2024. július 29., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

A válogatottnál fontos a szerénység

Marco Rossi csapatépítése jó úton jár – Folytatódik az NB I.

Fél évet elpazarolt a Magyar Labdarúgó-szövetség azzal, hogy Georges Leekenst nevezte ki a válogatott élére. A belga szakember ugyanis még abban az időszakban kapott lehetőséget, amikor voltak felkészülési mérkőzések, ez alapot adhatott volna egy normális keret kialakításához, a kapkodás és a gyenge eredmények azonban éppen ezektől a fontos hónapoktól fosztották meg a későbbi utód Marco Rossit.

Azt botorság lenne biztosan állítani, hogy az olasz edzővel biztosan meglett volna a Nemzetek Ligájában az első hely, de a tabellára pillantva azért foghatjuk a fejünket, hogy még így is majdnem sikerült a bravúr. A csapat a két utolsó mérkőzését Budapesten vívhatta, az észteket és a finneket is 2:0-ra verte, és miután Görögország meglepetésre kikapott otthon Észtországtól, megszerezte a csoport második helyét. És most lehet csak sopánkodni a tallinni 3:3 miatt, mert ha azt a meccset hozta volna Magyarország, akkor feljut a B ligába.

Az elmúlt két év eredményei után az utóbbi időszakban mutatott játékunk bizakodásra ad okot, de ez nem jelenti azt, hogy el kellene szállnunk magunktól, továbbra is fontos a szerénység. Az eddigi mérkőzéseinkre harminchárom mezőnyjátékost és négy kapust hívtam meg a keretbe, a válogatás során továbbra is a forma és a fizikális állapot az elsődleges szempont. Bár az összetartások során kevés idő állt rendelkezésünkre, taktikailag sokat fejlődött a válogatott, úgy gondolom, az előző öt meccsből négy esetben ezt látható volt a pályán” – nyilatkozta Marco Rossi.

A csoportmásodik hely is sokat ért, hiszen a válogatott megőrizte az esélyét arra, hogy 2020 tavaszán folytathassa szereplését a Nemzetek Ligája rájátszásában, és ha az Eb-selejtezőkön nem kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra, akkor az NL-ben elérje a sorozat végén megszerezhető négy Eb-induló hely egyikét. A Nemzetek Ligája 2020. márciusi rájátszásában azon csapatok szerepelnek, amelyek saját divíziójukban a legelőkelőbb helyen zártak, viszont nem tudják kiharcolni az Eb-selejtezőkön a kontinensviadalon való részvételt. Ha van olyan Nemzetek Ligája-csoportgyőztes, amely az Eb-selejtezőn kijut az Európa-bajnokságra, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba (a magyar válogatott a harmadik legjobb csoportmásodik a C divízióban).

Emellett bízni lehetett abban is, hogy az Európa-bajnoki selejtezők december 2-ai sorsolásánál esetleg a harmadik kalapba kerüljön. Ez utóbbi nem jött össze, Magyarország nem került be a rangsor első 30 csapata közé (a 31. lett), így a negyedikből várhatja a sorsolást Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia és Grúzia társaságában, ami azt jelenti, hogy a felsorolt csapatokkal biztosan nem kerülhet egy csoportba.

A hétvégén folytatódik az NB I. Az előző fordulóban Szombathelyen 1:0-s vereséget szenvedő Ferencváros a Kisvárdát fogadja, és ha szeretne pontelőnnyel az élen maradni, akkor győznie kell. A listavezetőnél az okozhat gondot, hogy két légiós, a macedón Sztefan Szpirovszki és az ukrán Ivan Petrjak megsérült hazája válogatottjában. Szpirovszki állítólag térdsérülést szenvedett, és egy hónapot kell kihagynia, azaz idén már nem léphet pályára, míg Petrjak combsérülés miatt kényszerül pihenőre. A vendégeknél Jánvári Gábor még a combizomszakadása miatti regenerációját végzi, de a húzódást szenvedett Anderson Pico sem edz még a csapattal.

A második helyen álló, öt forduló óta veretlen Honvéd a Mezőkövesdet fogadja, míg az MTK a hosszú idő után ismét győztes meccset vívó Diósgyőr otthonában játszik. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a fővárosi csapat a harmadik helyen várja-e a fordulót, lapzártánk után játszották ugyanis a Vidi–Újpest mérkőzést, amelyre a fehérváriak új stadionjában került sor. Amelyik csapat nyert, az fellépett a dobogóra. A Vidi egyébként a hétvégén Debrecenben játszik, míg az Újpest – még mindig Simon Krisztián, Filipovics Márkó és Cseke Benjámin nélkül, de a visszatérő Nagy Dániellel – a Paksot fogadja.

A 15. forduló programja

November 24., szombat: Honvéd–Mezőkövesd (17 óra), Újpest–Paks (17 óra), Ferencváros–Kisvárda (17 óra), Puskás Akadémia–Haladás (17 óra), Diósgyőr–MTK (19.30).
November 25., vasárnap: Debrecen–Vidi (17.00).