ki távozik vagy jön hozzánk. A szokásos rutinmunka ez, amit azonban a legmagasabb szinten kell elvégezni.”

Bár a bajnoki cím eldőlt, a nemzetközi kupaszereplést érő dobogós helyekért ádáz küzdelem zajlik. A forduló rangadójára szombaton Kecskeméten kerül sor, ahol a második helyezett csapat a régi-új bajnokot fogadja. A vendéglátónak két kellemetlen vereség után kellene összekapnia magát, hiszen a korábban biztosnak tűnő második helye egy esetleges újabb kudarc után igencsak veszélybe kerülne. Kérdés az is, hogy a zöld-fehérek az ünneplés után mennyire tudnak ráhangolódni a vidéki szereplésre. A jelenleg harmadik helyen álló Paks mindössze három pontra van a Kecskeméttől. A tolnaiak vasárnapra Mezőkövesdre látogatnak, sorsolásuk csak látszatra tűnik jobbnak, mint a riválisuké, hiszen a kövesdiek az élvonalbeli tagságukért küzdenek. A Mezőkövesd ugyan rossz időszakon van túl, ám négy egymást követő vereség után vasárnap Fehérváron tudtak pontot szerezni, ami a végelszámolásnál még sokat érhet. Erről Kuttor Attila, a csapat vezetőedzője így fogalmazott:

„Rengeteg tényező hátráltatott minket, de nagy küzdelem árán egy pontot tudtunk szerezni. Ugyanazzal az elképzeléssel futballoztunk mindkét félidőben, a másodikban szerettünk volna nagyobb nyomást helyezni az ellenfélre, hiszen hátrányban voltunk. Ez volt a kérés, és a szünet után jött is az egyenlítésünk. A srácoknak azt mondtam az öltözőben, hogy a minimum az, hogy így harcolunk, és az utolsó három fordulóban is ezzel a mentalitással kell a pályára lépnünk.”

A sorsolás szeszélye folytán nem a Mezőkövesd–Paks találkozó az egyetlen, ahol egy élcsapat egy kiesőjelölttel csap össze. A Debrecen–Honvéd mérkőzésen a Paksot mindössze egypontos hátránnyal követő Loki várhatóan mindent meg fog tenni a három pont megszerzése érdekében. Ugyanakkor a döntetlent látatlanban a kispestiek sem írnák alá, hiszen csak egy egységgel előzik meg a kiesőhelyen álló Fehérvárt. Az külön elemzés témája lehet, hogy a papíron a Ferencváros keretével vetélkedő székesfehérváriak három fordulóval a bajnokság vége előtt miért csak az igencsak gyenge Vasas gárdáját tudják megelőzni. Javításra a Fejér vármegyei rangadón kerülhet sor, amikor is a Puskás Akadémia fogadja ezer sebből vérző ellenfelét. És ha mindez még nem volna elég, a felcsútiak is a dobogóért küzdenek.

A hétvége programja, szombat: Vasas–Zalaegerszeg (14.15), Debrecen–Honvéd (17.00), Kecskemét–Ferencváros (19.30). Vasárnap: Mezőkövesd–Paks (13.30), Kisvárda–Újpest (15.30), Puskás Akadémia–Fehérvár (18.00).