2024. július 20., szombat

Szerencsétlen periódusok

A Ferencváros szombaton a Honvéd legyőzésével véget vetett öt bajnokin át tartó nyeretlenségi sorozatának. A találkozót követő nyilatkozatában Sztanyiszlav Csercseszov kifejtette gondolatait a közelmúlt történéseiről: „Nem feltétlenül nehéz, hanem inkább szerencsétlen periódus van mögöttünk. Sok sérültünk volt, nagyon sok párharcot nem sikerült úgy megnyernünk, hogy belejátszott a szerencsétlenség. A nehéz periódus nem ilyen, hiszen láttam, a fiúk hogyan edzenek napról napra. A nehéz periódus az, amikor nincs meg az akarat sem. A fociban benne van, hogy nem tud mindig nyerni az ember, ilyenkor vagy összekovácsolódik a csapat, vagy szétmegy, de csak együtt lehet egy ilyen helyzetből kilábalni. Jól játszottunk, megérdemelt győzelmet arattunk, köszönöm a szurkolóknak a buzdítást.” Valóban nyomasztó volt a Fradi fölénye, persze felmerül a kérdés: kit verjen meg egy bajnokaspiráns, ha nem egy kiesőjelöltet? Szombaton ráadásul a sereghajtó otthonában szerepelnek a zöld-fehérek. Az országos kettes mérkőzés talán jó alkalom lesz a játékosoknak arra, hogy még inkább feledtessék a szurkolókkal a közelmúlt botlásait.

Más csapatok is átélnek szerencsétlen időszakokat. Így a Debrecen is, amely nemcsak hogy hazai pályán szenvedett vereséget a Puskás Akadémiától, hanem a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében a közeljövőben két meghatározó játékosát is nélkülözni lesz kénytelen. Történt ugyanis, hogy a feszült hangulatú mérkőzésen, majd azt követően az öltözőfolyosón lökdösődésre került sor, amiben Ferenczi János és Dzsudzsák Balázs vitték a prímet. A bizottság Ferenczit három, míg Dzsudzsákot két bajnokiról tiltotta el. Mindez cseppet sem jött jól a dobogóért küzdő csapatnak, már csak azért sem, mert vasárnap Zalaegerszegen kellene begyűjtenie a három pontot, ami nem tűnik könnyű feladatnak. Rájár a rúd a Puskás Akadémiára is, Nagy Zsoltra ugyanis térdműtét vár. Még az Újpest elleni kupatalálkozón sérült meg, a szoros bajnoki hajrá miatt megpróbálkozott a mihamarabbi visszatéréssel, az edzéseken azonban belátta, felesleges erőltetnie a játékot, a műtétre holnap kerül majd sor.

A forduló péntek este igazi kiesési rangadóval kezdődik. A jelenleg utolsó előtti Honvéd az Újpestet fogadja, amely véget vetett a Paks hat bajnokin át tartó győzelmi sorozatának. Pontokra mindkét csapatnak égető szüksége van, így várhatóan parázs összecsapást láthatunk majd.

Érdekesnek bizonyul továbbá a Fehérvár–Kecskemét bajnoki is. Az egyik legjobb kerettel rendelkező székesfehérváriak továbbra is kiesési gondokkal küszködnek, míg a vendég újonc csapat immár magabiztos pontelőnnyel őrzi második helyét a táblázaton.

A hétvége programja, péntek: Honvéd–Újpest (20 óra). Szombat: Fehérvár–Kecskemét (15), Vasas–Ferencváros (19.30). Vasárnap: Paks–Kisvárda (14.15), Puskás Akadémia–Mezőkövesd (16.30), Zalaegerszeg–Debrecen (18.45).