2024. július 29., hétfő
FOCIMIX

Breitnert kitiltották a Bayern díszpáholyából

A Bayern München kitiltotta legendás labdarúgóját, Paul Breitnert az Allianz Arena díszpáholyából. „Felhívott Christian Dreesen elnökségi tag, hogy Uli Hoeness elnök nem kíván többé a díszpáholyban látni. Azt válaszoltam, hogy számítottam erre, és én sem szeretnék pár embert látni ott” – jelentette ki a 67 éves világ- és Európa-bajnok. Breitner, aki 255 mérkőzésen szerepelt a bajoroknál, októberben élesen bírálta Hoenesst és Karl-Heinz Rummenigge ügyvezetőt, amiért egy sajtótájékoztatón többek között szakértőket és újságírókat támadtak, akik az elmaradó eredményekről faggatták őket. „Negyvennyolc éve a Bayernnel kelek és fekszem, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen fokú gyengeséget mutat a klub. Sok mindent nem értek, ami mostanában ott történik” – tette hozzá Breitner, aki három idényt a Real Madridban is eltöltött.

Leekens még Tunéziában sem kell

Georges Leekens korábbi magyar szövetségi kapitány hét mérkőzés után távozott a tízszeres tunéziai bajnok Étoile du Sahel labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról. A klub hétfői szűkszavú közleményéből csupán az derül ki, hogy a 69 éves szakember szerződését közös megegyezéssel bontották fel. Leekens távozása azért is meglepő, mert október 11-ei kinevezése óta három győzelem és négy döntetlen volt a mérlege, vagyis veretlen maradt csapatával.

Leekens tavaly október és idén június között mindössze négy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat: hazai pályán Kazahsztántól, Skóciától és Ausztráliától is kikapott, Fehéroroszországban pedig 1:1-es döntetlent játszott csapatával.

Barcelonában a legnagyobbak a fizetések

A Barcelona az első sportcsapat a világon, ahol a játékosok éves átlagfizetése eléri a 10 millió fontot, derül ki a Global Sports Salary Survey legfrissebb kimutatásából. A 13 országra, 8 sportágra és 349 klubra kiterjedő felmérés szerint a katalán labdarúgócsapatnál a 23 fős keret tagjai átlagosan 10,45 millió fontot keresnek, és ehhez jönnek még a prémiumok. Az átlagos alapfizetés az előző idényhez képest harmadával emelkedett. Ennek nagyrészt az az oka, hogy Lionel Messi új szerződést írt alá, amelynek értelmében évente több mint 50 millió fontot keres, bár Phillippe Coutinho, Arthur, Malcom, illetve Arturo Vidal leigazolása és Gerard Piqué, Sergi Roberto, Samuel Umtiti, valamint Sergio Busquets szerződéshosszabbítása szintén jelentősen növelte a bérköltségeket.

A felmérés azt is megállapította, hogy a Premier League továbbra is a világ leggazdagabb labdarúgóligája, egy játékos átlagosan évi 2,99 millió fontot keres. Ez a szám 36 százalékkal magasabb, mint a Premier League legnagyobb riválisának tartott La Ligában (2,2 millió font), és csaknem kétszerese az olasz Serie A-ban átlagának (1,5 millió font).

Ide kapcsolódó hír, hogy Gerard Piquét, a Barcelona világ- és Európa-bajnok futballistáját 50 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, mert annak ellenére vezetett, hogy előtte ideiglenesen bevonták a jogosítványát. Piqué egy közúti ellenőrzés során „bukott meg”, vezetői engedélyét ugyanis ideiglenesen bevonták számos kihágás miatt.

A klasszis védőnek nyolc hónapon keresztül kell napi 200 eurónyi büntetést befizetnie. Valahogy majd kibírja szegény…