2024. július 17., szerda
LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

Payet az utolsó pillanatban szétbombázta Romániát

Színpompás ünnepséggel és a házigazdák Románia elleni 2:1-es győzelmével elkezdődött a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság. Úgy tartja a mondás, hogy a nagy tornák nyitómeccseitől nem szabad sokat várni: ez most is beigazolódott, mert láthattunk ugyan három gólt, de biztosan nem ez volt a kontinensbajnokság legjobb meccse. A nyitómérkőzésnek magyar főszereplői is voltak, a Kassai Viktor vezette játékvezetői gárda kirívó hiba nélkül esett át a bemutatkozáson.

Meglepetésre nem kezdtek megilletődötten a románok, sőt, az ötödik percben, a torna első szögletét követően csak Hugo Lloris mentette meg a házigazdát a hidegzuhanytól, Nicolae Stanciu két lépésről leadott lövését bravúrral hárította. Az első igazi francia helyzetre majdnem negyedórát kellett várni, N'Golo Kanté jobb oldali beadása pattant Antoine Griezmann elé, az Atlético Madrid csatárának próbálkozása kapufáról pattant vissza a mezőnybe. A következő félórában kiegyenlített játék zajlott, Olivier Giroud utolsó percben melléfejelt helyzetéig nem sok izgalmat láttunk. Álmos első félidővel kezdődött a kontinenstorna, azt lehetett megállapítani, hogy a találkozó a románok szájíze szerint alakul, a magas védekezésük nem feküdt a franciáknak, akik rengeteg labdát elvesztettek, nem tudtak dominálni.

Azt gondolhattuk volna, hogy a házigazdák nagyobb elánnal kezdik a második felvonást, de az első helyzet ismét Románia előtt adódott, a franciák legnagyobb örömére Bogdan Stancu tíz méterről a bal alsó mellé célzott az 50. percben. Két perccel később Ciprian Tataruşanunak először kellett játékba avatkoznia, Giroud lövését könnyedén fülelte le. Az 57. percben másodjára lett volna dolga a román hálóőrnek, de Dimitri Payet középre tekert labdáját elvétette, Giroud pedig mellőle, öt méterről befejelte a vezető gólt.
Mintha a vezető gól inkább a franciákat zavarta volna meg. Előbb Florin Andone adódott egyenlítési lehetőség, de melléfejelt, majd a 65. minutumban egy veszélytelennek tűnő szituációnál Patrice Evra buktatta Stanciut, Kassai pedig büntetőt ítélt – Stancu magabiztosan lőtte ki a bal alsót, egyenlített Románia. A találkozó a továbbiakban mezőnyharcról szólt, mindkét kapitány cserékre szánta el magát, Anghel Iordanescu friss embereivel a számukra kedvező eredményt kívánta tartani, Didier Deschamps ellenben felrázni szerette volna csapatát, hogy újabb gólt szerezhessenek – Griezmannt Kingsley Coman, Pogbát Anthony Martial váltotta. Már-már úgy tűnt, a változtatások sem hoznak eredményt, amikor a 90. percben Payet gondolt egyet, és 18 méterről döbbenetesen nagy gólt akasztott a jobb fölső sarokba. A gólszerző örömkönnyekkel küzdve, Románia pedig vesztesen hagyta el a pályát.

A találkozó legjobbjának a West Ham United középpályása bizonyult, gólpassza és gólja is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Franciaország győzelemmel kezdhesse meg a 15. Európa-bajnokságot, amelyen az egyik főesélyesnek számít, de az első meccsnél jobb teljesítményre lesz szüksége, ha a torna végjátékába is oda szeretne érni. A gall kakasok legközelebb szerdán 21 órakor Albánia ellen lépnek pályára, míg Románia ugyanaznap 18 órától Svájc ellen próbálhat meg javítani.

Saint-Denis: Franciaország–Románia 2:1 (0:0)

Stade de France, 75 000 néző, vezette: Kassai Viktor (Magyarország). Góllövők: Giroud az 57., Payet a 90., ill. Stancu – 11-esből – a 65. percben.

Franciaország: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba (Martial, 77.), Kanté, Matuidi, Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 90+1.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Románia: Tataruşanu, Şapunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ, Hoban, Pintilii, Popa (Torje, 82.), Stanciu (Chipchiu, 72.), Stancu, Andone (Alibec, 61.). Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu.