2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Guardioláék visszavághatnak a Barcelonának

Szűk két héttel a katalóniai 4:0 után ma Manchesterben csap össze a City és a Barcelona a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában. A Barcelona a korábbi trénere, Josep Guardiola által irányított Manchestert főként az ötszörös aranylabdás Lionel Messi mesterhármasával intézte el, az utolsó találat Neymar jóvoltából született. A spanyol mesternek továbbra sem terem babér korábbi sikereinek helyszínén, jelenleg 0:7-nél tart, mivel tavaly akkori csapatával, a Bayern Münchennel 3:0-s vereséggel távozott a Camp Nouból az elődöntő első mérkőzése után.

A százszázalékos Barcának ma már egy pont is elég ahhoz, hogy biztosan továbbjusson a kieséses szakaszba, míg az utóbbi két BL-meccsén mindössze egy pontot szerző City vereség esetén a harmadik helyre csúszhat a C jelű kvartettben. A manchesteriek szombaton a bajnokságban a West Bromwich Albion 4:0-s legyőzésével megszakították hatmeccses nyeretlen sorozatukat, azonban több dolog is ellenük szól a katalánok ellen. Előző öt mérkőzésüket elvesztették a Barca ellen, kaptak 11 gólt, miközben csak kettőt szereztek, ráadásul hiába tartanak hatmeccses veretlenségi sorozatnál hazai pályán a BL-ben (4 győzelem/2 döntetlen), hét mérkőzésre még soha nem tudták elnyújtani ezt a sormintát. Az sem hathat nyugtatólag a hazaiakra, hogy a Barca rendkívül eredményes saját otthonán kívül is, legutóbbi 20 idegenbeli csoportmeccsükön mindig betaláltak legalább egyszer a gránátvörös-kékek. És akkor még nem is írtuk: az eddigi öt egymás elleni meccsből négyet zárt emberhátrányban a City, a Barca ellen mindig benne van a levegőben, hogy kiállítanak valakit a manchesteri kékek közül.

Érdekes nyilatkozat látott napvilágot a mérkőzést megelőző napon, a katalánok argentin klasszisa, Messi megpróbálta összehasonlítani egykori trénerét, azaz Guardiolát és jelenlegi edzőjét, Luis Enriquét: „A Barcelona játékrendszerét mindenki ismeri, azon kevés klubok egyike vagyunk, amelyekről ez elmondható. Nem vettünk észre lényeges változásokat, de persze akad néhány. Minden vezetőedzőnek megvannak a saját elképzelései. Luis Enriquével talán egy kicsit agresszívabbak vagyunk támadásban, míg Pep Guardiolával kevesebbszer kontráztunk. A City nagyszerű csapat, mindig is nehéz volt ellenük játszani, most azonban Peppel még gyorsabban fognak fejlődni.”

A rivális spanyol középpályása, David Silva szerint nem sokat fognak változtatni azon a játékfelfogáson, amivel Barcelonában pályára léptek: „Tudtuk, hogy nehéz lesz a Camp Nouban. De hiszem, hogy jól játszottunk a piros lapig. Igyekszünk majd úgy játszani, ahogy Barcelonában tettük a kiállításig.”

A forduló slágermeccsét Kassai Viktor vezeti majd Barcelonában.

Két kvartettben meglehet a két biztos továbbjutó ma este: az A csoportban az egyaránt hétpontos Arsenal és PSG biztosíthatja be helyét a kieséses szakaszban, míg a D jelű négyesben az Atlético Madrid és a Bayern München teheti meg ugyanezt. A B csoportban a Beşiktaş–Napoli rangadón sok múlhat, a győztes ugyanis jelentős lépéselőnybe kerülhet, miközben a vesztes visszacsúszhat a harmadik helyre, amennyiben a Benfica legyőzi a Dinamo Kijevet.

Bajnokok Ligája, 4. forduló, A csoport: Basel–PSG (Arena Sport 5, Sport2), Ludogorec–Arsenal (20.45). Az állás: 1. Arsenal 7 (9:1), 2. PSG 7 (7:2), 3. Basel 1 (1:6), 4. Ludogorec 1 (2:10) pont.

B csoport: Beşiktaş–Napoli (18.45, Arena Sport 3, Sport2), Benfica–Dinamo Kijev (20.45, Arena Sport 1). Az állás: 1. Napoli 6, 2. Beşiktaş 5, 3. Benfica 4, 4. Dinamo Kijev 1 pont.

C csoport: Borussia (M)–Celtic, Manchester City–Barcelona (20.45, Arena Sport 3, M4). Az állás: 1. Barcelona 9, 2. Manchester City 4, 3. Borussia (M) 3, 4. Celtic 1 pont.

D csoport: Atlético Madrid–Rosztov (Arena Sport 2 – körkapcsolás), PSV–Bayern München (20.45, Arena Sport 4, Sport1). Az állás: 1. Atlético Madrid 9, 2. Bayern München 6, 3. PSV 1 (3:7), 4. Rosztov 1 (2:8) pont.