2024. július 17., szerda
LABDARÚGÓ-EB - ELŐDÖNTŐ

A németek ismét begyűjtenék a házigazda skalpját

Ma este kiderül, melyik két csapat játssza az Eb-döntőt, a regnáló világbajnok Németország az egyre jobb formába lendülő, házigazda Franciaországgal méri össze erejét a második elődöntőben 21 órától a marseille-i Vélodrome gyepén. A Nationalelf a torna első számú favoritja, sokkal nehezebb úton és vezéráldozatok révén jutott el a kontinenstorna legjobb négy válogatottja közé, a franciák viszont magabiztosan meneteltek az elődöntőig, kihasználva, hogy a lényegesen könnyebb ágon vitézkedhettek.

Előrehozott döntőnek is beillene a ma esti rangadó, amelynek végén csak egyik csapat örülhet majd, a vesztes félnek nagy csalódás lesz a kiesés. Az aktuális világbajnoktól címegyesítést várnak a német drukkerek, a franciáktól pedig azt, hogy az 1984-es Eb-diadal és az 1998-as vb-siker után sorrendben harmadszor is megnyerje azt a tornát, amelyen házigazdaként szerepel. Csakhogy az elvárások kielégítésére csak egyik csapatnak lesz lehetősége: az elődöntő továbbjutójának.

A torna lebonyolításából kifolyólag elég nagy meglepetések történtek eddig az Eb során, amiből a franciák elég sokat profitáltak, hiszen a nehéznek nem igazán mondható A csoportból Románián (2:1), Albánián (2:0) és Svájcon (0:0) keresztül vezetett az útjuk a nyolcaddöntőbe, ahová végül a kvartett nyerteseként jutottak be, de a szurkolók hiányolták az igazi átütő erőt a csapatból, a románokat és az albánokat is csak a hajrában sikerült megtörniük. A kieséses szakaszban sem kellett vért izzadniuk, verhető riválisok jutottak a Les Bleus-nek. A legjobb 16 között Írország ellen hátrányból fordítottak, a második félidőben lefocizták riválisukat, 2:1-re nyertek, a gólgyártásba viszont igazán a negyeddöntőben, az Izland felett aratott 5:2-es diadal során lendültek bele. Az Eb-góllövőlista élbolyában három gall támadó is szerepel, a négy gólnál és két gólpassznál járó Antoine Griezmann az éllovas, közvetlenül mögötte található az egyaránt három találatot és két gólpasszt termelő Dimitri PayetOlivier Giroud páros. Ráadásul Didier Deschamps szövetségi kapitány annak is örülhet, hogy Adil Rami és N’Golo Kanté még Izland ellen letöltötte sárga lapos eltiltását, sérüléssel sem bajlódik a keretből senki, így az egykori Európa- és világbajnok klasszis mindenkire számíthat az elődöntőben. Ennek ellenére óvatosan, amolyan linekeri hangnemben beszélt a mérkőzésről: „Lehet, hogy most jobban nézünk ki, de Németország az akkor is Németország.”

Kollégájával ellentétben csapat-összeállítási gondok gyötrik Joachim Löwöt, a németek szövetségi kapitányát, több kezdőjátékost is pótolnia kell, Mats Hummels eltiltás miatt kényszerül kihagyni a mérkőzést, három játékos szereplése pedig sérülés miatt kérdéses. Mario Gómez, a keret egyetlen vérbeli centere már egyáltalán nem játszhat a tornán, Sami Khedira ma még biztos nem bevethető, de Bastian Schweinsteiger játékra való alkalmasságáról is csak ma dönt az orvosi stáb. Hummels pótlására Benedict Höwedes húzódhat be középre, Joshua Kimmich érkezhet a szélre, Khedira helyén nagy valószínűséggel mégiscsak Schweinsteiger szerepel majd – de Emre Can és Julian Weigl neve is felmerült a német sajtóban –, Gómez pozícióján akár Mario Götze vagy Julian Draxler is feltűnhet, de a várakozások szerint az eddig góltalan Thomas Müller lép fel a helyére. A kapitány is erre engedett következtetni, hiszen bizalommal beszélt a támadóról, miközben a két éve 7:1-re megnyert, brazilok elleni vb-elődöntőhöz hasonlította a mai találkozót: „Az az érzésem, ha igazán gólra lesz szükségünk, akkor Thomasra számíthatunk. Motivál minket a franciaországi eufória. Brazíliában is hasonló volt, és úgy gondolom, hogy akkor elég jól elvégeztük a feladatot. Így lesz ez most is.”

A Nationalmannschaftnak tehát igazi vezéráldozatokkal járt az eddigi szereplés, ami nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, mennyivel magasabban értékelt ellenfelekkel kellett megküzdenie, mint riválisának. A C csoportban nehezen győzték le Ukrajnát (2:0), kemény 0:0-t játszottak Lengyelországgal, majd Észak-Írország ellen végig támadva is csak egygólos sikerrel zártak (1:0) – de végül csoportelsőként jutottak tovább. A nyolcaddöntőben aztán az addig látottak alapján kemény diónak ígérkező Szlovákia várt rájuk, ám Marek Hamšíkék nem tudtak felnőni a feladathoz, ez volt eddig Löw tanítványainak a legkönnyebb meccse, a rendkívül magabiztosan, félgőzzel elért 3:0-s győzelem nem vett ki túl sokat a gárdából, jócskán rápihenhettek az Olaszország elleni örökrangadóra. A két négyszeres világbajnok által vívott negyeddöntőben nagy izgalmak közepette, tizenegyespárbajban nyertek, és sorozatban harmadszor lehetnek ott az elődöntőben – 2008-ban a döntőben, négy éve a négy között búcsúztak.

A két együttes örökmérlege a franciák felé billen – tizenkét győzelem kilenc német diadallal szemben, továbbá hat döntetlen –, viszont a nagy tornákon a német a párharc eredményesebb csapata. Eb-n vagy vb-n korábban négyszer futott össze a két együttes, az 1958-ban Svédországban 6:3-ra megnyert vb-bronzmérkőzés óta nem örülhetett Franciaország, az 1982-es spanyolországi vb-n 3:3-as döntetlent követően 5:4-re nyert Németország az elődöntőben, négy évvel később, Mexikóban 2:0-ra győztek a németek, ismét a négy között, két évvel ezelőtt, a brazíliai vb-n a negyeddöntő 1:0-s német diadallal zárult. A hatszoros döntős és háromszor Európa-bajnok német gárda mellett szól az is, hogy komoly gyakorlatra tett szert az Eb-házigazdák elődöntőbeli kiejtésében: 1972-ben Belgiumot 2:1-re, 1976-ban Jugoszláviát 4:2-re, 1992-ben Svédországot 3:2-re győzték le, 1996-ban Anglián tizenegyespárbajban léptek túl. A franciák előnyére válhat, hogy jól ismerik Marseille-t, ma játszanak ott 15. alkalommal, a mérlegük pozitív (hét győzelem, három döntetlen, négy vereség), de lehengerlőbb adat, hogy az 1984-es Eb és az 1998-as vb mérkőzéseivel egyetemben már 17 meccse veretlenek hazai porondon, ami a nagy tornákat illeti, a makulátlan mérleget két döntetlen rontja valamicskét.

Németország–Franciaország

Helyszín: Marseille, Vélodrome Stadion (67 000 férőhely).

Időpont: 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olaszország).

A várható kezdőcsapatok, Németország: Neuer, Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector, Kroos, Schweinsteiger, Draxler, Özil, Götze, Müller.

Franciaország: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Griezmann, Payet, Giroud.