2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Magyar főpróba a világbajnok ellen

Magyarország válogatottja szombaton 18 órakor játssza utolsó mérkőzését a jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt, a főpróbára Gelsenkirchenben, az aktuális világbajnok Németország ellen kerül sor. Hazájába látogat tehát Bernd Storck szövetségi kapitány, egy olyan csapattal mérkőzhet meg, amelyet nagy valószínűséggel alaposan ismer, ráadásul igazi focinagyhatalom ellen mérheti fel kerete állapotát, mielőtt az utolsó simításokat is levezényli a franciaországi kontinenstornára való felkészülés során. A magyar válogatott története során már sokszor mérkőzött meg Németországgal, eddig csak az osztrákok, a svédek, a svájciak és az olaszok ellen lépett többször pályára. A 107 évvel ezelőtti első találkozóval egyetemben eddig 33-szor mérkőztek meg a felek, a németek 12-szer, a magyarok 11-szer nyertek, 10 meccs döntetlennel végződött, az összesített gólarány 69:64 a németek javára. 2000 óta háromszor nézett egymással farkasszemet a két együttes, 2001 októberében és 2010 májusában, egyaránt Budapesten, 5:2-es és 3:0-s német győzelem született, 2004 júniusában Kaiserslauternben viszont Magyarország nyert 2:0-ra.

A németek a C csoportban szerepelnek majd az Eb-n, Ukrajna, Lengyelország és Észak-Írország társaságában, a selejtezősorozat lezárulta óta nem sok babér termett nekik, Olaszországot ugyan leverték 4:1-re, de Franciaországtól 2:0-ra, Angliától 3:2-re, Szlovákiától 3:1-re kikaptak.

A magyar csapatnak a Norvégia ellen sikeresen megvívott Eb-pótselejtezők óta két meccse volt, mindkettőn döntetlent ért el, Horvátország ellen 1:1, Elefántcsontpart ellen 0:0 volt a végeredmény. A válogatott keretében ott van a zentai Nemanja Nikolić is, aki lapunknak adott minapi interjújában beszélt erről a találkozóról is: „Egy igazi topcsapat ellen játszunk, amelytől lehet tanulni, új dolgokat elcsípni, de meglátjuk majd azt is, hogy pillanatnyilag hol is tartunk.”

Magyarország az Eb-n az F csoportban szerepel, június 14-én Ausztria, június 18-án Izland, június 22-én Portugália ellen lép majd pályára.

Szerbia ellen zárul az orosz felkészülés

Szerbia válogatottja nem jutott ki az Eb-re, így már a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében vasárnap 18 órakor Monte-Carlóban Oroszországgal mérkőzik meg, amelynek viszont ez lesz a kontinenstorna előtti főpróbája. Franciaországban a B csoportban, Anglia, Szlovákia és Wales ellen szerepel az orosz csapat, amely egy győzelemmel igyekszik emelni a hangulatot a torna előtt. Van is min javítani, hiszen az oroszok az utóbbi négy felkészülési meccsükből csak egyet nyertek meg, 3:0-ra Litvánia ellen, hármat viszont elvesztettek, Horvátországtól 3:1-re, Franciaországtól 4:2-re, Csehországtól pedig 2:1-re kaptak ki. Jobb szériában van a szerb együttes, amely sorozatban három győzelemnél jár, az észteket 1:0-ra, Ciprust 2:1-re, Izraelt 3:1-re verték. A nemrégiben kinevezett Slavoljub Muslin két győzelemmel kezdett a kispadon, de saját elmondása szerint is ez lesz az eddigi legkomolyabb erőpróbája a válogatott élén.