2024. július 17., szerda
LABDARÚGÓ-EB

Nikolić is ott lesz a kontinenstornán

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány kedden kihirdette 23 fős keretét, amellyel elutazik majd a június 10-én kezdődő és július 10-én végződő franciaországi Európa-bajnokságra. A keretben helyet kapott a zentai származású Nemanja Nikolić is, a varsói Legia játékosa. A német szakember a három kapuson kívül, hat támadó és hét-hét védő, ill. középpályás mellett tette le a voksát, nagyrészt az előzetes várakozásoknak megfelelően döntött, egyedüli meglepetés talán az MTK játékosának, a 22 éves Bese Barnabásnak a beválasztása, aki egyelőre csak a korosztályos válogatottakban játszott, így ha a szombati, Németország elleni meccsen nem debütál, könnyen megeshet, hogy majd Franciaországban lép először pályára a nemzeti csapatban. Storck elárulta, hogy azért döntött Bese mellett, mert több poszton is bevethető, de elsősorban a jobbhátvéd Fiola Attila alternatívájaként számol vele.

 „Először is szeretném minden játékosnak megköszönni a munkáját. Valójában mindannyian megérdemlik, hogy a csapatban legyenek, mert kivétel nélkül kitűnő játékosok, de sajnos csak 23 játékost nevezhetek be az Európa-bajnokságra, így nehéz döntést kellett meghoznom. Az ajtó továbbra is nyitva áll mindenki számára, hiszen ősztől újabb nagy feladat vár ránk, ekkor kezdődik a vb-selejtező sorozat” – nyilatkozta a kapitány a kerethirdetés után, majd így folytatta: „A pozitívumokra szeretnék koncentrálni. Jó volt látni, hogy ennyi kiváló futballistánk van, a jövőre nézve ez különösen jó hír.” Mondandójából az is kiderült, hogy a sérüléssel bajlódó játékosok miatt várt ki az utolsó napig a döntéshozatallal, és örömmel nyugtázta, hogy minden kérdéses futballistával kapcsolatban zöld jelzést kapott – a múlt héten lázzal kínlódó és a táborból gyógykezelésre haza is térő Gera Zoltán Eb-szereplésére hétfőn bólintottak rá a csapatorvosok –, így aki benne van a keretben, készen is áll a bevetésre.

A 29 fős bő keretből három rutinosabb játékos, Megyeri Balázs, Korcsmár Zsolt és Gyurcsó Ádám, illetve három ifjonc, Sallai Roland, Vida Máté és Kocsis Gergő maradt ki. Előbbiek Storck elmondása szerint már a kihagyásukról való értesülés után nem sokkal el is hagyták az ausztriai edzőtábort, utóbbiak viszont maradtak a válogatottal, sőt, Németországba is elutaznak, mert a kapitány szeretné, ha a csapat közelében lennének Gelsenkirchenben – velük érzékelhetően a későbbiekre tervez már. „Természetes, hogy csalódottak azok a játékosok, akik nem tarthatnak velünk. Egyértelmű, hogy nem örülnek a döntésemnek, hiszen sportemberek, szeretnének részt venni egy ilyen eseményen. Örömteli ugyanakkor, hogy igazi profiként kezelték a hírt, amit szintén jó jelként élek meg a jövőre nézve” – zárta szavait a kerethirdetést szolgáló sajtótájékoztatón a kapitány.
Az UEFA-nak leadott hivatalos Eb-kereten csak akkor lehet változtatni, ha valamely játékos frissen szerzett sérülés vagy betegség miatt nem tud pályára lépni a kontinensviadalon. Ha egy válogatott élni kíván ezzel lehetőséggel, akkor az UEFA orvosi stábja megvizsgálja a játékost, és jóváhagyása esetén van lehetőség új labdarúgó benevezésére.

Magyarország 23 fős Eb-kerete:

Kapusok: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Bese Barnabás (MTK), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznań), Korhut Mihály (Debrecen).

Középpályások: Pintér Ádám (Ferencváros), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań), Elek Ákos (Diósgyőr), Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Stieber Zoltán (Nürnberg).

Támadók: Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Szalai Ádám (Hannover), Németh Krisztián (Al-Gharafa), Nemanja Nikolić (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Böde Dániel (Ferencváros).