2024. július 17., szerda
LABDARÚGÓ-EB – F CSOPORT

Magyarország csoportelső!

Hat gól a magyarok és portugálok találkozóján

Egészen hihetetlen körülmények között, a kontinenstorna legjobb mérkőzését 3:3-as döntetlen játszott Magyarország Portugáliával, amivel nemcsak veretlenül, hanem csoportelsőként is zárt az F csoportban. Már az is szinte csodával felérő érzésnek mondható, hogy továbbjutóként, tehát különösebb félelmek nélkül várhattuk a Portugália elleni csoportmeccset, hiszen Magyarország az első két fordulóban begyűjtött négy ponttal biztosította helyét a legjobb 16 között. A találkozó előtt csak találgattunk, hogy inkább pihentet a magyar válogatott, vagy legjobb felállásában igyekszik megszerezni a csoportelsőséget, hiszen Storck kapitány nem akart a sajtótájékoztatókon a kezdőcsapatot érintő kérdésekre válaszolni. Végül a továbbjutás tudatában érthető döntést hozott a szakmai stáb, több olyan játékos is lehetőséget kapott, aki még nem játszott a tornán.

Korhut Mihály, Elek Ákos, Pintér Ádám és Lovrencsics Gergő is debütált az Eb-n, de a kapitány gondoskodott róla, hogy a csapat korpusza is ott legyen a pályán, így Király Gábor, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs harmadszor is a kezdőcsapatban kapott helyet. A portugáloknál a legnagyobb meglepetést Ricardo Quaresma kihagyása jelentette, helyére Joao Mário került be a luzitánok kezdőjébe.

Storck változtatásai nem sültek el rosszul, ezen a találkozón sem játszott alárendelt szerepet Magyarország, sőt: háromszor is vezetést szerzett, mindannyiszor a portugáloknak kellett rohanniuk az eredmény után. Ehhez sem szokhattunk hozzá ez ellen a rivális ellen, a magyarok még soha nem győzték le őket, a két csapat korábbi tíz meccséből ugyanis hetet a luzitánok nyertek, három találkozó pedig döntetlennel ért véget.

Az első félidő elején többször is bizonytalankodott a magyar védelem, de a portugálok utolsó passzaiba mindig hiba csúszott, így komoly helyzet nem alakult ki Király kapuja előtt. A 19. percben aztán jött az első magyar gól, Dzsudzsák szögletét Ronaldo fejelte ki középre, Nani is csak megcsúsztatni tudta, Gera mellre vette, és ballal 22 méterről fenomenálisan eltalálta a bal alsó sarkot. Egészen elképesztő, Portugália a kiesés szélére sodródott, a magyaroknak pedig kinézett a csoportelsőség. A 29. percben CR 35 méterről rábombázott szabadrúgásánál nagyot nyújtózott Király, a 40. percben viszont már csak leshelyzet miatt nem került sor az egyenlítésre, Pepe középre adását Nani lőtte a kapuba szabálytalan szituációból. A bíró sípja ekkor még megóvta a magyar válogatottat az egyenlítéstől, két perccel később viszont már nem volt mentsvár: CR ugratta ki Juhász, Lang és Guzmics között Nanit, aki hét méterről ballal kilőtte a rövid alsót. 1:1-es döntetlennel zárult a félidő, de elképedve nézhettük, hogy a világ egyik legerősebb nemzeti csapatával egyenrangúan játszik a magyar együttes.

A második félidőben aztán még inkább rákapcsoltak a csapatok, Magyarország támadó hangnemben kezdte a játékrészt, aminek nem sokkal a kezdés után meglett az eredménye: Szalai Ádám harcolt ki szabadrúgást, Dzsudzsák pedig 21 méterről ballal a kapuba bombázta, igaz, a labda megpattant Gomes vállán, és átverte Rui Patríciót. Még ki sem örülhettük magunkat, máris jött a válasz, CR csodálatos bokamozdulattal a háta mögött passzolta el Király mellett Joao Mário beadását. Alig ocsúdtunk fel, máris jött az újabb találat, az 56. percben Dzsudzsák a sorfalba lőtt egy szabadrúgást, a lepattanót begyűjtve cselezgetni kezdett, majd ballal a tizenhatos elől megszerezte második gólját – a labda ezúttal Nanin megpattanva változtatott irányt. A vezetés birtokában sem lett gyávább a magyar csapat, de a 63. percben ismét meghajolt CR nagysága előtt, Quaresma bal oldali beadását a Real Madrid szupersztárja Juhászt megelőzve lőtte a kapuba. A 3:3-as döntetlen után is bőven próbálkoztak a csapatok, de több gólt már nem láthattunk. Viszont nem mondunk nagy butaságot azzal, hogy a torna egyik legjobb mérkőzését láthattuk, ráadásul az Eb legtöbb gólt hozó meccse is lett ez a magyar–portugál. Mindenképpen ott a helye ennek az összecsapásnak a magyar focitörténelem nagy pillanatai között. Kontinenstornán 44 éves szünet után szerepel Magyarország, és rögtön csoportelsőként vívta ki a nyolcaddöntős szereplés jogát.

Ha hasonló kiadást láthatunk Bernd Storck kiválasztottjaitól a torna további szakaszában is, bátran kijelenthetjük, hogy bárki orra alá borsot törhet Magyarország.

Magyarország–Portugália 3:3 (1:1)

Lyon, Olimpiai Park, 58 000 néző, vezette: Atkinson (angol). Góllövők: Gera a 19., Dzsudzsák a 47. és az 55., ill. Nani a 42., C. Ronaldo az 50. és a 62. percben.

Magyarország: Király, Lang, Juhász, Guzmics, Korhut, Pintér, Elek, Lovrencsics (Stieber, 83.), Gera (Bese, 46.), Dzsudzsák, Szalai (Németh, 71.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Portugália: Rui Patrício, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Eliseu, Joao Mário, W. Carvalho, Moutinho (Sanches, 46.), André Gomes (Quaresma, 61.), Cristiano Ronaldo, Nani (Danilo, 81.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.