2024. augusztus 2., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Akkor is győznek, ha kikapnak

Huszonkilencedik aranyát megnyerve 12 év után lett ismét bajnok a Fradi

Mi akkor is győzünk, ha kikaptunk. Tizenkét év után bajnok lett a Ferencváros labdarúgócsapata. Ahhoz képest, hogy öt évvel ezelőtt, 2011 márciusában a végelszámolástól mentettünk meg a csapatunkat. Mindenkinek köszönöm, aki ezen az úton elkísért és munkájával hozzájárult a bajnoki címhez. Isten áldjon minden fradistát! Isten áldja a Ferencvárost!” – írta Facebook-oldalán Kubatov Gábor elnök, miután a Fradi a hét végén úgy szerezte meg 29. bajnoki címét, hogy 2:1-re kikapott Debrecenben.

A csapat az elmúlt öt évben lépésről lépésre haladt felfelé, az állami támogatás, a kiemelt szponzorok megérkezése, majd a szakmai fejlődés együttes hatása révén szezononként jobban szerepelt. 2011–2012-ben Détári Lajos, majd Nagy Tamás irányításával még csak a 11. volt, aztán a Détári, Ricardo Moniz kettős már az 5. helyig vezette a csapatot. 2013 decemberében érkezett Thomas Doll, akivel már összejött a dobogó, tavaly a Ligakupa- és a Magyar Kupa-győzelem mellett az ezüstérmet szerezte meg a klub.

A nyáron átalakult a keret, Doll megvált azoktól a légiósoktól, akik nem sokat tettek hozzá a játékhoz. Somália toulouse-i szerződése anyagi hasznot is hozott,        Tomislav Havojić, Stjepan Kukuruzović, Jack Tuijp vagy Benjamin Lauth távozása viszont még a legelvakultabbakat sem rázta meg. Érkezett azonban Stanislav Šesták, Leandro, Radó András és Pintér Ádám, akik egyaránt hasznos tagjai a bajnokcsapatnak, és az egyik legnagyobb erősítés, hogy az ecuadori válogatott Cristian Ramírezt is sikerült végleg megvenni a Düsseldorftól 210 millió forintért.

A szezon igazi diadalmenetet hozott, az Európa Ligában a bosnyák FK Željezničar elleni csúfos kettős vereséget gyorsan sikerült feledtetni, kilenc győzelem után a 10. fordulóban, egy Puskás Akadémia elleni gól nélküli döntetlennel veszített először pontot, a 16. fordulóban az MTK-tól kapott ki először (0:1), és semmi veszély nem fenyegette az elsőségét.

Megérdemelten lettünk bajnokok. Kicsi a keretünk, ezért sokkal jobban kell értékelnünk ezt a szezont, illetve ezt a bajnoki címet. Vannak kívánságaim, ha egy csapat úgy játszik, ahogy mi játszunk, akkor az lenne a kérésem, hogy több néző látogasson ki a stadionokba” – nyilatkozta Doll, aki aranyéremmel ünnepelhette 50. születésnapját.

Egyelőre nem tudni, hogy a szakember vágya teljesül-e, a Fradi-ultrák ugyanis még mindig nem egyeztek ki Kubatovval. „Ameddig van minimális esély a kiegyezésre, dolgozni fogok azért, hogy megegyezzünk a szurkolókkal, mert a csapatnak is szüksége van a remek hangulatra” – mondta a Fradi elnöke, hangsúlyozva, ő is a kettes szektorban szurkolt egykoron.

A jövő évi erősítésekről nem nyilatkozott, de azt elárulta, száz játékost figyel a klub. „Nálunk nincs szükség sportigazgatóra, mi a szakmai stábbal együtt is el tudjuk dönteni, kire van szükség. A megfigyeltjeink között vannak értékes fiatalok, jó játékosok, sőt rendkívüliek is. Őket próbáljuk elhozni a Fradihoz.”

Doll pedig ezt ígérte, az aranyérem ellenére nem áll le a csapat. „Magas szinten kell tartanunk a koncentrációnkat, profik vagyunk, nem állhatunk le. A szurkolók is azt várják, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, és nyakunkon a Debrecen elleni kupaelődöntő visszavágója is” – nyilatkozta.  

A 27. forduló programja

Április 9., szombat: MTK–Diósgyőr (18 óra), Újpest–Puskás Akadémia (18 óra), Videoton–Vasas (18 óra), Haladás–Békéscsaba (18 óra), Paks–Debrecen (20.45).

Április 10., vasárnap: Ferencváros–Honvéd (19 óra)