2024. július 17., szerda
MAGYAR VÁLOGATOTT

Gól nélküli döntetlen Király csúcsdöntésén

A június 10-én kezdődő Európa-bajnokságra készülő Magyarország labdarúgó-válogatottja Budapesten, a Groupama Arénában 0:0-s döntetlent játszott Elefántcsontpart ellen, a hazai együttes kezdőcsapatában szereplő hálóőr, Király Gábor válogatottsági rekordot döntött, 102. alkalommal húzta magára a nemzeti csapat szerelését.

A magyar kapitány, Bernd Storck a találkozó előtt elmondta, hogy egyik fontos célja, hogy az utóbbi időben klubcsapatukban kevesebb lehetőséghez jutó kerettagok játékpercekhez jussanak, ennek megfelelően a kezdőcsapatban ott volt Kleinheisler László, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs is.

Gera Zoltán (lent) és az elefáncsontparti Victorien Angban a Magyarország - Elefántcsontpart barátságos labdarúgó-mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gera Zoltán (lent) és az elefáncsontparti Victorien Angban a Magyarország - Elefántcsontpart barátságos labdarúgó-mérkőzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az első félidőben a magyar csapat többet tett a vezetés megszerzéséért, Nagy Ádám több forintos labdát is kiosztott, de sem Fiola Attila, sem Gyurcsó Ádám nem tudott élni a kiugratással – Kleinheisler emelt lövése fölé, Szalai szöglet utáni fejese a kapus kezébe szállt, így hiába voltak meg a magyar helyzetek, az elefántok csak néhány szögletig jutottak el, 0:0-t mutatott az eredményjelző a szünetben. Az eredmény ellenére nem lehettünk elégedetlenek, a mérkőzés előtt talán arra lehetett számítani, hogy Elefántcsontpart erőbeli fölényben lesz, de ennek nyoma sem volt, a játék minden elemében jobbnak bizonyult Magyarország. „Többet kaptunk, mint amit vártam. Remek helyzeteink voltak, nem akármilyen gólokat szerezhettünk volna, ami örömteli. Sok labdát szereztünk, a középpályán szépen zártuk a passzsávokat, amikből a legtöbb lehetőségünk is kialakult” – fogalmazott az M4 Sport szakértője, Bozsik Péter a félidőben.

A második játékrész első negyedóráját kicsit megnyomta az elefántcsontparti együttes, néhányszor zavarba is hozták a magyar védőket, de valaki mindig visszaért, belevetődött a lövésekre, így komolyabb gólhelyzetig nem jutottak a vendégek. Később ellaposodott a találkozó, párszor mindkét csapat veszélyeztetett, de följegyezni leginkább csak a cseréket tudtuk – azokból viszont volt bőven, Storck kapitány a 19 éves Sallai Roland és a 20 éves Vida Máté személyében két újoncot is avatott. A magyar csapat az utolsó félórában fáradni látszott, támadásra már nem nagyon futotta erejéből, de védekezésben ebben az időszakban sem akadt különösebb probléma, a felkészülés ezen fázisában, amikor Storck és stábja megterhelő edzéseket vezényel a válogatottnak, igazán elfogadható – némely elemeiben bizalomgerjesztő – teljesítményt láthattunk. „Nagyon jót játszottunk. Az utolsó negyedóráig megvolt az erőnk, ami az utóbbi napok megterhelése mellett dicséretes. Sok munka vár még ránk, készülünk pl. a Németország elleni meccsre is. Kondícionális téren is vannak még teendőink, de én nagyon elégedett vagyok a látottakkal. Sok jó játékosunk van, lesznek meglepetések az utazó keretben” – értékelt a találkozó után Bernd Storck.

Budapest: Magyarország–Elefántcsontpart 0:0

Groupama Aréna, 19 900 néző, vezette: Glođović (szerb).

Magyarország: Király (Gulácsi, 46.), Fiola, Juhász, Lang, Kádár, Nagy Á. (Böde, 70.), Pintér, Gyurcsó (Nikolić, 64.), Kleinheisler (Gera, 46.), Dzsudzsák (Vida, 89.), Szalai (Sallai, 79.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.
Elefántcsontpart: Gbohouo, Bagayoko, Bailly, L. Koné, Kanon (Bamba, 75.), Seri, Diomandé (Kessié 46.), Kalou (Konaté, 66.), Gradel (T. Touré, 66.), Kodija (Sio, 85.), Angban (N'Guessan, 90+1.). Szövetségi kapitány: Michel Dussuyer.