2024. július 17., szerda
2016-OS LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

Mire képes a sziklaszilárd védelem?

Ma 21 órakor a házigazdák Románia elleni csoportmeccsével kezdetét veszi a franciaországi Európa-bajnokság. A gall kakasok az egyik fő esélyesek a végső sikerre, a románok csoportból való továbblépésére kevés esélyt látnak a szakemberek.

A franciák kiváló támadógépezettel rendelkeznek, az utóbbi egy évben tíz barátságos mérkőzést játszottak, kilencszer nyertek, csak a párizsi terrorcselekmények után pár nappal lejátszott, Anglia elleni találkozón kaptak ki 2:0-ra. Novemberben a németeket győzték le 2:0-ra, idén eddig Hollandia és Elefántcsontpart ellen 3:2-re, Oroszországgal szemben 4:2-re, az Eb-főpróbán pedig Skócia ellen 3:0-ra diadalmaskodtak. A védelmük nem sebezhetetlen, Bacary Sagna és Patrice Evra sebessége már megkopott, Raphael Varane és Jeremy Mathieu hiányában a hátsó alakzatuk kissé szellős lehet, de abban bízhatnak a francia drukkerek, hogy a Paul Pogba, Blaise Matuidi, Dimitri Payet, Antoine Griezmann és Olivier Giroud nevével fémjelzett rohamosztag legalább eggyel több gólt szerez, mint amennyit kap a csapat.

Románia teljesen ellentétes erényekkel bír, az Eb-re Magyarországot is megelőzve kijutó csapat a selejtezők tíz meccse során mindössze két gólt kapott és csak 11-et rúgott, tehát főként sziklaszilárd védelmére épít, támadásban bőven van mit előrelépniük. Az utóbbi egy évben 11 meccsük volt, Feröert 3:0-ra, Litvániát 1:0-ra, legutóbb, egy hete Grúziát 5:1-re győzték le, Ukrajnától május végén 4:3-ra kaptak ki, a maradék hét meccsen döntetlennel zártak – az olaszok ellen 2:2-t, a spanyolok ellen 0:0-t játszottak. A hét döntetlenből négyen zártak 0:0-val, éppen ezért nem lenne meglepő, ha a franciák elleni nyitómeccsükön sem lenne gólzápor. Az eddigi összecsapásaik alapján sem számíthatunk sok gólra, a 15 múltbéli találkozón hét francia és három román győzelem mellett ötször született döntetlen, az összesített gólarány 19:15 a házigazdák javára. A franciák az utóbbi kilenc párharcot veretlenül zárták, négyszer nyertek öt döntetlen mellett. Eb-n kétszer találkoztak, mindkétszer csoportmeccsen: 1996-ban 1:0-s francia győzelem, 2008-ban pedig 0:0-s döntetlen született. Legutóbb 2011-ben vívott meg egymással a két fél, akkor sem talált be a kapuba egyik csapat sem. A román csapat fő erejének az elmúlt bő egy évben a Ciprian Tătăruşanu kapus, illetve a Cristian Săpunaru, Vlad Chiricheş, Razvan Raţ alkotta védelmi tengely bizonyult, ha a franciáknak sikerül feltörniük a reteszt, győzelemmel kezdhetik meg a tornát.