2024. szeptember 26., csütörtök

Kétnapos futballünnep Kishegyesen

Százéves fennállását ünnepelte a kishegyesi Egység Labdarúgóklub

Százéves folyamatos működés megszakítás nélkül. Ez jellemzi a kishegyesi Egység Labdarúgóklubot, amely a hétvégén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, s ebből az alkalomból szombaton és vasárnap számos mérkőzés zajlott: megmérkőztek a kispionírok, a pionírok, a kadét korosztály, az első csapat és a veteránok is, igazi futballünnepet varázsoltak a Vasút utcai pályára.

Az Egység első csapata és a Győri ETO U21-es csapatai üdvözlik a közönséget (Fotó: Papp Imre)

Az Egység első csapata és a Győri ETO U21-es csapatai üdvözlik a közönséget (Fotó: Papp Imre)

Az első futballklub Kishegyesen 1913-ban alakult Kishegyesi Atlétikai Club (KAC) néven. Az első világháborút követően Bela Zvezda néven szerepelt, 1942-től 1944-ig Bocskai nevét viselte a csapat, majd ’44-től napjainkig Egység a neve a focicsapatnak. Az Egység megalakulása óta rendszeresen szerepelt a bajnokságokban, a Topolyai Községi Ligában, a Szabadkai Ligában és a Bácskai Ligában. A múlt század ötvenes éveiben kétszer is játszott selejtezőt azért, hogy bejusson a Vajdasági Ligába, de mindkét alkalommal sikertelenül. Ma a csapat a Topolyai Ligában játszik.

A jubileum alkalmából rendezett mérkőzések sorát a kispionírok kezdték, akik a szabadkai Spartacus korosztályos kisfocistáival mérkőztek meg, és 8:0 arányban veszítettek. A pionírok szintén a szabadkai csapattal mérkőztek, és ők is kikaptak, mégpedig 2:5 arányban. A pionírok másik csoportja is a Spartacusszal játszott, és 2:6 arányban vesztett. A kadét korosztály csapata a bajsaiakkal mérte össze erejét. Ők 0:3 arányban maradtak alul. Igazi revüfutballt ígért az esti mérkőzés, amelyen az Egység veteránjai a belgrádi Partizan veteránjai ellen léptek pályára. A mérkőzés előtt Kőműves Dénes, az Egység elnöke üdvözölte a vendégeket és a helybelieket, megköszönve a támogatást az önkormányzatnak, a korábbi vezetőségnek és a mostaninak is, valamint a vállalkozóknak, akik ezúttal is a klub mögé álltak. E mérkőzés előtt a kezdőrúgást az Egység egykori többszörös gólkirálya, a ma 80 éves Csőke András végezte el. A kishegyesieknek ezen a mérkőzésen sem volt szerencséjük. Az első liga egykori tagjai könnyedén győzték le szabadkai ligás társaikat, annak ellenére, hogy létszámfölényben lévén tízpercenként cserélték egymást. A végeredmény 7:2 lett a belgrádiak javára. A mérkőzést több mint ötszázan szurkolták végig.

Sokan voltak kíváncsiak a vasárnapi meccsre is, amelyen a kishegyesiek jelenlegi első csapata a Győri ETO U21-es csapata ellen lépett pályára. A vendégek kétségtelenül uralták a játékot, de a hazaiak is vezettek veszélyes támadásokat. Az eredmény végül itt is 7:2 lett a vendégek javára, azzal, hogy egy-egy gól mindkét oldalon tizenegyesből született. A mérkőzésen a kezdőrúgást a hároméves Halasi Hannah végezte el. A mintegy háromszáz néző elégedetten távozhatott, mert jó iramú mérkőzést láthatott.